Fatih Sultan Mehmed Fatih Kanunamesi ile kardeş katlini yasallaştıran ve birtakım şartlara bağlı kılan padişah olarak tarihe geçmiştir. Osmanlı'da kardeş katli denilince ilk akla gelen padişahlardan birisi de Yavuz Sultan Selim'dir. Fatih Kanunnamesini kullanarak yedi yeğenini öldürtmüştür.
Osmanlı Devleti'nde kardeşlerini öldürten ilk Osmanlı padişahı, I. Murad'dır. Tarihte Murad-ı Hüdavendigar ya da Gazi Hünkar olarak da bilinir. Babası Orhan Bey, Murat on iki yaşındayken ona Bursa sancakbeyliğini vermiştir.
I. Ahmed saltanatında hanedan veraset sistemini değiştirip kardeş katli kanununu kaldırmıştır. Yerine ailenin aklı başındaki en büyük üyesi padişah olur sistemini (Ekber ve erşad sistemi) getirmiştir.
9- I. Selim (1512-1520)(Yavuz Sultan Selim), babasını öldürterek tahta geçti. Kardeşleri Ahmet, Korkut, Abdullah, Şehinşah, Şahsultan, Alemşah, Mahmut ve Mehmet'i olmak üzere 8 kardeşini boğdurarak öldürttü. Bunların tüm eş ve çocuklarını da öldürttü.
İLK KARDEŞ KATLİ
Orhan Gazi'den sonra oğlu I. Murad 1362'de tahta çıktığında Halil ve İbrahim isimli iki kardeşi vardı. I. Murad, Eskişehir bölgesinde yöneticilik yapan kardeşlerini ortadan kaldırdı. Şehzâdelerin isyan ettiklerine dair rivayetler vardır.
İlgili 39 soru bulundu
Sultan Mehmet'in tahta çıkar çıkmaz ilk işi 19 kardeşini boğdurtmak olmuştur. Bu olay Osmanlı tarihinin en kanlı olaylarından birisidir, çünkü öldürülenlerin çoğu bebektir. Halkın bu olaydan sonra III. Mehmed'e kin beslediği ve onu sevmediği rivayet edilir.
#shorts - YouTube. Osmanlı Devleti'nin 12. Padişahı 3. Murat. 135 Çocuğu olan padişah.
1595 yılında tahta çıkan 3.Mehmed ölümüne kadar padişahlığını devam ettirmiştir. Safiye Sultan'ın oğlu olan 3.Mehmed'in adı, (2.Mehmet)Fatih Sultan Mehmet'e benzemesi için dedesi Kanuni Sultan Süleyman tarafından konulmuştur.
Sonuç olarak, kardeş katli devletin bütünlüğünü korumak için düzenlenmiş bir uygulamaydı. Sonuçta Osmanlı Devleti'nde diğer Türk devletlerindeki gibi taht kavgası nedeniyle bir bölünme tehlikesi ya da kargaşa yaşanmadı, 622 yıl ayakta kalmayı başardı.
Türk egemenlik anlayışına göre her erkek hanedan üyesinin tahta çıkma hakkı vardır. Bu durum babasının ölümü sonrasında tahta çıkan kardeşin diğer kardeşlerini “ileride isyan etme ihtimali” nedeniyle öldürmelerine neden olmuştur.
Osmanlı tarihinde en çok eleştirilen ve iftiraya uğrayan padişahlarlardan biridir 4.Murad. Genellikle,alkol ve tütünü yasaklatan,kahvehaneleri kapatan tebdili kıyafet dolaşarak yasaklara uymayanları acımasızca cezalandıran zalim,baskıcı bir padişah olarak tanınır.
Padişah İbrahim (Osmanlıca: سلطان ابراهيم; İbrahim) (5 Kasım 1615, İstanbul – 18 Ağustos 1648, İstanbul), 18. Osmanlı padişahı ve 97. İslam halifesidir. İbrahim, 8 Şubat 1640'ta ağabeyi IV.
Sultan I. Ahmet yakalandığı tifüs hastalığından kurtulamayarak 21 Kasım'ı 22 Kasım'a bağlayan gece 1617 yılında 27 yaşında vefat etti ve Sultanahmet Camii yanındaki türbesine defnedildi. Saltanatında, hanedan veraset sistemini değiştirip kardeş katli yasasını kaldırmıştır.
Padişah I. Ahmet hanedan veraset sistemini değiştirip kardeş katli yasasını kaldırmış, bunun yerine ekberiyet ve erşediyet esasları uyarınca tahta geçilmesi ve kafes sistemini getirmiştir. Bu sayede sırasıyla kardeşi Mustafa, oğulları Osman, Murat ve İbrahim tahta geçebilmiştir.
Kardeşi Bayezid'e karşı Konya'da yapılan savaşı kazanarak, babasının desteğini aldı. Babasının ölümü üzerine, hayattaki tek oğlu olarak 24 Eylül 1566 tarihinde on birinci padişah olarak tahta geçti.
Murad, kardeşleri Şehzade Mustafa, Şehzade Osman, Şehzade Süleyman, Şehzade Cihangir ve Şehzade Abdullah adındaki beş kardeşini Osmanlı tarihinin en önemli ilim insanları Mizancı Mehmed'in, Kamil Paşa'nın ve annesinin etkisiyle 1574'de Topkapı Sarayı'nda boğdurtarak tahtın tek varisi kalarak padişah olmuştu.
Fatih Kanunnâmesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun devlet örgütü ile örgüt yapısının işleyişi hakkında düzenleyici nitelikteki temel kanun.
Fatih'in Umumi Kanunnamesi (Kanun-i Padişahî)
Kanun-ı Padişahi olarak da adlandırılan bu kanunnamede ceza ve vergi konuları düzenlenmiştir. Toplam 68 maddeden oluşan bu kanunnamenin ilk üç faslında ta'zir cezaları, son faslında da vergi ile ilgili hü- kümler yer almıştır.
Fatih'in babası II.Murad devrinde daha çocuk yaşta iken esir olarak Osmanlı sarayına getirilmişti. Edirne Sarayında fevkalade bir eğitim gördü. Burada devşirme usulünün esaslarına göre yetiştirildi. 1451'de II.Mehmed'in padişah olduğu sıralarda Yeniçeri Ağalığı rütbesine kadar erişmişti.
OSMANLI padişahlarından İkinci Osman, İkinci Süleyman ve Birinci Mahmud, çocuk sahibi olamamışlardı.
Mehmed (1595 – 1603)
Sancağa çıkan son padişah olan III. Mehmed, hükümdarlık süresince yalnızca bir defa sefere çıkmıştır. Gerçekleşen bu Avusturya ve Eflak Seferi sonucunda Eğri ve Kanije kalesi fethedilmiştir.
600 yıllık Osmanlı tarihi boyunca beşi 14. Yüzyılda, sekizi 15. Yüzyılda, kırk ikisi 16. Yüzyılda, beşi 17. Yüzyılda ve biri de 18. Yüzyılda olmak üzere 61 şehzade katledilmiştir. Bunlardan 22 tanesi bilfiil isyan ettiği için öldürülmüştür.
II. Selim'den önceki (I. Murat hariç) 12 padişahın anneleri Türk asıllıdır. Annesi Türk asıllı olan son padişah Kanuni Sultan Süleyman olmuştur. Kanuni Sultan Süleyman'dan sonra cariyeler ile evlenmek yaygınlaştı.
IV. Mehmed veya Avcı Mehmed adıyla da anılır, 19. Osmanlı padişahı ve 98. İslam halifesidir. Padişah İbrahim'in Turhan Sultan'dan olan oğludur. Babasının tahttan indirilmesinin ardından 1648'de 6 yaşında tahta çıkan en genç padişah oldu.
2. Ahmed'in tek eşi, 'Haseki Sultan' diye alınan Rabi'â Sultan'dı. 2. Mustafa'nın 9 eşi olduğu, bunlardan Ali-cenab'ın Baş Haseki olduğu biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri