Geldik Kayseri deyince akla gelen ilk lezzete, yani mantıya! 36 çeşidi yapılan mantının yukarıda da bahsettiğimiz gibi en meşhur olanı etli mantı. Ancak Kayserililer mantıyı günlük hayatta yediğiniz mantıyla karıştırmayın diyor. Kayseri mantısı çok hafif çorba gibi salçalı bir suyun içinde servis edilirmiş çünkü.
Kayseri'nin meşhur yemekleri arasında en başta gelen lezzet Kayseri mantısıdır. Pastırma, Pöç, Nevzine, Aside, Yağlama, Kurşun Aşı, Kayseri Tiridi, Çiriş Yemeği, Cıvıklı, Örgülü Pilav, Tahinli Yaprak Sarması, Çemenli Ekmek, Kayseri Katmeri, Yoğurt tatlısı bunların arasında sayılmaktadır.
Kayseri mutfağı; mantı, katmer, yağlama, gözleme, yağ mantısı, su böreği gibi hamur işleriyle ün salmış bir mutfaktır. Bugün, sarımsaklı yoğurt ve sumak ile servis edilen Kayseri Mantı'sının ünü tüm Anadolu'ya yayılmıştır. Mantı deyince ilk akla gelen ilimiz Kayseri'dir.
Kayseri'nin meşhur tatlısı nevzine, orijinalinde 3 çeşit yağın karışımıyla yapılan çok lezzetli bir tatlıdır. Bu tarifte herkese hitap etmesi için yağ oranı yeterince azaltılmıştır. Lezzetinden bir şey kaybetmemiştir emin olabilirsiniz :) Tahin ve pekmezin uyumunu Türk milleti olarak iyi biliriz.
İlgili 23 soru bulundu
Kayseri'den alabileceğiniz hediyelik eşyalar şunlardır:Soğanlı bez bebekleri, Bünyan halısı, Yahyalı halısı, Pastırma, Mantı, Kayseri maketleri, sedef ürünleri ve gilaburu meyvesi.
Kayseri, İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. İç Anadolu Bölgesi'nin tam kalbinde bulunmaktadır. Ayrıca İç Anadolu Bölgesi'nin Orta Kızılırmak Bölümü'nde yer almaktadır. Bu şehrin çevresinde bulunan iller ise; Sivas, Kahramanmaraş, Adana, Niğde, Nevşehir ve Yozgat'tır.
İlimiz toprakları genel olarak tarıma elverişli olup konveksiyonel tarım modeli benimsenmiştir. Modern tarım tekniklerinin uygulandığı İlimizde, ağırlıklı olarak, buğday, arpa, şekerpancarı, çerezlik ayçiçeği, çerezlik kabak, patates, baklagiller, yem bitkileri, elma, üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Kayseri Yağlaması 12.07.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Kahvaltı dışında mantı, yağ mantısı, yağlama, bamya çorbası, kağıtta pastırma, tepsi mantısı ve tatlı olarak da meşhur nevzine tatlısını tercih edebilirsiniz.
Kayseri'nin meşhur tatlılarından nevzine tatlısı, irmik ve pekmezin lezzetli buluşması. İçine ceviz veya Antep fıstığı eklenen bu tatlı, üzerine tahin ile servis ediliyor. Bayram, kız isteme, düğün gibi özel günlerde servis edilen bu tatlı midelere bayram ettiren cinsten!
11 MART 2021 TARİHLİ UNESCO KOMİSYON TOPLANTISI
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığına Bağlı olarak çalışan Unesco Komisyonumuz şehrimizin UNESCO Yaratıcı Kentler Ağı'nda bir gastronomi şehri olarak yer alması için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.
Ekmeğiyle doyurucu, kıymalı harcıyla besleyici ve sarımsaklı yoğurduyla ferahlatıcı bir tarif. Önden gazpacho gibi soğuk bir çorba ve yanında bir çeşit yeşil salata ile tek kelime ile mükemmel bir iftar menüsünün damaklarda iz bırakan ana yemeği olacaktır.
Kayseri (eskiden Rumca: Καισάρεια Kaisareia), Türkiye'nin bir ilidir. Türkiye'nin toplam nüfus bakımından en kalabalık 14. şehri olup yüzölçümü olarak Türkiye'nin en büyük 8.ilidir. İç Anadolu'nun büyük ticaret ve sanayi merkezidir.
Kayseri'nin yöresel yemeği şebit, hamurların üst üst dizilmesi ile aralarına kıymalı harç eklenerek hazırlanır.
şebit. iç anadoluda (kayseri civarı) yapılan yöresel yemek. pizzayla mantı karışımı bir yiyecektir *.
Kayseri yağlaması 11 kat ince açılmış lavaş arasına kıymalı harç koyularak hazırlanan yöresel yemeklerden biridir. Eşsiz görüntüsüyle iştah kabartan bu tarif birkaç aşamalı şekilde yapılır.
Kayseri'nin Bünyan ilçesi ve çevresinde yetişen, sağlık açısından çeşitli faydaları olan gilaburu meyvesi,, Birinci Dünya Savaşı'ndan beri ekimi tüketiliyor. İçerdiği mineraller ve asit dolayısıyla 'gençlik iksiri' olarak bilinen gilaburunun aynı zamanda suyu da tüketiliyor.
Kayseri'nin meşhur meyvesi gilâburudur. Gilâburu çalıyı benzer ağaçlarda yetişen küçük kırmızı bir meyvedir. Tadı oldukça ekşi olan bu Gilâburu faydaları sebebiyle bölgede sıklıkla tercih edilen bir besindir.
İkonik gezi noktaları; Kışın yapılabilecek en iyi aktivite olan kayak için Erciyes Kayak Merkezi ön plana çıkıyor olup, muhteşem kalıntıları ile Soğanlı Vadisi, tarihi atmosferi en iyi yansıtan Kayseri Kalesi, sıcak havalarda ferahlayabileceğiniz Kapuzbaşı Şelalesi, şehri keşfedebileceğiniz Kayseri Arkeoloji Müzesi ...
Şehrin en eski adı olan Mazaka, Roma devrine kadar devam etmiş; Roma devrinde şehre imparator şehri anlamında Kaisareia adı verilmiş; bu isim Araplarca Kaysariya şeklinde kullanılmıştır.
(1474) Kayseri 1476'dan itibaren Karaman eyaletine bağlı bir sancak merkezi oldu. 1839 tarihinde Bozok Eyaletinde, 1867 tarihinde de bağımsız sancak merkezi olarak Osmanlı idari taksimatında yerini aldı.
Roma devrinde şehre imparator şehri anlamında Kaisareia adı verilmiştir. Bu isim Araplarca Kaysariya şeklinde kullanılmıştır. Türkler Anadolu'yu fethettikten sonra kente Kayseriye adını vermişler ve bu isim, Cumhuriyet dönemiyle birlikte Kayseri şeklini almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri