Tanzimat döneminde doğrudan doğruya çocuklara yönelik atılan ilk adım 1859 yılında Kayserili Doktor Rüştü tarafından hazırlanan ve “Çocukların En Seçkini” anlamına gelen Nuhbetü'l Etfal adlı alfabe kitabıdır.
1658 yılında Johann Amos Comenius tarafından dünya tarihindeki ilk resimli çocuk kitabı “Orbis Pictus (Resimlerle Görünen Dünya)” adıyla ortaya çıkarılmıştır.
Nabi'nin (1642-1712) Tanzimat'tan önce yazdığı Hayriye adlı mesnevisi ile 1837 yılında Mısır'da yayınlanan Sümbülzade Vehbi'nin Lütfiyye isimli nasihatler kitabı, çocuğa seslenen ilk yapıtlardır.
Türk edebiyatında çocuk yazınının ilk özgün eser ise 1859 yılında Kayserili Doktor Rüştü tarafından hazırlanan Nuhbetü'l-Etfal adlı alfabedir.
17. yüzyılda çocuklara özgü edebiyat ürünlerinin olması gerekliliği konuşulmaya başlanmıştır. Bu dönemde La Fontaine (1673), fabl masallarıyla çocuk edebiyatı ürünleri vermiş bir yazar olmuştur. Fransa'da Charles Perrault çocuk kitapları ile ünlenmiştir.
İlgili 26 soru bulundu
Bizde çocuğa seslenen ilk yapıt, Nabi'nin (1642-1712) Tanzimat'tan önce yazdığı Hayriye adlı mesnevisi ile 1837 yılında Mısır'da yayınlanan Sümbülzade Vehbi'nin Lütfiyye isimli nasihatler kitabıdır.
John Amos Comenius'un 1658 yılında Nuremberg'de yayımlanan Orbis Sensualium Pictus (Resimlerle Görsel Dünya) isimli ansiklopedik kitabı, bilinen ilk resimli çocuk kitabı olarak kabul edilmektedir (Lewis, 2006: 139; Burmingham, 1997; FEEC, 1976: 322).
Mümeyyiz İlk Türkçe Çocuk Gazetesi (1869-1870)
Tanzimat dönemi çocuk dergilerinden en uzun ömürlüsü ilk çocuk dergisi unvanına da sahip olan Mümeyyiz (26)dergisidir. 1869 yılında Sıtkı Efendi adlı yayıncının, aynı adlı günlük gazetenin çocuklar için haftada bir neşrettiği Mümeyyiz'in her sayısı ayrı bir renkte çıkarılmıştır.
İlk örnekler
Ahmet Mithat Efendi, Kıssadan Hisse ve Letâif-i Rivâyat (1870-1893) eserleriyle hikâye türünün ilk yerli örneklerini vermiştir. Aynı yıllarda Emin Nihat Bey tarafından Müsâmeretnâme yazılmıştır.
Dünyanın ilk kitabının M. S. 868 yılında yazıldığı biliniyor, kitabın adı “Diamond Sutra”. Diamond, elmas anlamına gelirken Sutra kelimesinin ise dini bilgi ve vaaz anlamını taşıdığı bilinir. Kıssalar ve öğütler içeren Diamond Sutra, aynı zamanda dini içerikli bir kitaptır ve Buda'nın öğretilerini kapsar.
Dünyada genelinde yani yeryüzünde yazılan ilk kitap Kuzeybatı Çin ülkesinde bulunmuştur. Dünyanın ilk kitabı M.S 868 yılında yazılmıştır. Dünyanın ilk kitabının adı ise “ Diamond Sutra ” .
1869 yılında Mümeyyiz adlı derginin her sayısı ayrı renk kağıt üzerine basılmıştır. Bu dergide çocuklar için bilmeceler ve dizi romanlar mevcuttu. Ahmet Mithat'ın "Hace-i Evvel" ve "Kıssadan Hisse" isimli kitaplarını bazılari ilk çocuk kitapları sayarlar (1871).
İlk Türkçe eserler
1873-1874 yılları arasında Recaizade Mahmud Ekrem'in ağabeyi Recaizade Mehmet Celâl tarafında yayımlanan Hayal-i Celâl'de ilk Türkçe roman olarak isimlendirilmiştir.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
İlk Türk roman yazarı Tanzimat Edebiyatı temsilcilerinden biri olan Şemsettin Sami'dir. Seydi Yahya ve Kamusu'l Alam, Şemsettin Sami'nin diğer önemli eserleri arasında yer alıyor.
Mümeyyiz, Türk edebiyatında çocuklar için çıkarılan ilk dergidir. 1869-1870 yıllarında "Mümeyyiz" adlı siyasi gazetenin cuma günü çıkarılan eki olarak yayınlanmıştır. İlk sayısı 15 Teşrin-i Evvel 1869, son sayısı 14 Teşrin-i Evvel 1870'te basılmıştır.
Ülkemizde çocuk dergilerinin tarihi Mümeyyiz'le başlar. Mümeyyiz 1869'da yayımlanmıştır. Bu tarihten Çocuklara Mahsus Gazete'ye kadar (1896) yirminin üzerinde çocuk dergisi çıkmıştır.
Kadınlara yönelik ilk süreli yayın olarak kabul edilen Terakki-i Muhadderat,1869 yılındaTerakki gazetesinin ilavesi olarak yayın hayatını başlamış ve haftada bir kez, pazar günleri neşrolunmuştur. Aileye, yani kadınlara, çocuklara ve ev işlerine müteallik mebahis-i mütenevviayı cami' mecmuadır.
Çoğu araştırmacıya göre dünyanın ilk gazetesi 1609'da Bremen yakınlarında yayımlanan Avis Relation Oder Zeitung'dur. Aynı yıl Strasbourg'da Relation adlı başka bir gazetenin yayımlanmaya başladığı da bilinmektedir.
Ü lkem izde bilinen ilk Türkçe dergi 1849-1851 yılları arasında 28 sayı ya- yım lanan ve bir tıp dergisi olan Vaka-i Tıb- biyedir.
Mümeyyiz, Akyüz'ün ifadesiyle; “Usûl-i Cedîd hareketinde emeği geçen Kırımlı Türk eğitimcilerinden” olan Sıdkı Efendi adında bir eğitimci-gazeteci tarafından çıkarılmıştır (Akyüz 1985, 192).
Sümerler tarafından bilginin kayıt altına alınması, saklanması, taşınması ve aktarılması için kullanılan kil tabletler; geçmişten günümüze çeşitli biçim- lerle karşımıza çıkan kitabın ilk formunu oluşturur.
Genel olarak, çocuklar için yazılmış edebi eserlere baktığımızda bunların tür olarak; masal, fabl, destan, efsane, öykü, roman, biyografi, anı, gezi yazıları, doğa ve fen olaylarını anlatan kitaplar, şiir, bilmece ve tekerlemelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri