Türkçedeki bazı kelimelerde olduğu gibi bu kelimenin yazımında da çeşitli hatalar yapılmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''orijinal'' şeklindedir.
Orijinal Kelimesinin Doğru yazılışı
TDK'ya göre hiç kimse kelimesinin doğru yazılışı "orijinal"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Dilimize sonradan girmiş yabancı kelimeler arasında en sık kullanılanlardan birisi olan orijinal kelimesinin yazılışı çoğu kişi tarafından merak edilmektedir. TDK'ya göre doğru yazılışı orijinal şeklindedir. Orjinal şeklinde yazım yanlış kullanımdır.
Türk Dil Kurumu Sözlüğünde kelimenin doğru yazımı 'orijinal' olarak geçmektedir.
Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"tıraş"tır.
İlgili 36 soru bulundu
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Her ne kadar dilimizde bazı birleşik kelimeler bulunsa da hoşça kal aslında onlardan biri değildir. Türk Dil Kurumu'nun (TDK) belirttiği üzere bu kelime grubunun, "hoşça kal" olarak ayrı yazılması gerekir. Aşağıda ise yanlış kullanımına dair örnekler paylaşılmıştır.
Orijinal sözcüğü; özgün, otantik, alışılagelenden daha değişik, şaşırtıcı nitelikte olan, fabrikası tarafından yapılan, taklit olmayan araç ve gereç anlamına gelmektedir.
Ürünlerin barkod numaralarını kontrol edin.
Alacağınız ürünün orijinal olduğunu üretici firmadaki seri numarasından kontrol ederek anlayabilirsiniz. Sahte ürünlerin yanlış yazılmış barkod numaraları olur ya da böyle bir barkod numarası hiç olmaz. Özellikle teknolojik ürünler için bu kontrolü yapmakta fayda var.
Bu kelimenin eş anlamlıları "özgün" "eşsiz" ve "hakiki"dir. Bu kelimeler orijinal kelimesi yerine kullanılabilmektedirler. Eşi benzeri yok anlamı taşımaktadırlar.
Gitgide kelimesinin bitişik mi ayrı mı yazıldığı birçok kişi tarafından merak ediliyor. TDK'ya göre bu kelime kaynaşmış bir ikileme olduğu için bitişik yazılmalıdır.
Ev kelimesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: aşevi, bakımevi, basımevi, doğumevi, gözlemevi, huzurevi, kahveevi, konukevi, orduevi, öğretmenevi, polisevi, yayınevi vb.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
TDK'ya göre inisiyatif kelimesinin doğru yazılışı "inisiyatif"dır.
entelektüel✅ (Doğru kullanım)
Kozmetik ürünlerin orijinal olup olmadığını anlamak için ÜTS web sitesine girilmesi gerekir. Buradan Bilgi Bankası butonuna tıkladıktan sonra sorgulamak istenilen ürünün barkod kodu girilmelidir. Sorgula butonuna bastıktan sonra sonuçlara kısa sürede ulaşmak mümkündür.
Ürün kutularında yer alan barkodların sorgulamasını yaparak ürünün orijinalliğini teyit edebilirsiniz. Ayakkabı satın aldığınız markanın internet sitesine girerek barkod sorgulama işlemini gerçekleştirebilir ya da barkot sorgulaması yapabileceğiniz mobil uygulamaları tercih edebilirsiniz.
ÜTS kaydı olması ya da olmaması orijinal olduğu ile bilgi verir mi? ÜTS kaydı ürünün kayıtlı olduğunu ve takip edilebildiğini belirtir. Çeşitli sitelerden aldığınız ürünleri buradan sorgulamanız onun orijinal ürün olduğu anlamına gelmez. Çünkü ürün barkodu tekil olup firmalara özel bir kod ya da barkod bulunmamaktadır.
Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız benzersiz kelimesi de özgün ve orijinal sözcükleri ile eş anlamlıdır.
Üzerinde asırlardır tartışmaların yaşandığı “gerçek” ve “hakikat” sözcükleri, Türkçede aynı anlama gelen ifadeler olarak düşünülmüştür. Türkçenin tarihi metinlerinde bu kavramlar “gerçek, hakikat ve doğru” anlamında, “kirtü, kerti, köni, çın” sözcükleri ile karşılanmıştır.
Türkçe ya da Türk dili, Güneydoğu Avrupa ve Batı Asya'da konuşulan, Türk dilleri dil ailesine ait sondan eklemeli bir dildir. Türk dilleri ailesinin Oğuz dilleri grubundan bir Batı Oğuz dili olan Osmanlı Türkçesinin devamını oluşturur.
Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
hoş geldin✅ (Doğru kullanım)
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri