Düşükten sonra fiziksel iyileşme, birkaç saatten birkaç güne kadar değişebilecek bir zaman diliminde gerçekleşmektedir. Regl dönemleriniz 4 – 6 hafta içerisinde düzelecek ve yumurtlama döneminizde, düşükten hemen sonra bile hamile kalabilmeniz tekrar mümkün olacaktır.
Düşük yaptıktan ne kadar zaman sonra hamile kalınır? sorusu ise düşük sonrası ilk adet kanamasının gerçekleştiği zaman ile alakalıdır. Düşük sonrasında kişinin en az 3 adet kanaması süresince beklemesi gerekir. 3 adet döngüsünün tamamlanmasının ardından tekrar gebelik planlanabilir.
Eğer düşük 8.haftadan önce olmuş ve bu ilk düşük ise düşüğün tekrarlama olasılığı çok daha azdır. Böyle bir durumda anne adayı kısa süre sonra rahatlıkla gebe kalabilirler. 8.haftadan önce olan düşüklerden 2 ay sonra anne tekrar gebe kalabilir.
2 hafta süre ile 3 kilogram üzeri ağırlık kaldırmayın. 2-4 hafta süre ile hazne içerisine tampon koymayın ve vajinal duş yapmayın. 2-4 hafta süre ile ilişkiye girmeyin. Düşük sonrasında özellikle küretaj işleminden 2 hafta sonra yumurtlama (ovulasyon) olabileceğinden gebe kalabilme potansiyeline kavuşursunuz.
Düşük çeşitleri nelerdir? Düşük, oluş şekli, nedeni, isteğe bağlı olup olmaması gibi çok farklı gruplara ayrılabilir. Öncelikle isteğe bağlı düşüklerden bahsedecek olursak; 10 hafta altı gebelik sonlandırılması: Ülkemizde kürtaj için yasal sınır 10 haftadır.
İlgili 27 soru bulundu
Düşük sonrası; Yaklaşık düşüklerin yarısında kürtaj gerekmez. Bunlara komplet (tam) düşük denir, yani içerde parça kalmaz. İçeride parça kalan düşüklerde yani inkomplet düşüklerde kürtaj yapmak gerekir. İnkomplet düşüklerde tam düşük olması beklenebilir ancak kanama ve enfeksiyon için iyi takip gerekli.
Ülkemizde yasal olarak 10 hafta ile sınırlanan kürtaj daha sonrası için yalnızca kadın sağlığı ile ilgili durumlar (Düşük gibi) ortaya çıkarsa yapılabilmektedir. Dolayısıyla gebeliği sonlandırmak isteyen kişi bunu mutlaka yasal süre içerisinde yaptırmalıdır.
Tek seferde hamile kalma olasılığı %3-5 kadardır. Bu nedenle ilk ve tek sefer denemede hamile kalınmamasına şaşırılmamalıdır. Önemli olan yumurta çatlamasının olduğu günler başta olmak üzere düzenli cinsel birlikteliktir. Sperm hücreleri rahim içinde 48 saat kadar canlı kalabilir.
Kürtaj operasyonunda en çok rahim etkilenir bu sebeple rahmin toparlanması için yaklaşık 1 ay veya ilk adetini görene kadar beklemek gerekir. Eğer hasta yeni bir hamilelik istiyorsa bunun içinde 3 ay beklemesi gerekmektedir.
Adetten temizlendikten sonraki 2. gün adet süresine bağlı olarak adetin 7. ve 9. günlerine denk düşmektedir. Yumurtlama günü hesaplanırken adetin ilk günü baz alınır. Yumurtlama gününe yaklaştıkça gebe kalma olasılığı başlar.Gebe kalma ihtimali % 15-20 aralığındadır. Adetten 2 gün sonra gebe kalma ihtimali vardır.
Kürtaj sonrası kontrollerde herhangi bir sorun görülmediği takdirde, hamile kalabilmek için bir kere adet görmüş olmak yeterlidir. Her adet döneminde, rahim iç duvarı yeni bir döngü ile tazelendiği için, rahim yeniden gebe kalmaya hazır hale gelir.
Kürtaj sonrası BETA HCG ne zaman sıfırlanır? Kürtajdan sonra kanda bhcg değerinin sıfırlanması 15 ile 20 gün zaman alabilir.
Bunun için şunu söyleyebilirim, adet döneminden bir hafta öncesi ve adet dönemi dahil ve adet döneminden bir hafta sonrası en koruyucu olan dönemdir. Bu dönemlerde gebe kalmanız hemen hemen imkansız denebilir.
Spermler rahim ağzına ulaşacak yeterli zaman bulamadıkları için bu durum gebelik elde edilmesi açısından önemlidir. Gebe kalmak isteyen bir kadın ilişkiden hemen sonra ayağa kalkıp idrar yapmaya ya da yıkanmaya gitmemelidir. İdeal olan kalçalarının altına bir yastık koyarak 20-30 dakika kadar yatmasıdır.
Hamilelik sırasında özellikle östrojen ve progesteron hormonları had safhada yükselir. Dolayısıyla genel olarak, kürtajdan sonra hormon düzeylerinin normale dönmesi birkaç hafta alabilir.
Bu konuda sayı olarak bir sınırlama yoktur. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi kürtajda da fazla kere gereksiz yaomaktan kaçınmak gerekir, bunun için dikkatli korunmak en önemli kuraldır.
Evde düşükten sonra ne yapılmalı konusunda genel olarak vücudunuzu dinlendirmeli, bol sıvı tüketmeli, sağlıklı beslenmeli ve duygusal destek almalısınız. Ağrıyı hafifletmek konusunda sıcak veya soğuk kompresler, masaj, doğal ağrı kesiciler veya aromaterapi gibi yöntemleri kullanabilirsiniz.
Mutlaka her kadın kürtaj sonrasında, 1 hafta içinde kontrole çağrılmalıdır. Rahimde yapışıklık (asherman sendromu): Genellikle kürtaj sonrasında 35 gün geçmesine rağmen, adet görememe ile bulgu verir.
Yani kadının rahmine giren bir sperm rahimde 3-4 gün canlı olarak durur. Yumurta henüz canlıyken yaşanan korunmasız bir cinsel ilişki sonucunda kadın rahmine giren sperm yumurtayı döller. Döllenen yumurta rahim astarına girer ve hamilelik oluşur. İlişkiden 7 gün sonra hamilelik oluşur ancak belli olmaz.
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için ilişki sıklığı da oldukça önemlidir. Düzenli adet gören kadınlarda adetin 12 ila 17. günleri arasında gün aşırı ilişkiye girmek yeterlidir. Daha sık yaşanan ilişkiler erkeğin sperm kalitesini azaltabilir bu nedenle gün aşırı yaşanan ilişki gebe kalma ihtimalini artırır.
Spermler doğru şekilde vajinaya bırakıldıktan sonra genellikle geriye sperm kaçağını önlemek için yaklaşık 30 dakika istirahat etmek belki kalça altına bir yastık koymak genel olarak önerilmektedir. Ancak, ilişki sonrasında eşiniz içinize boşaldıktan sonra yatma zorunluluğunuz bulunmamaktadır.
Hamile iken kullanılan sigara ve alkol, kullanmayan kadınlara göre düşük yapma riski daha fazladır. Kromozomal bozukluklar, bağışıklık sitemi hastalıkları, enfeksiyonlar, rahim ağzı yetersizliği, rahim yapısal bozuklukları, hormonal bozukluklar ve çevresel faktörler düşük sebeplerindendir.
Özellikle 4-5 haftalık çok erken gebeliklerde rahim içindeki doku hacmi az olduğundan rahim kasılmaları ile gebelik materyali tam olarak dışarı atılabilir. Bu durum vajinal ultrasonla tespit edilebilir ve rahim içinde gebeliğe ait bir materyal kalmadığından çoğu kez bir müdahaleye gerek kalmaz.
Anormal düzeylerdeki hormon seviyeleri, rahimdeki yapısal bozukluklar, enfeksiyonlar, tütün ürünleri, içki, kahve, kirli hava gibi çevresel faktörler, anne adayının embriyoyu korumasını engelleyen immünolojik sorunlar tekrarlayan düşüklerin başlıca nedenleri arasında yer alıyor.
Tekrarlayan gebelik kayıplarının önlenmesinde anne adayının yapabileceği şeyler sınırlıdır. Ancak düşük riskini artıran sigara, ilaçlar, kafein ve alkol gibi alışkanlıklardan uzak durmak, doktorunuzun önerdiği ilaç ve vitaminleri almak, diyet programınıza uyarak sağlıklı kiloda kalmak riski azaltabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri