İlk kitle iletişim aracı, sadece okuma-yazma bilenlere hitap eden gazete olmuştur. Tarihi Eski Mısır'a kadar dayanan gazetenin amacı, insanlar arasındaki haberleşmeyi sağlamaktı. Johannes Gutenberg (1398–1468) tarafından 1450 yılında matbaanın bulunmasıyla, basılı haberleşmeye geçilmiş oldu.
Kısaca değinilecek olduğunda tarihin uzandığı ilk zamanlardan itibaren sırasıyla mağara resimleri, heykeller, çivi yazıları, yazılı basım araçları, faks, fotoğraf, televizyon bilgisayar, internet ve akıllı telefonlar görsel iletişim araçları olarak kullanılmıştır/kullanımaktadır.
Telgraf, posta, telefon, faks, radyo, gazete, televizyon, uydu ve internet kitle iletişim araçlarına örnek olarak gösterilebilir. Geçmişte kitle iletişim araçları; radyo, telgraf ve faks gibi araçlarla sınırlıydı.
Yazılı tarih öncesine dayanan geçmişiyle tamtam, ilk insanların haberleşme aracıdır.
İlgili 24 soru bulundu
3 İlk çağlarda iletişim araçları çok ilkeldi
Ateşin bulunmasıyla insanlar dumanla işaret vererek iletişim kurmaya başladı. Davul ve boru sesleri de haberleşmede kullanıldı. 4 Yazının bulunup kağıdın henüz bulunmadığı zamanlardan taş tabletlere yazılar yazılarak iletişim sağlanırdı.
Tarih öncesi dönemlerde mağaralara yapılan resimler, kendini ifade etme çabası olarak değerlendirilirken, antik devletlerde ateş ve duman, haberleşmenin önemli araçları arasında yer almıştır.
İnsanlar avcı ve toplayıcı topluluklar halinde yaşarlardı. İnsanlar işaretleşerek ve kısıtlı olarak sesler çıkararak iletişim kurarlardı. Bugün konuşurken kendimizi hala ellerimizle ve kollarımızla ifade ediyor olmamız bu sürecin sonucudur.
Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte kitle iletişim araçları da gelişmeye başladı İlk telgraf 1835 yılında icat edildi. Radyonun icat edildiği yıl ise 1895'tir. Telefon ve televizyondan sonra bilgisayar kullanımı arttı. İnternet ise günümüzde en çok kullanılan kitle iletişim aracıdır.
İletişim Biçimleri
Bunlar: Sözlü iletişim, yazılı iletişim, sözsüz iletişim (beden dili) ve elektronik iletişimdir. Page 2 a)Sözlü İletişim: İletişim şekillerinden en etkili ve hızlı olanı sözlü ve yüz yüze olan iletişimdir. Sözlü iletişimde, duygu, düşünce ve bilgi aktarımı daha sağlıklı ve akıcı olur.
O yıllarda telgraf en popüler iletişim aracı oldu. İlk telgraf hattı ise 1843 yılında Washington, D.C. ile Baltimore, Maryland arasına çekildi. Dumanla Haberleşme Duvar resimlerinden sonra bilinen ilk haberleşme aracı olarak ateş ve duman kullanılmıştır.
İlk kitle iletişim aracı, sadece okuma-yazma bilenlere hitap eden gazete olmuştur. Tarihi Eski Mısır'a kadar dayanan gazetenin amacı, insanlar arasındaki haberleşmeyi sağlamaktı. Johannes Gutenberg (1398–1468) tarafından 1450 yılında matbaanın bulunmasıyla, basılı haberleşmeye geçilmiş oldu.
İletişim kurarken karşı tarafa güven vermek aslında etkili bir iletişimde ilk adımdır. İletişim saygı kökenlidir. İnsanlar saygı duymadıkları kişilerle iletişim kurmazlar ve bu kişilerden uzak dururlar. İyi bir iletişim kurmak için saygı duymak gerekir.
İletişim kavramı, ilk olarak jest ve mimiklerle, belli belirsiz çıkarılan seslerle başlamıştır. İletişim zamanla gelişme gösterdikçe dillerin ortaya çıkışı gerçekleşmiştir.
İletişim süreci, kaynağın bir mesajı anlaşılır biçimde kodlayarak, alıcıya göndermesiyle başlar. İletişim sürecinde kaynak iletmek istediği mesajı, önce hedef tarafından algılanabilir ve anlaşılabilir işaretlere dönüştürür; yani kodlar. Kodladığı mesajı bir araç (sözel ve görsel) veya kanal aracılığıyla gönderir.
1876 Alexander Graham BELL elektrik telleri üzerinden ilk insan sesini iletmeyi başarmış ve bu aletin adına Tele – Phone, yani uzaktan konuşma adını vermiştir.
İlk çağlarda insanlar, daha çok doğrudan bedensel hareketler, duygu ve düşünceleri iletmekte kullanılan işaretler ve sesli iletişim yöntemleri kullanarak iletişim kurmuşlardır. Bu tarihsel süreç boyunca sosyal ve kamusal iletişim de sürekli evrim geçirerek günümüzdeki modern iletişim tekniklerine ulaşmıştır.
Akademik disiplinin temelleri
ABD'de yüksek öğretim ve araştırma alanında iletişim bilimlerinin kurumsallaşması, sıklıkla İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra alanın ilk öncülerinin çalıştıkları Columbia Üniversitesi, Chicago Üniversitesi ve Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi'ne dayandırılmaktadır.
İnternet'in özellikleri ve olanakları incelendiğinde, bireyler arasında iletişimi sağlayan bir araç ve ortam olduğu görülmektedir. İnternet yolu ile iletişimin çok yönlü olması, anında bilgi ya da fikir paylaşımını mümkün kılmakta, toplumsal dinamizmi oluşturan bir etkileşimi de yaratmaktadır.
Baldini (2000) iletişim araçlarında temel olarak üç devrim ve dört kültürel dönemden bahseder; alfabenin gelişmesi ve yazının bulunması, Gutenberg Devrimi (Tipografik kültür) ve elektrik-elektronik devrim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri