Ateş ilk insanlardan olan Homoelektusların 1.7 milyon yıl öncesi ateş yakmayı tesadüfen bulduğuna dair ipuçları bulunmaktadır. Ancak ateşin kontrollü olarak yakılmaya başlaması milattan 400000 yıl öncesini işaret eder. İnsanların yaygın olarak ateşi kontrol altına alması ise yaklaşık 125000 yıl öncesidir.
Fakat çok çok uzun zaman önce, günümüzden iki buçuk milyon yıl önce, dünyada paleolitik çağ (yani ilk taş çağı) başladı. Paleolitik çağ'da kendi içerisinde üst, orta ve alt dönem olmak üzere üçe ayrılır. Ateşin, alt paleolitik çağ'da bulunduğu düşünülmekte ve ileri sürülmektedir.
"Aslında 1 milyon yıl önce keşfedildi"
Sonuçları “Proceeding of the National Acedamy of Sciences” (PNAS) adlı bilim dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, ateş, yaklaşık bir milyon yıl önce, yani tahmin edilenden yaklaşık 300 bin yıl önce keşfedildi.
Tarih öncesi çağlarla ilgili yapılan araştırmalar şimdiye dek ateşin 700 ila 800 bin yıl önce bugünkü İsrail'in bulunduğu bölgede keşfedildiğini gösteriyordu.
Mezolitik Dönem'de çakmak taşından yapılmış, (mikrolit) günlük yaşamda kullanılmaya yönelik küçük araç gereçler yapılmıştır. Bu dönemin sonlarında ateş bulunmuştur.
İlgili 16 soru bulundu
Uzun yıllar boyunca, yaklaşık 500 bin yıl önce yaşamış olan ve Pekin adamı denen ilkel insan, ateşi bilinçli olarak kullanan ilk kişi olarak bilindi; ancak 1981 yılında Kenya'da ve 1988'de Güney Afrika'da bulunan kalıntılar hominid denen ilkel insanların bundan 1,42 milyon yıl önce ateşi kontrollü olarak kullandığını ...
Vurarak ateş yakma
Kuzey Amerika kıtasının en kuzeyinde yaşayan Eskimolar, kuvars ile kükürt içeren demirli piriti birbirine vurarak yavaş yanan bir kıvılcım çıkarmışlardı. Çinliler ise ateşlerini porselen ile bambuyu birbirine sürterek yakıyorlardı.
Ateş Ne Zaman Bulundu? İnsanlığın ateşle ilk tanışmasının, binlerce yıl önce dünyaya yıldırım düşmesi sonucu olduğu tahmin edilmektedir. Bugüne kadar keşfedilmiş olan en eski ateş kalıntısı ise yaklaşık 476 milyon yıl öncesine aittir. Yeryüzünde bu ve buna benzer birçok ateş kalıntısına rast gelmek mümkündür.
İnsanların normalde sindiremedikleri -buğday,patates,pirinç- gibi yiyecekler, pişirebilme becerisi sayesinde şu anda beslenmemizin temelini oluşturuyor. Şempanzeler günde 5 saatlerini çiğ besinlerini çiğnemeye harcarken, insanların pişmiş besinleri yemeleri için 1 saat yetiyordu.
4 bin yıl sonra, Taş Devri insanı, bir odun parçasını bir başka tahtanın üzerine hızla sürterek ateş yakmayı kolaylıkla beceriyordu. Tekerlek : Tekerlek taş devrinde bulunmuştur. Taşın yuvarlanmasıyla akıllara böyle bir icat gelmiştir. Bu 4 bin yıl öncedir.
Bunların dışında ateş, insan hayatında arındırıcı, şifa veren, güç-kuvvet sağlayan, bereket dağıtan, yardım eden, koruyan yönleriyle yer almıştır. Bu özelliklerinden dolayı ateş, kutsal bir varlık konumunda olmuş ve etrafında birtakım inanış ve uygulamalar oluşarak bir kült haline gelmiştir.
Tarih öncesi araştırmaları, şimdiye dek ateşin 700 ila 800 bin yıl önce bugünkü İsrail'in bulunduğu bölgede keşfedildiği sonucuna varmıştır. Tüm bu bilgiler ateşin Yontma Taş Çağında bulunduğunu göstermiştir.
Yaygın inanışa göre, ateş elementi hareketliliği, canlılığı ve dışa yönelik olmayı temsil ediyor. Ateşin, tarih boyunca ilahi gücü simgelediği de pek çok kaynakta kendini gösteriyor. Örneğin, tarihte önemli kişilerin mabetlerinin sunaklarında her zaman bir ateş bulundurulduğunu görüyoruz.
Alt Paleolitik dönemde insanoğlunun en büyük atılımı ateşi üreterek onu kullanmaya başlamasıdır. Avcı toplayıcılar tarafından kullanılmış olan ateşe ait kalıntılar değişik biçimlerde olup, kullanılış amaçlarının da farklı olduğu anlaşılmaktadır.
En net bulgularla konuşacak olursak, ateş günümüzden 400.000 yıl kadar önce Homo erectus tarafından kontrol altına alınmıştır. 125.000 yıl kadar önce ise, birçok farklı insan türünün net bir şekilde ateşi kontrol edebildiğini biliyoruz.
Örneğin ateş, doğada kendiliğinden de var olabilen bir şeydir. İnsanlar onu ilk defa görüp, kullanmaya başladıklarında bir keşif yapmışlardır. Veya gemi yolculukları sırasında tesadüfen keşfedilen kıtalar, Newton'un yer çekimini bulması da yine keşif örneğidir.
İnsanlar ilk defa ateş yakmayı keşfettiğinde hayat birçok açıdan daha kolay hale geldi. Isı, ışık ve korunma için ateşin etrafında toplandılar. Ateşi yemek pişirmek için kullandılar - ki bu da onlara çiğnenmesi ve sindirilmesi zor olan çiğ besinler sayesinde çok daha fazla kalori sağladı.
Neanderthalensislerin hurmalar, yumrulu bitkiler, çeşitli tohumlar, pişmiş nişasta ve hatta tütsülenmiş bazı bitkisel besinleri tükettiği diş tartarlarının analizinden anlaşılmıştır. Homo Sapiens: Diğerlerinden farklı olarak Sapiens'in fazlaca yediği şeylerden biri deniz hayvanları olmuştu.
ATEŞ VÜCUT İÇİN YARARLI UYARANDIR
Kısacası ateş, yaşanan hastalığın yalnızca bir parçasıdır. Bu nedenle de ciddi bir durum olmadığı müddetçe vücut için yararlı bir uyarandır. Ayrıca, ateşin derecesi ile hastalığın ağırlığı arasında herhangi bir bağ bulunmamaktır.
Kutsal Kitap'ın ayetlerine dayanan bir hesaplama MÖ 4026'yı Adem ve Havva'nın yaratılış yılı olarak gösterir.
Kur'ân ve sünnete göre ilk insan ve ilk peygamber Adem'dir.
Alevin kendisi bir gaz karışımıdır (buharlaşmış yakıt, oksijen, karbondioksit, karbonmonoksit, su buharı vs.) Yani maddedir. Alevin ürettiği ışık ise madde değil enerjidir. Üretilen ısı da madde değil enerjidir.
Ateşin Düşürmek İçin En Etkili Yöntemler
- Ilık su ile duş almak ateşin düşürülmesine yardımcı olmaktadır. - Ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. - Bol sıvı ve mutlaka bol bol su içilmelidir.
Sonuçları “Proceeding of the National Acedamy of Sciences” (PNAS) adlı bilim dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, ateş, yaklaşık bir milyon yıl önce, yani tahmin edilenden yaklaşık 300 bin yıl önce keşfedildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri