Mutlak butlan; borçlar hukuku, ticaret hukuku, idare hukuku, medeni hukuk gibi alanlarda sıkça kullanılan bir terim olmakla birlikte bir işlem veya olayın gerçek dünyada (sosyal yaşamda) gerçekleşmiş olsa bile taşıdığı şartlar gereği hukuken hiç gerçekleşmediğini ifade eder.
Butlan, işlemin kurucu unsurlarında herhangi bir eksiklik olmamasına rağmen ” geçerli sayılmaması ” şeklinde de ifade edilebilir. Kısaca örnek vermek gerekirse; resmi nikahlı bir kimsenin yeniden resmi nikah kıyması butlan (mutlak butlan) sayılır.
B-Mutlak Butlan (Kesin Hükümsüzlük):
Yokluk yaptırımına tabi bir hukuki işlem hiç doğmamış kabul edilirken mutlak butlanda işlem doğmuş ama geçersiz sayılmıştır. Yok işlem hiç doğmamış, mutlak butlanla batıl işlem ise ölü doğmuş bir işlemdir.
Bir hukuki işlemin geçersiz sayılması için işleme taraf olanların bunu ortaya çıkarması gerekiyor ise bu duruma iptal edilebilirlik ya da nisbi butlan deniyor. Bir insan eylemi söz konusu olmadığı halde bir olaya sonuç bağlanmışsa hukuki olaydan söz ederiz. Doğum ve ölüm hukuken sonuç doğuran olaylardır.
İlgili 20 soru bulundu
Butlan, bir hukuki işlemin kurucu unsurlarından herhangi birinde eksiklik bulunmamasına rağmen geçerlilik şartlarını taşımaması şeklinde de ifade edilir. Örneğin, zaten resmi nikahla evli olan birinin yeniden bir evliliğe imza atması mutlak butlandır.
Mutlak butlan durumlarında iptal davasını; cumhuriyet savcıları, eşlerin anne babaları gibi vb. tüm ilgililer veya eşlerin kendisi; Nispi butlan durumlarında ise iptal davasını; sadece eşlerin kendisi veya bazı durumda yasal temsilcileri açabilir.
Haklar, ileri sürülebileceği çevre açısından mutlak haklar ve nispi haklar olmak üzere ikiye ayrılır. Mutlak haklar, herkese karşı ileri sürülebilirken, nispi haklar ise, sadece belirli kişi veya kişilere karşı ileri sürülebilmektedir.
yokluk bir işlemin ya da sözleşmenin hiç doğmaması anlamına gelir. mesela evliliğin resmi memur önünde yapılmamış olması, 2 hemcins arasında yapılmış olması gibi.. burada geçersiz bir işlem değil, bir işlem dahi yoktur.
Evlenmenin mutlak butlanına yol açan sebepler aynı zamanda birer “kesin evlenme engeli”dir. 4721 sayılı TMK'nun 145. maddesinde mutlak butlan sebepleri; “mevcut evlilik”, “yasak derecede hısımlık”, “ayırt etme gücünden sürekli yoksunluk” ve “evlenmeye engel derecede akıl hastalığı” olarak sayılmıştır.
Yetkili ve görevli mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer aile mahkemesidir.
hükümsüzlüktür. yasaların kurucu unsurlarında eksilkik yoktur fakat içeriğinde bi esksiklik hali olma durumudur bu nisbi butlan. sarhoş birinin nikah dairesine gidip evlenmesidir en güzel örnek. yani hakime sarhoştum hatırlamıyorum diyebilirsiniz boşanmak için.
Mutlak butlan sebepleri var ise bu durumda da Medeni Kanun'un hak düşürücü bir süreyi ön görmediği anlaşılmaktadır. Evliliğin herhangi bir aşamasında taraflar mutlak butlan sebepleri varsa dava açma hakkına sahip olmaktadır. Bu durumda Aile Mahkemesi'ne müracaat edilmesi gerekir.
Mutlak butlan sebebi ile evliliğin iptalinin istemi Cumhuriyet savcısı tarafından kendiliğinden açılabilmekte olup aynı zamanda herkes tarafından da açılabilir.
Evlenmenin mutlak butlanı, kurulmuş olan bir evliliğin MK 145'de sayılan sebeplerden birinin bulunması dolayısıyla hâkim kararıyla sona erdirilmesidir. Evlenmenin mutlak butlanı kendiliğinden hüküm doğurmaz. Bunun için dava açılması gerekir.
tam geçersizlik halidir. bir nevi ignore. mutlak butlan durumu hükmedilmiş bir olay ; hiç olmamış, yapılmamış sayılır, buda olaydan doğan veya kaybolan tüm hakları geçersiz kılar..
Yokluk mukayyet ve mutlak olmak üzere iki türlüdür. "Mutlak yokluk", mutlak varlık olan Allah'tan dolayı mümkün değildir. Çünkü ikisi zıttır ve cemi muhaldir. Yani Allah mutlak bir şekilde varken yokluk mutlak olarak olamaz; Allah'ın mutlak varlığı buna asla müsaade etmez.
m. 26) Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkansız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür.
Butlan asıl olarak hükümsüzlük, geçersizlik anlamı taşıyor olsa da iki farklı çeşidi vardır; mutlak mutlan ve nispi butlan şeklinde bilinirler.
Hiçbir şeye bağlı olmaksızın var olan, bağımsız ve koşulsuz olan anlamında felsefi terim. Genelgeçer anlamı bakımından hiçbir şey ile sınırlandırılamaksızın var olan şey anlamındadır.Felsefe tarihinde her zaman mevcut olmuş, üzerinde en çok tartışılmış kavramlardan birdir.
NİSPİ HAKLAR. Belirli kişilere karşı ileri sürülebilen ve sadece belirli kişilerce ihlal edilebilen haklardır. Hak sahibi, hakkını sadece yükümlü olan kimseye karşı ileri sürebilir ve hakkı ihlal edebilecek olan da yükümlü taraftır. Üçüncü kişiler nispi hakkı ihlal edemezler.
Mutlak haklar: Hak sahibi tarafından, hakkı ihlal etmesi söz konusu olan herkese karşı ileri sürülebilen haklardır. Herkes bu haklara uymak yükümlülüğü altındadır. Kişilik hakkı, velayet hakkı ve ayni haklar mutlak haklardandır.
Yasa, evliliğin mutlak butlanla batıl olması halinde dava açabilmek için herhangi bir zamanaşımı koymamıştır. Buna göre Cumhuriyet Savcısı ya da ilgililer, her zaman evliliğin iptali için mahkemeye başvurabileceklerdir. Mutlak butlan halinde mirasçıların dava hakkında da zamanaşımı söz konusu değildir.
Mirasçılar da buna dahildir. Mirasçılar, mutlak butlan davası açabilirler. Yani evlilik ölümle sona ermiş olsa dahi mirasçılar ölümden sonra mutlak butlan davası açabilirler.
Evlilik İptali (Butlan) Ve Boşanma Davası Farkları ve nispi butlan, yapılan bir hukuki işlemde sakatlık ve eksiklik olmasına rağmen baştan sona değil de tarafların talebi ve iradesi doğrultusunda sonuç doğurması durumudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri