Tapu Müdürlükleri aracılığıyla tapu alındıktan sonra yapılması gereken ilk şey, belediye bildirimidir. Miras ile edinilen gayrimenkuller için de bu durum geçerlidir. Sahip olunan evin bağlı bulunduğu belediyeye giderek ilgili görevliye başvuru yapmak, Emlak Vergisi bildirimi yapmak için yeterlidir.
Tapu alındıktan sonra Tapu Müdürlüğü'ne gidilerek belediyeye bildiri yapmanız gerekir. Miras edinilmiş olan gayrimenkuller için de bu durum geçerli olmaktadır. Emlak Vergisi bildirimi yapmak adına; bir eve sahip olunduktan sonra o evin bağlı olduğu belediyeye gitmek ve ilgili görevliye başvuru yapmak gerekir.
Emlak beyanı yapılmazsa ne olur? Emlak bildiriminin gayrimenkul tapusunun alındığı yıl sonuna kadar belediyeye verilmesi gerekiyor. Bildirimin süresinde verilmemesi halinde, vergi idarece tarh edilir. İdarece tarhiyatta her yıla ilişkin vergi değeri, 29 uncu madde hükmü dikkate alınarak hesaplanır.
Kişi ve kuruluşların sahip oldukları taşınmazları, belediyelerin ilgili birimlerine bildirmesi işlemine emlak beyannamesi ya da emlak beyanı denir. Emlak beyannameleri, taşınmaz mallar üzerinden elde edilen kira vb. kazançlarla ilgili bildirileri kapsar.
İlgili 44 soru bulundu
Belediyeye Bildirim Unutulmamalı
Belediyeye giderken mülk tapusunu da götürmek gerekir. Bildirim yaparken bir belge doldurulduğu için tapu belgesi üzerindeki bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır. Belediyeye bildirim, satın alma işleminin gerçekleştiği yılın sonuna kadar yapılabilir.
Mükellefler bir ay içindeki vergiye tabi muamelelerini ertesi ayın 20'nci günü akşamına kadar bağlı bulundukları belediyeye bir beyanname ile bildirir. Beyanname verme süresi içinde ödenir.
Bunun için https://www.turkiye.gov.tr/tapu-tasinmaz-beyan adresine girip, T.C kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yaparak emlak beyan işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Kimlik bilgilerinizi girerek e-devlet sistemine giriş yapın, Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne ait olan sayfayı seçin, Ekrana gelen sayfada “Tapu Taşınmaz Beyan” kısmına tıklayın, Daha sonra gayrimenkulünüzün bulunduğu belediye hizmetleri üzerinden işlemi tamamlayın.
Emlak vergisi artış oranı, mükelleflerin bina, arsa ve arazilerinin 2023 yılı vergi değerleri, 2022 yılı vergi değerlerinin, bu yıla ait yeniden değerleme oranının yarısı olan (%122,93/2=) %61,465 (altmış bir virgül dört yüz altmış beş) oranında artırılması suretiyle bulunacak tutarlar olacaktır.
Emlak Vergisi Borcu Ödenmezse Ne Olur, Emlak Vergisi Ödemek Zorunlu Mu? Yani emlak vergisi ödemeyen kişiler aylık yüzde 2 oranında ceza ile karşı karşıya kalıyorlar. 1319 sayılı emlak vergisi kanunu gereğince, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için emlak vergisi ödeniyor.
Vergilerin ödenmemesi halinde ceza uygulaması bulunmaktadır. Ödenmeyen emlak vergisi cezası her ay için 1.40 oranında faizle işlenmektedir. Bunun dışında vergi borcunun ödenmemeye devam edilmesi halinde mülk sahibinin banka hesabına da bilgi geçilmektedir.
Eğer evi yılın başında almışsanız 31 Aralık tarihine yani yılın son gününün son saatine kadar belediye beyanname vermeniz için size hak tanınır. Dilerseniz satın aldığınız gün de başvuru yaparak bir an önce bildirim sağlamanız mümkündür.
“Yeni ev aldım emlak vergisi ödeyecek miyim?” diye merak ediyorsan ilk sene emlak vergisinden muaf olduğunu bilmelisin. Satışın yılın hangi ayında gerçekleştiğinin bir önemi bulunmuyor. Vergi, bir sonraki yıldan itibaren ödenmeye başlıyor.
Peki emlak beyannamesi e-devlet üzerinden nasıl yapılır? E devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'ne ait olan bölüm seçilmeli. Tapu ve Kadastro Müdürlüğü sayfasında Tapu Taşınmaz Beyan kısmına giriş yaparak bağlı bulunduğunuz belediyenin hizmetleri üzerinden işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
2022 yılı vergi değeri 6.173.000 TL'yi aşan mesken nitelikli taşınmazların 2023 yılı vergi değeri 9.967.000 TL ve üzeri ise 20 Şubat 2023 Pazartesi günü sonuna kadar DKV beyannamesinin (ilgili vesikalar ile) verilmesi gerekiyor.
Verginin ilk taksit ödemesi, mart ayının ilk gününden mayıs ayının son gününe kadar yapılabilir. İkinci taksit ödeme aralığı ise kasım ayının son günü ile sınırlandırılmıştır. Yıllık emlak vergisi ödemesini, iki eşit taksit şeklinde gerçekleştirebileceğiniz gibi tek seferde de tüm vergi tutarını yatırabilirsiniz.
Aynı zamanda evin değerinin eksik beyanı sebebi ile tapu harcı %25 oranında ceza ile ödenir. Evin değerini tapuda eksik gösteren kişi, pişmanlık ile başvuruda bulunursa ve bu durum daha önce tespit edilmemişse, %25 oranında ceza talep edilmez.
-Söz konusu taşınmazların bağlı bulunduğu belediyeye istenen evraklar ile birlikte müracaat ederek emlak servisi birimlerinden beyanname işlemlerinizi yaptırabilirsiniz. -Bunun yanı sıra artık emlak beyannamesi e-devlet üzerinden de yapılabilmektedir.
Genel bir ifadeyle beyan, gayrimenkulün fiili ve hukuki durumuna ilişkin bazı hususların aleni hale getirilmesi işlemidir. Beyan işleminin amacı, söz konusu hususu açıklamak; gayrimenkul sahibinin veya üçüncü kişilerin sonradan beyanlar sütununa yazılan bir hususu bilmediklerini ileri sürmelerinin önüne geçmektir.
özel usulsüzlük cezası kesilir. Özel usulsüzlük cezası kesilmesine rağmen mecburiyetleri yerine getirmeyenlere yeniden süre verilerek bu mecburiyetleri yerine getirmeleri bildirilir. Verilen sürede bu zorunlulukların yerine getirilmemesi halinde yukarıda yazılı özel usulsüzlük cezaları bir kat artırılarak uygulanır.
Sosyal güvenlik kurumlarından dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığı alanlar, geçen yıl elde ettikleri menkul sermaye iradı gelirleri 70 bin lirayı aşmamak kaydıyla bu yıl emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilirler. EYT düzenlemesi kapsamında dul ve yetim aylığı bağlananlar da bu haktan yararlanabilecekler.
Bildirim Süreleri: Yeni alınan veya intikal eden bir gayrimenkulün bildirimi alındığı yılı içerisinde emlakın bulunduğu belediyeye verilir. İşlem yıllın son üç ayında gerçekleştiyse 3 (üç) ay içinde bildirim verilmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri