---İlk doğumlar için ortalama 4-5 saat , maksimum 11-12 saat sürebilir. ---Sonraki doğumlarda ortalama 2-3 saatte tam açıklığa ulaşılır, maksimum 5-6 saat sürer. ---Bu fazda saatlik rahim ağzı açılması , ilk doğumunu yapanlar için saatte en az 1 cm , sonraki doğumlarda saatte en az 1,5 cm olmalıdır.
Başlangıç aşamasında sancılar bele vuran regl sancıları gibi hissedilebilirken bu ağrılar zamanla daha şiddetli ve uzun süreli bir hal alır. Sıklığı da giderek artarak her 3 veya 5 dakikada bir sancı hissedilmeye başlanır. Doğum sancısı, gebeliğin son dönemi olarak kabul edilen 38 ila 42. haftaları arasında başlar.
Uterus ağzının genişlemesi yavaş olur. İlk doğumlar için 10-14, daha sonraki doğumlarda 6-8 saat sürer. Şiddetli ve sürekli kasılmalarla serviksin açıklığı 10 cm. olduktan sonra doğumun ikinci evresi yani bebeğin atılma dönemi başlar.Bu dönem ilk doğumda 1 saat, daha sonrakilerde 15 dakika kadar sürer.
Suni sancı verildikten sonra birkaç saat içinde doğum başlar. Bu süre bazen 24 saatten daha uzun sürebilir. Bu süre, ilk hamilelik olması veya 37 haftadan daha kısa bir gebelikse uzayabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Doğum yaklaştıkça günde 4 bardak ahududu yaprağı çayı tüketmek, Doğumdan önceki son 4 haftada günde 2-3 adet hurma yemek, Ananasta bulunan bromelain enziminin rahim ağzını yumuşatarak açılmayı kolaylaştırdığı düşünülmektedir, Doğuma yakın meyan kökü suyu tüketmek.
Tipik olarak gerçek doğum sancıları arkadan başlayan, alt karnın önüne hareket eden bir ağrı veya basınç şeklindedir. Braxton Hicks'in aksine, giderek daha yoğunluğu artacaktır. Bazı kadınlar adet dönemlerinde oluşan krampların daha şiddetli haline benzetmektedir.
Vücutta sentetik hormonlar aracılığıyla kasılmalar oluşturulduğunda sancılar biraz daha şiddetli olur ve anneye iki sancı arasında uygun pozisyonu bulmak için yeteri kadar zaman kalmaz.
Yalancı sancılar , rahim ağzında kesinlikle bir açılma veya incelme gibi durumları meydana getirmezler. Tüm bu sancıların biyolojik nedenlerinde annenin ve rahmin doğum için hazırlanmasından görülmektedir. Yalancı doğum sancılarına egzersiz ve alıştırma kasılmaları adınıda vermek doğru olacaktır.
Gebeliğin 280 günlük yani 40 haftalık süresi 3 takvim ayı olacak şekilde 3 eşit döneme bölebiliriz. Ortalama 40 haftalık gebelik sürecinde normal bebek doğumu 2 hafta önce ya da sonra olabilir. Yani 40 hafta ( - + ) 2 haftalık bir süreçten bahsedilebilir.
Normal doğum ile doğum yapan kadınlar hastanede genellikle 24 saat kalmaktadır. Doğum sonrasında herhangi bir problem yok ise 24 saat süre sonra hastaneden çıkmaktadır.
Normal doğum kaçıncı haftada olur? Normal doğum 37. gebelik haftasının tamamlandığı, 42. gebelik haftasının bitiminden önce (260-294 günler arsı) herhangi bir zamanda gerçekleşebilir.
Yoğun, sık aralıklı ağrılarla birlikte mide bulantısı, kasık ağrısı da hissedilebilmektedir. Doğum sancısının belirtileri rahim kasılmaları, düzenli ağrı hissi, sık tuvalete çıkma isteği, üst karın bölgesinde rahatlama hissi, doğum suyunun gelmesi, nişan gelmesi olarak sayılabilir.
Doğum sancısı rahimde ve karın bölgesinde meydana gelen başka ağrılardan oldukça farklıdır. Doğum sancısı genellikle sırtın alt bölümünde ağrı oluşturur. Seyrek ve kısa süreli başlar, düzenli aralıklarla sıklaşır, süresi uzar ve şiddetlenir.
Fakat doğum yaparken, kadınlar 57 del kadar acı çekerler. Bu, aynı anda 20 kemiğin kırılmasına eşdeğerdir. Annenizi sevin, çünkü o Dünya'daki en güçlü insan ve bizim en güçlü destekçimiz!
Düzenli sancıların başlaması Bebeğin kafasının doğum kanalına inmesi ve güçlü tuvalete çıkma isteği. Doğum suyunun gelmesi. Üst karın ve diafram-mide hizasında bebeğin aşağı inmesine bağlı bir rahatlama olması
Tıp dilinde doğum indüksiyonu olarak da adlandırılan suni sancı, yalnızca vajinal doğum yapabilecek durumda olan hamile kadınlara uygulanabilir. Suni sancı gerektiren durumların başında, anne karnındaki miadını tamamlanmasına rağmen hala doğum kanalına girmeyen bebek gelebilir.
Rahim kasılmaları zayıflamışsa yada düzensizleşmişse ve bunun için bir neden bulunmuyorsa anne adayına durumu gidermek amacıyla damardan rahim kasılmalarını düzene sokmak amacıyla suni sancı verilir. Yeterli dozda seruma rağmen kasılmalar düzene girmiyorsa ve rahim ağzı açıklığı ilerlemiyorsa sezaryene karar verilir.
Birçok kadının doğum sancısı hafif karın kasılmalarıyla başlar. Bu kasılmalar bazen alt sırt ağrıları gibi de hissedilebilir. Eğer bebek geliyorsa bu ağrılar daha da şiddetlenir, süresi uzar ve sıklaşır. Ayrıca bel bölgesine doğru yoğun bir baskı da hissedilir.
UYURKEN DOĞURAN BİLE VAR
Ancak bebek, o gelmeden önce doğar. Kadın, uyurken doğurmuştur. Bunun farkına ancak, 5 yaşındaki kızının uyandırmasıyla varır.
Ayrıca NST'de sancı ve kasılmaların takibi için de kullanıldığı görülmüştür. Bunun amacı doğum sancılarının varlığını tespit etmektir. NST sancı değeri kaç olmalı sorusuna gelince, 40 mm Hg üzerinde ve en az 3 düzenli sancının 20 dakika içinde yaşanması doğumun başlamak üzere olduğuna işaret edebilir.
Özetle, gebeliğe en uygun yaş aralığı 20-35 yaş arasıdır. Bu yaş aralığından küçüklerde ve büyüklerde gebelikleri risklidir. Bu yaşlar arasında gebe kalmak en sağlıklı gebelik yaşıdır. Her doğum arasında en az 2 yıl olmalıdır.
Doğum Hangi Pozisyonlarda Yapılır? Ikınma ayakta veya çömelir pozisyonda veya yatağa, doğum masasına sırt üstü yatar pozisyonda yapılabilir. Ülkemizde doktor veya ebe eşliğinde doğumlarda genellikle sırt üstü yatar şekilde doğum uygulanır.
Annenin kalp hastalığı, yüksek tansiyon, bel fıtığı gibi hastalıklardan dolayı ıkınmanın sorun oluşturabileceği durumlar, Annenin genital bölgesinde oluşmuş uçuk ve HPV gibi virütik enfeksiyon oluşmuş olması gibi durumlarda normal doğum yerine sezaryen tercih edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri