Özellikle kimya ile tarım endüstrisinde kükürt en çok kullanılan ürünler arasında yer alır. Gübre ve gübre katkılarında da kükürt kullanılır. Ayrıca havai fişek ve deterjanların yapısında da kükürt elementine rastlanmaktadır. Kükürt sentetik olarak üretilen reçinelerde de kullanılır.
Kükürt, bitkilerin kök bölgesinden besin maddelerini daha rahat almasını sağlar. Meyvelerin kalitesini artırır ve muhafazada direnç kazandırır. Toprak yapısını iyileştirerek fazla gübre kullanımını önler. Taban ve üst gübrelemede kullanılan diğer tüm gübrelerden yararlanmayı artırarak tasarruf sağlar.
Kükürt Gübrelemesi
Bitki, iklim ve toprak şartlarına bağlı olarak değişmekle birlikte genellikle dekara1-5 kg arasında kullanılır. Kükürtlü gübrelerin özellikle yağışlı bölgelerde ilkbaharda uygulanması önerilir.
Bitki yapraklarına külleme metodu ile uygulanan toz kükürtlerin bir süre sonra su yardımı ile atılması gerekir. Kükürt esasında yanıcı bir maddedir ve bitki yaprak ve gövdesine zarar vermesi istenmez. Temel amaç yabancı zararlı madde ve canlıları bitkilerden uzak tutmaktır.
Isıtılan seralarda her mevsim kükürt uygulaması yapılmalıdır. Kükürt uygulamasının bitkilere herhangi bir zararlı etkisi olmaz. Toprakta parçalanma aşamasında yada uygulanma zamanında karantina yapılması gerekmez. Kükürt toprağa uygulanır uglulanmaz bitki yetiştiriciliği, meyve ve sebze yetiştiriciliğine geçilebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Kükürtü bir tenekeye koyun ve altına delikler açın.Haftada bir kere fidenin üstüne serpin. Küçük bir miktar kükürt de fidenin gövdesine serpilebilir. Hasat ve saklama, lezzetin iyisi meyve bitkisinde tamamen olgulaşana kadar kaldığında oluşur.
Bitkinin kök ve gövdesini güçlendirir. Bitkinin tepe ve kök gelişimine doğrudan etkilidir. Toprağa kükürt uygulanması durumunda fosfor ve diğer iz elementlerin alımını kolaylaştırır.
Bahçenizin veya evinizin etrafına toz şerit halinde dökerek yılan, domuz veya akrepin kokudan kaçmasını sağlar. Ayrıca diğer haşeratın uzaklaşmasını da sağlar. TARIMSAL AMAÇLI Kükürt bahsedildiği gibi Ph-Kireç ve Tuzluluk mücadelenin en etkili yollarından birincisidir.
tozları ölür ve meyve teşekkülü olmaz. Domates tohumlarının çimlenmesi için minimum 10 ºC, optimum 20-29 ºC, maksimum 36 ºC toprak sıcaklığı olması gerekir. 200-500 kg kireç verilmeli, pH=7,0'nin üzerinde ise her yıl dekara 30-50 kg toz kükürt verilmelidir.
Sıvı Kükürt Hangi Bitkilerde Kullanılabiliyor? Hem meyve hem de sebze üretiminde çiftçilerimizin başvurduğu ürünlerden biri olan sıvı kükürt, turunçgil tarımında, şeker pancarı yetiştiriciliği, buğday, marul, domates, nohut üretiminde kullanılıyor.
Egede küllemle mildiyöden daha önce çıkar. Onun için Nisan sonunda bordo bulamacı atılmadan önce kükürt atılmalıdır. Egede birinci kükürtlemeyi yapmak şarttır. Bu ilk uygulamada dekara 3 kg dan çok kükürt uygulanması bağlar için zararlı olmaktadır.
Domateslerinizdeki akarlara, asmalardaki bağ uyuzuna (kırmızı örümcek), mildiyöye, küllemeye, kısacası mantari hastalıklara en doğal ve en etkili yöntemi anlatıyorum. Bahçemizde her türlü mücadeleyi doğal ve organik yönden yapıyoruz. Toz kükürdü hem toprağa hem sebze ve meyvelere hem de böcek savar olarak kullanıyoruz.
Azot eksikliğinde olduğu gibi, Kükürt eksikliğinde de büyüme yavaşlar, yapraklar dökülmeye başlar, tomurcuklar solgunlaşır çoğunlukla zayıf patlar veya kurur. Protein sentezi yavaşlar ve verim azalır. Bitkinin genç yapraklarında zayıflık ve sararma görülür.
ELEMENTEL SIVI KÜKÜRTÜN FAYDALARI
Ürünler için istenmeyen birçok haşere ve böcek türünü bitkiden uzak tutar. Tarımda ve özellikle bağcılıkta küf ve küllemeye karşı etkin bir üründür. Topraktaki ve bitkideki kükürt eksikliğini hızlı bir şekilde giderir.
Sıvı kükürt yapraktan uygulama yapılabilen bir üründür. Partiküllü yapısına rağmen partikül çapı 5 mikrondan düşük olduğu için kolay bir şekilde uygulanabilmektedir. Yapraktan uygulama püskürterek yapılırken, kullanılacak oran 250 ml/dekar ya da 100 lt su olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Kükürt yıkanabilir bir baz içinde veya vazelin içinde 3 gün boyunca geceleri kullanılması önerilmektedir. Kükürtün kötü kokusu hastaları rahatsız etmektedir.
Domatesi Ekmeden Önce: Büyüme zamanı boyunca domatesin toprağı besin açısından zengin olmalıdır. Bu nedenle kompost, sıcaklık hala düşükken ekimden önce toprakla karıştırılmalıdır. Transplantasyon Sonrası: En güvenli çözüm, ekimden üç veya dört hafta sonra bitki toprağa alıştığında dengeli gübre kullanmaktır.
Yeni zeytin tesisi yapılacak alanlarda tüm alana ve hatta yeni tesis yapılmış olanlarda da tüm sıra aralarına serpme olarak uygulanmalı, büyük ve verime yatmış ağaçlarda ise ağaçların taç izdüşümü ve kılcal kök dağılımı dikkate alınarak bant halinde uygulanan toz kükürt toprağın 15-20 cm kadar derinliğe ...
TOZ KÜKÜRT (5 KG'LIK AMBALAJLARDA BULUNMAKTADIR) (500 m² alana yetmektedir) Bahçenizin veya evinizin etrafına toz şerit halinde dökerek yılan, domuz veya akrepin kokudan kaçmasını sağlar. Ayrıca diğer haşeratın uzaklaşmasını da sağlar.
Genel olarak toz formunda uygulanan kükürtün yüksek miktarlarda uygulanması zorunluluğuna ve toz kükürtün etkisini 4-5 yılda göstermesine karşılık, sıvı kükürtün düşük miktarlarda uygulanabilir ve etkisini 1-2 hafta içinde gösterebilir olması önemli bir avantajdır.
Yılanlar genellikle keskn kokulardan hoşlanmazlar bu nedenle bulunduğu bölgelere kükürt ve kireç koymak onları bulundukları ortamdan tamamen uzaklaştıracaktır. Ayrıca yılanı uzaklaştırmak için bulunduğu bölgeye naftalin koymakta bir diğer etkili yöntemdir.
Kükürt zehirli değildir ancak karbon disülfür, hidrojen sülfür ve sülfür dioksit zehirlidir. Özellikle hidrojen sülfür solunum felcine sebep olarak ölüme yol açabilir.
Toprak analiz sonuçlarına göre toprak Ph değeri 8'in üzerinde ise fidan dikim çukurları açılmadan tüm alana elementel toz kükürt uygulamak suretiyle toprak Ph değerinin 7.5 veya biraz daha aşağısına (7.0) indirilmesi, topraktaki ve toprağa verilen besin elementlerinin yarayışlılığı bakımından önemlidir.
Bunun giderilmesinin en kesin ve ekonomik yolu kolleidal sıvı kükürt kullanımıdır. Kolleidal sıvı kükürtün en büyük avantajı, diğer tüm ürünlerden farklı olarak formülasyonunda bulunan kükürtün SO değil S formunda olmasıdır.
Kükürt, cilt sağlığı için çeşitli potansiyel kullanımlara sahiptir. Dermatologlar bazen akne, seboreik dermatit, rosacea, egzama ve kepek tedavisi için topikal kükürt merhemlerini önerirler. Ayrıca, siğiller, ciltte renk değişikliği, saç folikülünün enfeksiyonları ve zona tedavisinde yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri