Modern sanat, genellikle 1880'lerin izlenimcilerinden (empresyonistler) 1960-70'lere kadar devam ettiği kabul edilen sanat dönemidir. Sanatta modernizmin temelleri, ressamların dünyayı gördükleri gibi temsil etmeyi bırakmalarıyla atılmıştır.
Böylelikle 19. Yüzyılın ikinci yarısından sonra Modern Sanat denilen ve yaklaşık bir asır sürecek, etkileri günümüze kadar devam edecek bir sanat döneminin tohumlarını atılmıştır.
Modern sanat, yüzyılın başında yeni sanat akımlarının art arda ortaya çıkması sonucunda oluşmuştur. Çağın getirdiği değişmeler sonucunda birbirinden farklı anlayış ve biçimler resim sanatında yer almaya başlamıştır. Bu anlayışlar resim geleneğinin temelden değişimine neden olmuştur.
Başka bir deyişle sanat için çağdaş, modernizmden sonra gelen ve şu an için postmodernizmi de içinde barındırıp bununla sınırlı kalmayan bir terimdir.
İlgili 19 soru bulundu
Kullanılan bu iki terim, “Rönesans” ve “Barok” gibi sanat eserinin içinde üretildiği dönemi tanımlamaktadır. Sanat tarihçi ve eleştirmenlere göre Modern sanat, 1860'larda başlayan ve izlerini 1960'lara kadar devam ettirmiştir. Çağdaş sanat ise 60'larda başlamış ve hale varlığını korumaktadır.
Çağdaş sanat, modern sanatın aksine çevre toplum bilinci ile icra edilen ve 1960lı senelerden başlayarak günümüze kadar devam eden sanat dalıdır. Çağdaş sanatta genellikle konular teknoloji ve insan ilişkisi, feminizm, çevre ve küreselleşme konularıdır.
Genellikle geç 20. yüzyıl veya İkinci Dünya Savaşı sonrası sanatını ve yoğunluklu olarak 1970 sonrası sanatı tanımlamak için kullanılan çağdaş sanat terimi1 hem bi- çim hem de konu açısından çoğunlukla alışılmadık bulunmaktadır.
Modern sanat, yaklaşık olarak 1860 – 1970 yılları arasında hâkim olan sanatsal özellikler ve felsefi duruşu kapsayan sanat dönemidir. Modern sanatın doğuşunda sanatçıların dünyayı gördükleri biçimde ifade etmekten vazgeçmeleri etkili olmuştur. Bu dönem ile birlikte, sanat kendisini konu haline getirmeye başlamıştır.
Modernizm ve Postmodernizm arasındaki farklar
Modernizm ve Postmodernizm iki farklı düşünce ekolüdür. Modernizm geleneksel formlardan ve geleneklerden radikal bir kopuşla karakterize edilirken, postmodernizm bireysel deneyimin önemini vurgulayan ve nesnel hakikat fikrini reddeden modernizme bir tepkidir.
Modern sanat, genellikle 1880'lerin izlenimcilerinden (empresyonistler) 1960-70'lere kadar devam ettiği kabul edilen sanat dönemidir.
Contemporary İstanbul bir çağdaş sanat fuarıdır. Çağdaş sanat akımı 1960'lı yıllarda başlamıştır ve günümüzde artarak değer kazanmaktadır. Bir akım benzeri bir birleştiriciliği yoktur. Bu yüzden modern sanat değil çağdaş sanat olarak adlandırılır.
1- Klasisizm: Bilinen en eski sanat akımıdır. Rönesans ile birlikte ortaya çıkmıştır. Temelinde ''mimesis'' - doğayı taklit etme ve gerçekçilik vardır. Merkezi Fransa olan bu akım kısa bir süre içerisinde Avrupa'nın genelinde geniş yankılar uyandırmıştır.
Tonalizm, 1880'lerde Amerikalı ressamların peyzaj resimleri üzerine renkli bir atmosfer veya sis tonu çizmesiyle ortaya çıkmış bir sanat tarzıdır.
Postmodernizmin zemininin oluĢmasını sağlayan üsluplar arasında pop art, minimal sanat, fluxus, art povera, kavramsal sanat akım ve hareketlerini görmek mümkündür. Postmodernizm modernizmi eleĢtirdiği süreçte, eklektisizm, alıntılama, çok anlamlılık ve muğlak olma kavramlarını ortaya koymaktadır.
20. yüzyılın ortalarında ortaya çıkan postmodernizm; mimari, felsefe, edebiyat, resim gibi alanlarda kendini göstermiştir. Bu kavram 1960'lı yıllardan itibaren kullanılmaktadır.
Roman, öykü, makale, fıkra, eleştiri ve tiyatro gibi türleri ilk olarak birinci dönem sanatçıları vermiştir. Bu dönem sanatçıları toplum için sanat anlayışını benimsemiş ve romantizm akımının etkisinde kalmışlardır.
İlk olarak 1960-1970'lerde yaygınlaşmıştır. Çağdaş sanat akımları ve çağdaş sanat kavramı, 20. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Sanatın, dine ve mitolojiye dayandırılan konusu, çağdaş sanat akımları ile birlikte toplum hakkında yorum yapmak veya kendini ifade etmek amaçlarına evrilmiştir.
Pop art, 1950'lerde, özellikle ABD ve İngiltere'de soyut dışavurumculuğa tepki gösteren genç sanatçıların 1960'larda bir akım haline getirdikleri sanat türüdür. İngiltere ve ABD'de değişik koşullarda ve birbirinden bağımsız olarak ortaya çıkmıştır. Andy Warhol'un "Marilyn'ler" adlı eseri bir Pop Art ikonu olmuştur.
Natüralistler, “Sanat toplum içindir.” anlayışını benimsemiştir. İnsan davranışlarının temelinde soya çekim, içgüdü vardır, anlayışını savunmuşlardır.
Edebiyatta klasisizm
Mükemmeliyetçidir ve ana dil esas alınmıştır. "Sanat, sanat içindir." anlayışı benimsenmiştir. Sanatçılar eserlerinde kişiliklerini gizlemişlerdir. Eserlerde klasik, değişmeyen tipler oluşturulmuştur.
En önemli Arazi Sanatı sanatçıları “ABD'de Alice Aycock, Christo, Michael Heizer, Nancy Holt, Walter De Maria, Mary Miss, Dennis Oppenheim, Robert Smithson, Michael Singer, Mel Chin, James Turrell, Ana Mendieta, Alan Sonfist, Avusturya'da Christian Phillip Müller, Hollanda'da Jan Dibbets, İngiltere'de Richard Long, ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri