Türkiye'ye internetin gelişi ise ilk defa 12 Nisan 1993'te ODTÜ'den Ankara-Washington arasına kurulan bir kiralık hat ile gerçekleşti. Bu bağlantı 64 Kbps hız ile hayata geçti.
Japonyalı araştırmacılar, saniyede 1,02 Petabit (1.020.000.000 Mbps) internet hızına ulaşarak yeni bir rekor kırdılar. Bu hız, aynı anda 10 milyon tane 8K video izlemeyle eşdeğer. DUVAR - Japonya'daki araştırmacılar, 1,02 petabit (1.020.000.000 Mbps) veri aktarım hızına ulaşarak dünya rekoru kırdı.
Türkiye, sabit internet erişiminde 31.7 Mbps indirme hızı ile 178 ülke arasında 106'ıncı sırada yer alıyor. Katar mobilde 169.51 Mbps indirme hızı ile liderliğini korurken Singapur ise sabit internet hızında ortalama 225.71 Mbps hız ile lider konumda. Sabit internet hızında Çin, yükselişi ile dikkat çekiyor.
1969'da çeşitli bilgisayar ve askeri araştırma projelerini desteklemek için Savunma Bakanlığı ARPANET adında paket anahtarlamalı bir ağ tasarlamaya başladı. Bu ağ, ABD'deki üniversite ve araştırma kuruluşlarının değişik tipteki bilgisayarlarını da içererek büyüdü.
Türkiye'nin En Hızlı interneti: TurkNet
GigaFiber'e sahip kullanıcılar, 1000 Mbps Download ve Upload hızıyla Türkiye'nin ve dünyanın en hızlı internetinin keyfini çıkarıyor. Ayrıca TurkNet, açıklanan verilere göre, Türkiye'deki en az gecikmeyle internet hizmeti sunan internet sağlayıcıları arasında yer alıyor.
İlgili 15 soru bulundu
Nasa birimleri arasında 10 Gbps İnternet hızı kullanıyor.
100 Mbps internet, eviniz için alabileceğiniz en ideal internet bağlantı hızlarından biridir. Saniyede 100 megabayt hızında aktarma hızına sahip bağlantıyla aynı anda birçok kullanıcı sorunsuz şekilde internete bağlanabilir ve ortalama bir filmi sadece 2 dakika içinde indirebilirsiniz.
İnternet teknolojisi Türkiye'ye ilk olarak, 1987 yılında Ege Üniversitesi'nin öncülüğünde kurulan, Türkiye Üniversite ve Araştırma Kurumları Ağı ile geldi. Türkiye ilk kez İnternet'le, 12 Nisan 1993 tarihinde ODTÜ'den Ankara-Washington arasında kiralık hat kurularak yurtdışıyla sağlanan bağlantı sayesinde tanıştı.
Internet dediğimizde unutmamamız gereken şey, Internet'in decentralized (merkezsizleşmiş/özeksiz) bir sistem olduğudur. Bir çok çevrimiçi hizmetin aksine, Internet'in bir sahibi yoktur. Her cihaz ev sahibi (host) olarak adlandırılabilir ve bağımsızdır.
Her ne kadar internet hiyerarşik olmayan, yatay ve merkezsiz bir sistem olarak kabul edilse de, dünya internet trafiği ABD merkezli. Dünya internet trafiğinin ABD merkezli olmasının birbirine bağlı üç temel nedeni var. Bunlardan birincisi her internet erişiminin zorunlu ihtiyaç duyduğu alan adı (DNS) yapılanması.
O hâlde 50 Mbps internet hızı tam size göre: Çok sık ve büyük hacimli dosyaları indirmek için tercih etmeniz gereken temel bağlantı hızı 50 Mbps'dir. Bunun dışında kesintisiz çevrim içi oyun serüvenleri yaşamanızı sağladığı gibi, diğer bağlantı hızlarının sunduğu her şeyi eksiksiz biçimde destekleyebilir.
İnterneti kullanacak kişilerin sayısına ve bu kişilerin internet kullanım miktarlarına bağlı olarak 35 Mbps hız limiti yeterli olabilir. İşyeri, okul, online oyun, canlı yayın ve görüntülü konuşma için bu hızda bir internet paketi satın almanız, büyük ihtimalle ihtiyacınızı karşılar.
1000 Mbps internet hızı, yapacağınız yüksek çözünürlüklü ve yüksek bitrate değerine sahip yayınlarda bile zorlanmadan işinizi görebilecek cinsten bir hız.
Dünyanın en gelişmiş şehirleriyle birlikte 1.000 Mbps hız Türkiye'de de var! TurkNet 1.000 Mbps'ye kadar hızlı interneti GigaFiber ile sağlıyor. Altyapınızda 1.000 Mbps hız durumunu öğrenmek için hemen, internet hız sorgulama yapabilirsiniz.
2023 yılının ilk çeyreği itibariyle Türkiye'deki en yüksek internet hızı ortalamaları açıklandı. Speedtest tarafından yapılan ölçümlere göre, mobil internet hizmetleri konusunda Turkcell en yüksek hızı sağlarken, sabit internet hizmetlerinde ise TurkNet başı çekiyor.
500 Mbps hız ile size gönderilen dosyaları çok kısa sürede indirebilir ve dosya yükleme işlemlerinizi saniyeler içerisinde gerçekleştirebilirsiniz. Gün içerisinde uzun süren birçok online toplantıya katılıyorsanız donma ve kesinti gibi herhangi bir bağlantı problemi yaşamazsınız.
Bu tablolara göre dünyanın en hızlı kablolu internetine Tayland sahipken (saniyede 308 MBPS), en yavaş internet Türkmenistan'da tespit edilmiş (saniyede 3 MBPS). Bu tablolara göre de dünyanın en yavaş kablolu internetini kullanan 5. ülke Moritanya.
Türkiye'deki ilk internet bağlantısı ise ODTÜ ile ABD arasında 12 Nisan 1993'te gerçekleştirildi. Bugünkü internetin ilk öncüsü olarak 1960'ların sonunda ABD Savunma Bakanlığı'nın geliştirdiği “Advanced Research Projects Agency Network” (ARPANET: İleri Araştırma Projeleri Ajansı Ağı) kabul ediliyor.
1980'lerin sonunda İngiltere'den Tim Berners-Lee, World Wide Web üzerine yaptığı çalışmalar sayesinde zengileştirilmiş text dokümanlarını çalışan bir ağ sistemine entegre etme konusunda ilerleme kaydetti. Bu gelişme modern internetin doğuşuna işaret etmekteydi.
Türkiye'de internet, ilk kez 12 Nisan 1993 tarihinde kullanılmaya başlamıştır.
Bunun ilk nedeni, Türkiye'deki internet kullanıcılarının çok fazla farklı bağlantı noktası geçiyor olması. İkinci neden ise Türkiye'nin coğrafi konumunun kötü oluşu. Üçüncü neden ise 80 milyon nüfuslu ülkenin internetinin tek bir internet servis sağlayıcısının (ISP) elinde bulunması.
İnternet'in Günlük Hayata Girişi
Word Wide Web Protokolü 1991 yılında geliştirilse de internet ağının evlerde kullanımı 1998 yılına kadar uzanmaktadır. Şu anda dünya çapında yaklaşık olarak 2 milyardan fazla insan günlük pek çok işini dijital ortamdan yürütmektedir.
4K ya da HDR Netflix yayını izlemek için en az 5 Mbps'lik aktif bir internet bağlantısına sahip olmalısınız. 25 Mbps, Netflix'i herhangi bir sorun olmadan 4K çözünürlükte izlemenizi sağlar.
Örneğin, 8 Mbps hızda bir internette bilgisayarınıza bir oyun indirmek saatler sürer. 50 Mbps internet ise dört kişilik bir aile için çok yeterlidir. 50 Mbps internet ile yüksek hızda oyun oynayabilir, YouTube videolarını UHD izleyebilir ve sorunsuz bir şekilde hızlıca büyük hacimli dosyaları indirebilirsiniz.
İdeal İnternet Hızı Kaç Olmalı? İyi bir internet deneyimine sahip olmak için belli bir hız limiti bulunmaz. Bu noktada ise genellikle 50 mbps ile 100 mbps hız aralığı oldukça iyidir. Bunun yanı sıra teknolojinin gelişmesi ile birçok farklı internet paketi, 100 ve daha yüksek mbps hız sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri