Duruşunuz, hareketleriniz, gülüşünüz, mimikleriniz, göz temasınız karşınızdaki insan tarafından içgüdüsel olarak algılanır ve yorumlanır. Kendinden emin, özgüvenli duruş, doğal içten bir gülümsemek, göz teması kurmak ve el sıkarken samimi olmak önemlidir.
Bu anlamda esasında ilk izlenime dayalı olarak oluşan algılar taraflıdır, önyargılıdır. Fakat, her şeye rağmen ilk izlenim bir gerçektir, bunu olumlu kılmak her zaman için önemlidir ve birey için avantaj veya yerine göre, doğru oluşmazsa dezavantaj oluşturacak bir unsurdur.
İlk izlenim, bir kimsenin ilk karşılaşma anında diğeri hakkında edindiği intibadır. Daha önce birbirlerini hiç görmemiş insanlar, ilk kez karşılaştıklarında, kısa sürede birbirleri hakkında bir izlenim oluştururlar.
Halo etkisi; birini ilk gördüğümüzde edindiğimiz izlenime bakarak, kişinin diğer özellikleri hakkında çıkarım yapmaktır. Yani ilk izlenimimizin, kişinin diğer özellikleri hakkında tahminde bulunurken bizim için temel oluşturmasıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Dikkat çeken ilk özelliğin görünüş olduğunu ifade eden Işık, "İlk kez karşılaştığımız biri hakkında fikir sahibi olmak için 30 saniye yeterlidir. Kişi ile olan ilk izlenimin yüzde 93'ünü 'sözsüz iletişim' dediğimiz beden dili, yüzde 7'sini ise ne söylediği oluşturur" diye konuştu.
Çoğu kişi “ben seni ilk gördüğümd, şöyle (ukala, mesafeli, vb.) biri olduğunu sanmıştım" tarzında aslında olumsuz cümleler kurmuştur. Yeni araştırmalar düşündüğünüz aksine ilk izlenimin eskisi kadar önemli olmadığını, karşınızdaki kişiyi tanıdıkça ilk izleniminin tamamen silinebildiğini gösteriyor.
İlk İzlenimin Etkileri Yadsınamaz
Kimi uzmanlar doğruluğunu sonuna kadar savunurken, diğerleri yanılma payı yüksek birçok yargıdan biri olarak görürler ilk izlenimi. New York Üniversitesi Psikoloji Profesörü Dr. James Uleman'a göre, ilk izlenim bırakmak için ikinci bir şansınız olamaz.
İlk İzlenim Neden Önemlidir? Kimi insanın konuşması, kimisinin giyimi, kimisinin ise jest ve mimikleri karşı tarafta iyi veya kötü bir intiba bırakır. Bu intibalar duyularımızla edindiğimiz şeylerin bütünüdür. Edindiğimiz izlenimler, varsayımda bulunurken bize temel sağlar ve ani yargılarda bulunmamıza neden olur.
Bir kimse hakkında iyi bir izlenim edinmek; etki ya da etkilenmek sözcükleri açıklanabilir. Etkilenmek sözcüğü hem olumlu hem de olumsuz durumlarda kullanılabilir. Genel olarak etkilenmek sözcüğü günlük konuşma dilinde hayranlık duygusunu belirtmek için kullanılmaktadır.
Açık ve Öz Güvenli Olun. İyi bir ilk izlenim bırakmaktan söz ettiğimizde beden dili ne söylediğimizden kat be kat önemlidir. Kendinden emin ve öz güvenli bir izlenim için beden dilinizi kullanın. Omuzlarınızı dik tutun, yüzünüzden gülümsemeyi eksik etmeyin, insanlarla göz kontağı kurun ve el sıkışmayı ihmal etmeyin.
İlk izlenim, beynimizin bilinçaltında oluşmuş nörolojik bir tasarımdır. Her ilk karşılaşmada beynimizdeki milyonlarca nöron etkin hale gelerek, 4 saniye içinde söz konusu insanı, ürünü, markayı, yeri, durumu… olumlu-olumsuz, iyi-kötü, güzel-çirkin gibi gruplara ayırır.
Birtakım sonuçlar, tepkiler, olaylar ya da görüngüler ortaya çıkaran neden.
Günlük hayatta intiba kelimesinin içinde yer aldığı birçok kalıplaşmış ifade ve deyim kullanılmaktadır. Bunlardan biri de ''ilk intiba önemlidir'' sözüdür. Biriyle yeni tanıştığımızda, onun bizde uyandırdığı izlenime, ilk intiba denir. İlk intiba, o kişiyle daha sonraki iletişimimizi belirlediği için önemlidir.
Bir kurala, bir ilkeye, bir gerçeğe uymama durumu, yanılgı, hata.
Aynı kişi ile görüştüğünüzde ilk yapmanız gereken şey; samimi bir özür dilemektir. Hatalarınızı görmezden gelmektense onları kabul ederek özür dilemeniz, kötü izlenimi silmenize yardımcı olabilir. Bunu yüz yüze yapmak ise sizin hakkınızda olumlu düşüncelerin oluşmasına katkı sağlayacaktır.
Ayrıca, etkili iletişimde bedensel dilin önemi büyüktür. Başkalarıyla iletişim kurarken göz teması kurma, yüz ifadesi ve vücut dili gibi bedensel ipuçlarından yararlanmalıyız. Etkili iletişimin en önemli unsuru olan aktif dinleme sürecinde, empati kurarak ve dinlediğimiz kişiye değer vererek anlayışımızı arttırmalıyız.
Vücut dilinizi ve ses tonunuzu kontrol edin. Mülakat ya da toplantı boyunca hem duruş, hem de ses tonunuz ile pozitif tavrınızı sürdürün. Dik oturun, sizinle konuşan kişiye doğru hafif eğilerek onu dinlediğinizi gösterin ve göz kontağı kurun. Özgüvenli ve coşkulu bir biçimde konuşun.
Dil devriminden sonra literatüre giren izlenim kelimesi hem günlük hayatta hem de çeşitli sanat dallarında sıklıkla kullanılmaktadır. Tanıklık edilen şeylerin insanda bıraktığı etkiye izlenim denir. Kişinin belli başlı şeyleri gözlemleyip sonuca varması da izlenim olarak tanımlanır.
İzlenim, bir olay veya durumun insanlar üzerinde bıraktığı etki anlamına gelmektedir. Eş anlamlı kelimesi intiba kelimesidir. İzlenim kelimesini cümle içinde kullanalım; Sınıfa yeni katılan öğrenci için ilk izlenimim olumluydu.
Bilimsel araştırmalar, iletişimimizin sadece %7'sinin anlık kullanılan kelimelerle, %93'ünün ise ses tonu, yüz ifadeleri ve bedensel hareketler gibi sözsüz iletişim unsurlarıyla oluşturulduğunu göstermektedir.
izlenim kazandırma bir betimleme türü. betimleme ayrıntılı anlatım demek. yani bir öngörü yada gözünde canlandırma. olay içinde yaşatma ve izlenim kazandırmadan kastı şu yani bi olay var tamam mı bu olayı senin aklında canlandıracak şekilde aktarıyor ve bundan sana bi izlenim çıkarmanı sağlıyor.
İzlenim oluşturma, başkalarının ilk göze çarpan en belirgin özelliklerine dayanır. İzlenim oluşturma süreci; bir başkası hakkında farklı kaynaklardan gelen bilgileri bir yargı haline getirme sürecidir. Dinamik bir süreçtir. Yeni bilgilerle sürekli güncellenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri