MEB yönetmeliğine göre disiplin cezası alacak öğrencilere öncelikle kınama yapılır. Öğrenci ceza almaya devam eder ve kuralları çiğnerse kısa süreli uzaklaştırma cezası verilir. 3. kere ceza kuralı aşıldığında öğrencinin başka okula nakli gerçekleştirilir.
Disiplin Cezası Almak Memurun Siciline İşler mi? Memurun özlük dosyası (sicili) memurun kamu kurumuna atanmasıyla tutulmaya başlanır. Memurun disiplin cezası alması durumunda bu husus da sicile işlenir.
1.1. Uyarma Cezası
Memura, görevinde ve davranışlarında daha dikkatli olması gerektiğinin yazı ile bildirilmesi olup en hafif disiplin cezasıdır.
Peki kınama cezası sicile işler mi sorusunun cevabı, disiplin cezaları memurun özlük dosyasına işlenir. Kınama cezası alan memur, kınama cezasının uygulanmasından 5 sene sonra atamaya yetkili amire başvurarak, verilmiş olan cezalarının özlük dosyasından silinmesini istenebilir.
Mevzuatımızda disiplin cezalarının sicilden silinmesine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu kapsamda disiplin cezası alan öğrencinin sicilinden işbu cezanın silinmesi için Disiplin Suçu Af Kanunu çıkması gerekmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
MADDE 171- (1) Öğrencilerin aldıkları cezalar, e-Okul sistemine işlenir.
Evet, okul dışında gerçekleşen kavga, Milli Eğitim Bakanlığı'nın okul disiplin yönetmelikleri çerçevesinde bir disiplin suçu olarak kabul edilmektedir. Okul disiplin yönetmelikleri, öğrencilerin hem okul içinde hem de okul dışında sergiledikleri davranışları düzenlemekte ve buna göre disiplin cezaları uygulanmaktadır.
Devlet memurluğundan çıkarma cezasından başka bir disiplin cezasına çarptırılmış olan memur uyarma ve kınama cezalarının uygulanmasından 5 sene, Diğer cezaların uygulanmasından 10 sene sonra memur atamaya yetkili amire başvurarak, verilmiş olan cezalarının özlük dosyasından silinmesini isteyebilir.
Öğrenci davranışlarını değerlendirme kurulu tarafından verilir. Kınama cezası alan öğrenciye o eğitim öğretim senesi içinde teşekkür, onur ve takdir belgesi verilmez. Yaptırım, e-okul sistemi içindeki öğrenci bilgileri alanına işlenir.
Disiplin belgesi sorgulamak için öğrencilerin e-okul üzerinden hesaplarına giriş yapmaları gerekir. Giriş gerçekleştirdikten sonra disiplin işlemleri sayfasına girerek disiplin cezası bilgileri butonuna tıklamak gerekmektedir.
1-Kınama: Genelde öğrenci uyarılır. Aynı hatanın tekrarında bir üst ceza verilir. 2-Uzaklaştırma: Geçici süre okuldan uzaklaştırılırsınız. 3-Okuldan Atılma: Okuldaki kaydınız silinir.
Bu yönetmelikte öngörülmüş olan disiplin cezaları, uyarma, kınama, bir haftadan bir aya kadar uzaklaştırma, bir veya iki yarıyıl için uzaklaştırma ve yükseköğretim kurumundan çıkarmadır.
Disiplin amirleri uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını soruşturmanın tamamlandığı günden itibaren 15 gün içinde vermek zorundadırlar. Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren hallerde soruşturma dosyası, kararını bildirmek üzere yetkili disiplin kuruluna 15 gün içinde tevdi edilir.
Öğrencilerin aldıkları disiplin cezalarının öğrencilerin dosyalarında ne kadar süre ile saklı tutulacağı belirlenmediğinden bu sicillerin, üniversite idaresi takdir yetkisi kullanarak bir düzenleme yapmadığı takdirde, hiçbir zaman silinmeyeceği sonucuna ulaşmak mümkündür.
Lise disiplin kayıtlarınızın resmi sicil kaydınızla bir alakası yok. Üniversitedeki sicilinizin de üniversite öncesi eğitimle bir alakası yok.
Lisede alınan disiplin cezaları üniversite okumaya engel değil, genel olarak lisede alınan herhangi bir cezanın üniversitede karşınıza çıkma ihtimali çok düşük.
MEB yönetmeliğine göre disiplin cezası alacak öğrencilere öncelikle kınama yapılır. Öğrenci ceza almaya devam eder ve kuralları çiğnerse kısa süreli uzaklaştırma cezası verilir. 3. kere ceza kuralı aşıldığında öğrencinin başka okula nakli gerçekleştirilir.
Bu cezayı alan öğrenciler yatılılık ve bursluluktan çıkarılarak öğrenimlerine gündüzlü olarak devam ettirilirler. Ancak, bu öğrencilerin zorunlu hizmet yükümlüğü saklı kalır. Öğrenimini sürdüremeyenlerden ise, tazminat alınır.
Hayır, lisede alınan disiplin cezaları öğrencinin resmi sicil kaydına işlenmemektedir. Disiplin cezaları yalnızca memur ya da yüksek kademe devlet çalışanlarının sicil kaydına işlenmektedir. Öğrenciler için disiplin cezaları hiçbir şekilde sicile işlenmemektedir.
İdare, disiplin cezalarını kurum içerisindeki düzenin sağlanması amacıyla vermektedir31. Dolayısıyla idarenin tüm işlemlerinde olduğu gibi disiplin cezası verme işleminde de amaç, kamu yararının sağlanmasıdır. Kamu yararı amacına hizmet eden ve hukuka uygun olan bir işlem disiplin cezası olsa da geri alınamaz.
Adli sicil kaydına işlenen suçlar infaz tamamlandıktan sonra adli sicil arşiv kaydına alınır. Adli sicil arşiv kaydından kayıtların silinmesinde ise suçun ve cezanın niteliğine göre 5-15 ve 30 yıllık sürelerde silinir.
Disiplin cezası öğrenciye müdür tarafından gerekli eğitici konuşmalarla bildirilir. Disiplin cezaları, gerekirse ilgili kurumda veya bunlara bağlı kuruluşlarda ilan yoluyla da tebliğ edilebilir. MADDE 34. Disiplin cezaları, yetkili amir veya kurullarca verildiği tarihten itibaren hüküm ifade eder ve uygulanır.
Öğrenci öğretmene küfür ederse kamu görevlisine hakaret suçundan cezalandırılır. Benzer şekilde öğrencinin velisi de yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öğretmene hakaret ederse ceza kanununda nitelikli hal olarak belirlenen kamu görevlisine hakaret eyleminden sorumlu olur.
"sevgili olmak yasaktır" diye bir kural hiçbir okulun yönetmeliğinde yazmaz, yazamaz. yönetmelikte yazmayan bir sebepten dolayı da hiçbir öğrenci okuldan atılamaz.
'Özürsüz devamsızlık' disiplin suçu olmayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri