Birçok yemekte kullanılan lezzet sırrı karbonat, nohut yemeği için de harika malzemelerden biridir. 150 gram nohut için 1 tatlı kaşığı karbonat kullanarak nohutların yumuşamasını sağlar nohut yemeğinin pişme süresini kısaltırsınız. Aynı zamana kabukları iyice yumuşayan nohutlar, gaz problemini de azaltacaktır.
Karbonatın protein parçalayıcı özelliği sebebiyle, et pişirirken içine eklenen bir miktar karbonat, etin yumuşak olmasını ve proteinlerinin daha kolay parçalanmasını sağlamaktadır. Turşu, salça ve bol limonlu yiyeceklerin içine eklenen karbonat ise bu yiyeceklerin asit miktarını azaltmaktadır.
Karbonat, hem nohut, hem de kuru fasulyeyi pişirirken daha çabuk yumuşamasını sağlar. Haşlama suyuna eklenen birkaç damla limon da nohutların hızlı yumuşamasını sağlar.
Nohutların bir süre suda beklemesi gerekiyor. Eğer bekleme suyuna 1 tatlı kaşığı karbonat eklerseniz, nohutların daha hızlı şişmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca suya eklediğiniz karbonat yemeklerde kullanacağınız nohutun daha yumuşak olmasına da destek olacaktır.
Zira karbonat, nohutların pişerken daha çabuk yumuşamasını sağlarken zarlarının çıkmasını sağlayarak pişirme süresini de kısaltacak. Ayrıca nohut yedikten sonra oluşan gazın da önüne geçecek.
İlgili 40 soru bulundu
Pişireceğiniz nohutu bol su ile önce iyice yıkamanızı, daha sonra kullanmadan bir gece önceden soğuk su dolu bir kaba koyup bekletmenizi öneririz. Bu sayede nohut su çeker, dış kabukları yumuşar ve daha kolay pişer. Ayrıca nohutları beklettiğiniz soğuk suyun içine bir çay kaşığı karbonat da ekleyebilirsiniz.
Nohutların üzerini bol miktarda sıcak suyla tamamlayın. Bu suya 1 tatlı kaşığı karbonat ilave edin. Karbonat nohudun yumuşamasını sağlar ve haşlama süresini kısaltır. Nohutlarınızı bu suda 1 gece bekletin.
150 gramlık bir ölçü içerisine 1 tatlı karşığı karbonat eklemek yeterli olacaktır. Artan nohut ile doğru orantılı olarak karbonat miktarını da artırabilirsiniz. Karbonat eklenmiş nohut, hem daha lezzetli olacak hem de kabukları daha kolay yumuşayacağı için daha hızlı pişecektir.
Ancak hem nohut hem de kuru fasulyenin gaz yapmaması için sirke ve soğuk suyla yapabileceğiniz etkili bir çözüm var. Öncelikle yapmanız gereken nohut yada kuru fasulyeyi pişirmeden en az 12 saat önce ıslatmanız gerekiyor. Ancak ıslatma suyunun sıcak değil soğuk olması gerekiyor.
Nohut bir gece önceden soğuk suyla ıslatılmalıdır. İçine isteğe bağlı 1 çay karabiber, karbonat eklenebilir. Karbonat nohutun dış zarlarını yumuşatıp daha kolay pişmesini ve gazını hafifletmesini sağlayacaktır. Nohut yaparken içine 1-2 ilikli kemik atılması nohutu daha lezzetli yapacaktır.
Nohutlar bir gece önceden suya konur ve kabartma tozu, 1 çay kaşığı tuz eklenerek ağzı kapatılır. (kabartma tozu nohutların daha iri görünümlü olmasını sağlıyor.Tuz da çabuk haşlanmasını sağlıyor. )
Kaynattıktan sonra veya bir gece suda beklettiğiniz nohudun suyunu çeşitli sebeplerden dolayı yemeklere eklemiyor olabilirsiniz. Ancak nohut suyunu bundan sonra atmamanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü nohut suyu sağlığınız açısından oldukça faydalı.
Kimyasal adı sodyum bikarbonat olan karbonat, sodyum tuzlarından biridir. Yemek sodası olarak da anılır. Pasta, kurabiye, ekmek vb. hamur işlerinin yapımında yaygın olarak kullanılır. Karbonatla yapılan kekler daha yoğun kıvamlı, poğaçalar daha tok, kurabiyeler ise daha dayanıklı olurlar.
Karbonat kullanılan hamurların içinde asitli sıvı bir madde bulunması gerekir. Böylece karbonat tepkimeye girer ve karbondioksit gazı oluşur. Bu gaz hava kabarcıkları oluşturarak hamurun kabarmasını sağlar. Tuzlu bir tada sahiptir.
Karbonat ve kabartma tozu mayadan farklı olarak herhangi bir bekleme süresi gerektirmez. Hamuru anında kabartır. Bunun için karbonat veya kabartma tozlu hamurunuzu hazırladıktan sonra karbonatın/kabartma tozunun oluşturduğu karbondioksit kaçmadan en kısa sürede pişirilmesi gerekmektedir.
Cilt ve vücut için genelde karbonat tüketimi son derece güvenlidir ve herhangi bir toksik etkisine rastlanmamıştır. Ancak karbonatın besin olarak tüketimi konusunda dikkatli olunmalıdır. Çok fazla karbonat tüketimi vücudun asit-baz dengesini bozarak bulantı, kusma ve karın ağrısına neden olabilir.
Kuru fasulye yapmanın ilk püf noktası 1 gece önceden suda bekleyip, yumuşamasını sağlamaktır. Bu esnada suyuna biraz karbonat da atabilirsiniz. Kuru fasulyenin şişkinlik ve gaz yapmaması için, pişirmeden önce bu suyu değiştirmeniz ve yine pişirme esnasında suyuna biraz kimyon katmanız önemlidir.
Fasulyeler akşamdan ılık suda bekletilir, Bekleme suyu süzülüp haşlanacak tencereye alınır, üzerini geçecek kadar su ve 1 çay kaşığı karbonat eklenerek kısık ateşte haşlanıp süzdürülür.
Kuru fasulyeye karbonat eklemek de çok sık kullanılan bir yöntem. Karbonat fasulyelerin daha çabuk yumuşamasını ve dolayısıyla yemeğinizin daha hızlı pişmesini sağlarken fasulyenin saldığı gazı da yok edebiliyor.
Karbonat kullanırken tepkimenin gerçekleşmesi için birkaç damla limon sıkmanız gerekir. Eğer tarifinizde 1 paket kabartma tozu yer alıyorsa; karbonattan 2 çay kaşığı eklemeniz yeterli olmaktadır.
Bu maddeler ısıtıldığında, karbonatlar karbon dioksit açığa çıkarır. Bu şekilde sodyum karbonat, bir sodyum oksit kaynağıdır.
Karbonatlı Su, mide asit miktarını düşürdüğü gibi idrardaki asit seviyesini indirerek, vücudun herhangi bir zarar görmesine engel olabiliyor. Karbonatlı Su, kronik rahatsızlığı bulunan ve buna yönelik sağlıklarını korumak zorunda kalanlarında kullanabileceği bir tür karışımdır.
İçeriğinde sodyum ve karbon bulunan karbonat, genellikle su ile birlikte içilmektedir. Aynı zamanda gargara da yapılabilen karbonat, diş eti kanamalarını durdurur ve ağız içi yaralarının çok daha kısa sürede geçmesini sağlar. Karbonatlı su içmek, başta gastrit ve ülser olmak üzere birçok mide hastalığına da iyi gelir.
Süt, yoğurt, peynir gibi inek sütünden elde edilen besinler gaz problemi yapabilir .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri