Yumurta içerdiği lipoproteinler sayesinde normalde birbirinden ayrılan yağ ve suyu birbirine bağlar. Bu şekilde hamurda hassas bir bağ doku oluşur. Bu dokunun arasındaki boşluklarda sıkışan hava ısının etkisiyle genişler ve dolayısıyla hamurun kabarmasını sağlar.
En basit haliyle kek yapılırken şeker ve yumurta çırpılarak başlanıyor. Bu ilk adım kekin kabarması için en önemli nokta. Sıradan bir kek yaparken yumurta ve şekerin çok iyi çırpılması kekin iyi kabarmasını sağlıyor.
Mesela kek, kiş, sufle gibi kabarması makbul olan hamur işlerinde yumurta kabartıcı görevi görür. Yumurtanın beyazını 90% oranında su oluşturur. Kekleri pişirirken de fırın sıcaklığı en az 150 derecedir ve bu da kekin iç sıcaklığının en az 120 derece olması demektir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kekte bir yumurta eksik olursa ne olur? Genel olarak baktığımızda kek tariflerindeki yumurta sayısının değiştirilmesi kekin özelliklerini değiştirir. Çok az yumurta aşırı yoğun ve dağılan bir kek olacaktır.
Karbonat ve Sirke: Anne keklerinin ve kurabiyelerinin pofuduk olmasını sağlayan karbonat, aynı zamanda yumurta yerine de kullanılabiliyor. Ancak bunun için karbonatın yanına bir de sirke eklemeniz gerekiyor. Bir yemek kaşığı beyaz sirke ile bir tatlı kaşığı karbonat karışımı, bir yumurtaya denk geliyor.
İlgili 36 soru bulundu
Yumurta kullanmadan da tam kıvamında bir kek harcı hazırlayabilir, doğru püf noktalarıyla onun da kabına sığmayacak kadar kabarmasını sağlayabilirsiniz. Tüm bunlar için ihtiyacınız olan her şeyse hemen aşağıda sizi bekleyen yumurtasız kek tariflerinde gizli.
Sade bir kek hamurunu yaparken temel malzemeler 4 yumurta, arzu edildiği kadar şeker, 1 su bardağı sıvı yağ, 3 su bardağı un ve bir paket hamur kabartma tozudur. Kek hamurunun güzel bir şekilde kabarması ve homojen olarak dağılabilmesi için bu malzemelerin ölçüleri önemlidir.
Aquafaba, fasulye veya baklagillerin pişirilmesinden kalan sıvıdır. Konserve nohut veya fasulyede bulunan sıvı ile aynıdır. Sıvı, çiğ yumurta beyazına çok benzer bir kıvama sahiptir ve böylelikle yumurta ikamesi olarak iyi bir seçimdir. 3 yemek kaşığı aquafaba, tariflerde yumurta yerine kullanılabilir.
Yağlanmış ve unlanmış ortası delik kalıpta önceden ısıtılmış fırında 175 derecede pişirin. Bir yumurta ile ne kadar kabardığına inanamayacaksınız. Şeftali yoksa elma ile de olur. Afiyet olsun.
- Öncelikle kek tarifi konusunda malzemeler eksik olursa kek kabarmayabilir. - Ayrıca malzemelerin soğuk kullanılması kekin kabarmasını önler. - Kek kalıbı margarin ile yağlanmadığı takdirde kabarmaz. - Kek malzemeleri sırasıyla eklenmediği takdirde kabarma sorunu yaşanabilir.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Yumurta içerdiği lipoproteinler sayesinde normalde birbirinden ayrılan yağ ve suyu birbirine bağlar. Bu şekilde hamurda hassas bir bağ doku oluşur. Bu dokunun arasındaki boşluklarda sıkışan hava ısının etkisiyle genişler ve dolayısıyla hamurun kabarmasını sağlar.
Yoğurt aslında birçoğumuzun da hakim olduğu üzere kek daha tok ve nemli bir kıvam verir. İçi hafif ıslak, daha yoğun kıvamlı keklerin harcında mutlaka yoğurt kullanılır. Yoğurt, kekin içindeki yağ ile buluştuğunda keke o ıslak dokusunu kazandırır. Daha az yağlı bir tat hissedilmesini de sağlar.
Yumurta sayılarının azaldığı bu kek tarifini sizlerde çok seveceksiniz.Yumuşacık, sünger gibi olması ile beğeneceğiniz tadı ile aşık olacağınız 2 yumurtalı kek sizlerinde beğenisini kazanacak.
Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.
0 Numaralı Kod: Organik Yumurta
Bu kod, yumurtanın organik bir şekilde beslenen tavuktan alındığını ifade eder. Bu kod sayesinde tavuğa yetiştirildiği süre boyunca hiç hormon verilmediği ve tamamen organik yem ile beslendiği anlaşılır. Yumurta türleri arasında en sağlıklı olan yumurta çeşididir.
Ya evde yumurta kalmamışsa?! Biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk oluştuğunu göreceksiniz. Pastaların daha gevrek olması için, tatlı veya tuzlu fark etmez, hamurun içine bir çay kaşığı tuz atın. Tuzu naylon poşetinden çıkartıp, koyu renkli cam kavanozda serin bir ortamda saklayın.
Kayısı kıvamında bir yumurta için yumurtayı 4-6 dakika arasında kaynatman gerekirken çok katı yumurta için 10 dakika kadar kaynatmalısın. Yumurta pişirme dakikası senin tercihine ve ihtiyacına göre değişir. Yumurta haşlama süre açısından birkaç dakikayla fark edebilir.
Keke yumurta yerine yoğurt konur mu? 1 küçük çay bardağı kadar yoğurt, bir yumurta yerine geçiyor. Bu miktarı tarife göre ayarlayabilir kek, kurabiye gibi tariflerinizde kullanabilirsiniz.
Çünkü yumurtalar, tariflerin ve yemeklerin en önemli bağlayıcılarından biri. Bunların yanında da lezzet vermek amacıyla da kullanılıyor. Kahvaltılarımızın vazgeçilmezi çılbır, omlet, menemen gibi tariflerin de olmazsa olmazı yumurtalar.
En başta kahvaltı menülerinin ve diğer pek çok yemeğin içinde kullanılabilen, 1 yumurta kaç kalori diye merak edenler için tüm detaylarıyla kalori değerleri şu şekildedir: 1 adet küçük boy (S) yumurta (40 gr) 62 kcal. 1 adet orta boy (M) yumurta (50 gr) 77 kcal. 1 adet büyük boy (L) yumurta (60 gr) 92 kcal.
Süt ile yapılan keklerde kabartma tozu çok etkilidir ve ben genelde 2 tane kullanmayı tercih ediyorum.
Keki çıkarırken parçalanmasını önlemek için, kek kalıbını unlamanız gerekiyor. Kalıbı tereyağı ile yağlayın ve üzerine un serpiştirin. Ardından ters çevirerek fazla unu akıtın. Daha sonra kek harcını kalıba dökebilirsiniz.
Kekiniz fırında tam kıvamında kabardıktan sonra çıkar çıkmaz sönüyorsa bir diğer sebebi de ısı değişimi olabilir. Kekinizi fırından almadan önce fırının kapağını hafif aralayın. Fırını kapatın ve ısının yavaş yavaş değişmesini sağlayın. Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri