Reform hareketinin önderi Cermen kökenli teolog ve filozof Martin Luther'dir. Luther'in kaderi kendinden önce ortaya çıkan ve sapkın olarak ilan edilip yakılan reformcular gibi olmamıştır.
Katolik Kilisesi 16. yüzyılda Luther ile başlayan reform hareketi karşı- sında zor bir döneme girmiştir. Ancak, Luther ile başlayan bu süreçten önce Kilise içerisinde 12. yüzyılda başlayan ve Dominiken Tarikatı'nın kurulma- sına zemin hazırlayan önemli gelişmeler yaşanmıştır.
XVI. yüzyılda Roma Katolik Kilisesi'nin uygulamaları karşısında duyulan rahatsızlıkla başlayarak Hristiyanlığın üçüncü büyük mezhebi olan Protestanlığın ortaya çıkmasıyla sonuçlanan ulusal karakterli dinî hareketin adıdır.
Martin Luther ve John Calvin, Almanca ve Fransızca konuşan Avrupa ülkelerinde reformun öncüleri kabul edilmektedir.
Martin Luther'in 1517 yılında Wittenberg Kilisesi kapısına 95 maddelik manifestosunu asmasıyla birlikte Avrupa'da Protestan reformu başlamıştır. Luther, bu manifestosunda din adamlarının günahları bağışlama yetkisine sahip olmalarına ve insanlara para karşılığında endüljans belgeleri satmalarına karşı çıkmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
Protestan Reformu, 1517 yılında Almanya'nın Wittenberg Şehrinde, Mar- tin Luther adlı eski bir Katolik rahip tarafından başlatılmıştır.
Reform hareketleri öncelikle Almanya'da başlamış, daha sonra da Fransa, İngiltere ve diğer Avrupa ülkelerinde etkili olmuştur (Kılıç, 2006: 39 ). (Cameron,1991). Reform kavramı Luther ve diğerleri için Latince kökenli reformatio sözcüğüne tekabül eder.
Francesco (1181-1226) gerçekleştirir. Daha sonra ise, John Wycliffe ve Jan Hus, Katolik Kilisesi'ne karşı çıkan reformculardır. Bu öncülerden sonra, Katolik Kilisesi'nde büyük bölünmeler, devrim niteliğinde dönüşümler Huldrych Zwingli, Martin Luther ve Jean Calvin tarafından gerçekleştirilir (Tuğcu, 2000: 316).
Martin Luther (10 Kasım 1483 - 18 Şubat 1546), Alman keşiş, teolog, üniversite profesörü, Protestanlığın babası ve Lüterciliği yaratan, geliştiren ve yayan kişi.
Luther müminlerin para karşılığı günahlarından kurtulmak yerine günahlarından arınmak için samimi bir pişmanlık göstermesi gerektiğini savunuyordu.
Rönesans'ı müteakip Avrupa'da reformlar olur. 16. Yüzyılda Hristiyanlığın savunucusu Katolik mezhebinde yapılan değişiklik ve yeni düzenlemelere ise “Reform” deniliyor. Rönesans ve reformlar 1789 yılında gerçekleşen Fransız İhtilalinin en etkin nedenleridir.
Protestanlık, Hristiyanlığın en büyük üç ana mezhebinden biridir. 16. yüzyılda Martin Luther ve Jean Calvin'in öncülüğünde Katolik Kilisesi'ne ve Papa'nın otoritesine karşı girişilen Reform hareketinin sonucunda doğmuştur (1529).
Reform hareketlerinin ilk olarak ortaya çıktığı ülke Almanya olarak bilinmektedir. Almanya'da ortaya çıktıktan sonra kısa süre içerisinde diğer Avrupa ülkelerinde de bu hareketler başlamıştır. Reform hareketleri yenilikçi devrim olarak da adlandırılmıştır. Bu reform hareketleri tarihte ilk kez 16. yüzyılda başlamıştır.
Martin Luther'in 31 Ekim 1517'de "95 Maddelik Tez" isimli eleştirilerini Wittenberg kasabasındaki kilisenin kapısına çivilemesinin üzerinden 500 sene geçtikten sonra, onun başlattığı hareketin sonucunda kurulan Protestanlık, bugün dünyanın dört bir yanında önemli bir Hıristiyan yorumu olarak taraftar bulmuştur.
İtalya'da başlayan Rönesans hareketi kısa zamanda bütün Avrupa'da yayıldı. Rönesans Fransa'da sanat; Almanya'da dini tablo ve resimler; İngiltere'de edebiyat; İspanya'da resim ve edebiyat alanında gelişmeye neden olmuştur.
Tarımda derin yaralar açan, tarım politikalarının yönetimini Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'na teslim eden Tarımda Reform Uygulama Projesi (TRUP- İngilizce adıyla ARİP) 31 Aralık 2008'de resmen sona erdi.
Martin Luther King, Jr. (15 Ocak 1929, Atlanta, Georgia - 4 Nisan 1968, Memphis, Tennessee), Afrikalı-Amerikalı Baptist papaz ve Amerikan yurttaş hakları hareketi önderi. Dünya genelinde şiddet karşıtı ve ırksal eşitlik görüşleriyle tanınmaktadır ve 1964 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazanmıştır.
Martin Luther özgürlük yanlısı ve hümanist biri değildi. Fakat en azından kendi düşünce ve inancını yönlendirecek ve otoriteye karşı baş kaldıracak kadar insandı. İnsanlık tarihine kattığı bu katkı insanlık adına ister inanan ister inanmayan olsun oldukça önemlidir.
Reform ya da inkılap, yanlış, yozlaşmış, tatmin edici olmayan, vb. şeylerin iyileştirilmesi veya köklü değiştirilmesi.
15 ile 16. yüzyılda gerçekleşen ve radikal değişimlere sebep olan Rönesans nedenleri şu şekilde sıralanabilir: Coğrafi Keşifler sonrası zenginleşen Avrupa'nın refah seviyesinin artması ve ortaya çıkan burjuva sınıfının güzel sanatlara merak duyması.
Reform hareketlerinin sonunda Katolik ve Ortodoks olarak iki mezhebe bölünmüş olan Hristiyanlığa, Protestanlık, Kalvenizm ve Anglikanizm adıyla 3 yeni mezhep daha eklenmiş ve Avrupa'da var olan mezhep birliği sona ermiştir. Reform hareketleri sonucunda doğan Protestanlık mezhebinin kurucusu Martin Luther'dir.
Reform hareketlerinin Osmanlı Devleti üzerinde hiçbir olumsuz etkisi yaşanmamıştır. Osmanlı Devleti egemenliği altında yaşayan Hristiyan halkın geniş haklara sahip olması ve dini özgürlüklerin bulunması bu durumun başlıca sebeplerinden bir tanesi olarak dikkat çekmektedir.
Sosyalist düşüncede reformizm, kademeli artan demokratik ilerlemenin toplumun temel ekonomik ilişkilerini ve politik yapısını değiştireceğini söyleyen görüştür. Bu görüş Marksist düşüncede yer alan toplumu, spesifik anlamda altyapıyı, değiştirmek için devrimin şart olduğu yönündeki devrimci anlayışa karşıdır.
Reform hareketleri önce Almanya'da, sonrasında ise Fransa, İngiltere ve Kuzey Avrupa ülkelerinde de etkili olur. Bu reform hareketi Hristiyanlığın yeni ve büyük üç mezhebinden Protestanlığın oluşmasını sağlamıştır. Reform hareketinin önderi Cermen kökenli teolog ve filozof Martin Luther'dir.
Luteryenlik, Avrupa'da Almanya başta olmak üzere, özellikle Kuzey Avrupa ve İskandinav ülkelerinde yandaş bulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri