Siyez, kaplıca ya da Triticum monococcum, Triticum boeoticum türünden yabani buğday, yaklaşık 10000 yıl kadar önce Yakın Doğu'da belirlenmiş ve türünün kültüre alınmış formudur.
Genel bilgi. Tr. monococcum ya da Einkorn olarak da bilinen Siyez buğdayı ilk olarak 10.000 yıl önce Yakın Doğu'da tespit edilmiş olup, kültüre alınmış günümüz buğdayının da atasıdır.
Buğday, yaklaşık 12.000 yıl önce Türkiye'nin güneydoğusunda atalarımız tarafından evcilleştirilen ilk mahsullerden biriydi. Buğday . Buğday, günümüzde yaklaşık 25.000 farklı çeşidi olan bir tahıl ürünü. Günümüzde hala var olan emmer adındaki bir ata bitkiden evrilen buğday, en az 12.000 yıl önce evcilleştirildi.
Günümüz buğdayının atası olarak kabul edilen ve doğa dostu üretim koşullarıyla yetiştirilen Siyez Buğdayı, topraklarımıza ait olan atalık yerel bir buğday çeşidi. Öyle ki, on bin yıldır genetik özelliklerini korumuş olan bu özel buğday, modern buğdayların aksine besin değerleri açısından zengin bir içeriğe de sahip.
buğday, arpa, mısır, yulaf, çavdar, pirinç gibi ürünlerin genel adı, hububat.
İlgili 23 soru bulundu
Türkistan'da yapılan kazılarda M.Ö. 300'lerde, Çin'de M.Ö. 2800'lerde, M.Ö. 2000'lerde Orta Avrupa'da buğday üretiminin yapıldığına dair kanıtlar bilinir.
Buğday çeşitlerinden olan; Gün 91, İkizce 96, Bayraktar 2000, Demir 2000, Tosunbey, Zencirci, Seval, Eser, Kenanbey, Kızıltan 91, Mirzabey 2000, Ç-1252, Ankara 98, Altın 40/98, Eminbey ve İmren'in özellikleri aşağıdadır...
12 bin yıllık bir geçmişe sahip olan siyez buğdayı tarihteki ilk ekili tahıl çeşitlerinden biridir. Yazılı kaynaklara göre ilk olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kültüre alınmış yani evcilleştirilmiştir.
Yapımı 5 yıl süren ve özgün dili İngilizce olan Buğday'ın çekimleri ABD, Almanya ve Türkiye'de gerçekleştirilmiştir. Dünya galasını 12 Ağustos'ta, 23. Saraybosna Film Festivali'nde gerçekleştirmiştir.
Triticum aestivum (buğday), Triticum cinsine bağlı bütün dünyada ıslahı yapılmış tek yıllık otsu bitki türüdür. Değişik araştırmacıların yaptıkları araştırmaların ışığında buğdayın gen merkezi olarak Güney Türkmenistan Anadolu, Batı İran ve Kafkasya kabul edilir.
Buğday, her yörede farklı adı olan ve hangi adıyla bahsedilirse bahsedilsin faydaları saymakla bitmeyen bir besindir. Türk mutfağında en çok aşure yaparken kullanılmasından olsa gerek adına aşurelik buğday da denen buğday, yarma, dövme, gendime ve hedik gibi isimlerle de halk arasında bilinir.
Oldukça sağlam bir yapısı bulunan seval buğday çeşidinin soğuğa ve kuraklığa karşı oldukça dayanıklı bir tür olduğu bilinmektedir. Gübre ile toprakta tam bir reaksiyon sağlar. Yüksek verimli buğday çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alır.
Bir "Buğday x Çavdar" melezi olan tritikale bu çalışmaların ilk ve başarılı ürünüdür. Triticosecale Wittmack ismi latinceden üretilmiş ve bu isimlendirme kabul edilmiştir.
Sorgül buğdayı, Mezopotamya'nın en eski buğdayı. Sorgül kırmızı gül demek.
Siyez buğdayının geçmişi bazı kaynaklara göre 12 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Urfa Göbeklitepe'deki kazılarda yiyecek olarak siyez buğdayı, badem ve yer fıstığı bulunmuştur. Dolayısı ile siyez, günümüz buğdayının atasıdır.
Mısır, Avrupa'ya Osmanlı'dan yayıldığı için birçok Avrupa dilinde mısır "Türk buğdayı" olarak isimlendirilmişti.
Tek ülke bazında en büyük üretici ise Çin'dir. 2015/16 sezonunda, 130 milyon tonluk buğday üretimi gerçekleştiren Çin'in, 2016/17 sezonunda 128,8 milyon ton üretim gerçekleştirdiği tahmin edilmektedir. Çin'i 2016/17 sezonunda 87 milyon tonla Hindistan takip etmektedir.
Dünya çapında yaklaşık 5000 farklı buğday çeşidi yetiştirilmektedir.
Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de modern buğday çeşitlerini geliştirme çalışmaları 1960'lı yıllarda hız kazandı. Ülkemizde 2016 yılı itibarıyla tescilli ekmeklik buğday çeşidi 205, makarnalık çeşidi 67'ye ulaştı.
Anavatanının Mezopotamya olduğu düşünülmektedir. Mezopotamya'da çok sayıda tahıl tanrıçası kabul görmüş ve genellikle silindir mühürler üzerinde betimlenmiştir. Ninlil, Ninbarsheghunu ve Nissaba, mühürlerde, ekinlerin üstüne oturmuş ya da ellerinde tahıl sapları tutar şekilde betimlenir.
Tahıl ya da hububat genellikle buğdaygillerden hasat edilen ürünlere ve onların tohumlarına verilen addır.
Aynı zamanda, Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya'da çok sayıda tahıl ürünleri işleme tesisi faaliyet göstermektedir. Konya ili makarna üretiminde de önemli bir yere sahiptir.
Tamamen yerli imkânlarla geliştirilmiş, kırmızı sert dane renkli, kılçıksız, başakları orta-iri ve beyaz renkte, orta olgunlaşma grubunda olan, orta boylu, çok sağlam saplı, uygun şartlarda çok sayıda kardeşlenen ÇOK YÜKSEK VERİMLİ, yüzde yüz YERLİ ve MİLLİ bir ekmeklik buğday çeşididir.
Dünyada ve Türkiye'de ticari anlamda üç tür içinde yer alan buğday çeşitleri yetiştirilmektedir. Bunlar; Triticum aestivum (ekmeklik), Triticum durum (makarnalık) ve Triticum compactum (bisküvilik, topbaş) buğdaylarıdır [1, 2, 5]. Triticum aestivum türü buğdaylar, sert veya yumuşak endosperm yapısına sahip olabilirler.
Rusya Orjinlidir. Yüksek verimli ve yüksek kaliteli kırmızı sert ekmeklik buğday çeşidi olarak, hem çiftçimizi hem de un sanayicimizi memnun edecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri