Yazılı mektubun tarihçesi çok eski çağlara dek gitmektedir. Elimize geçen en eski mektuplardan biri Sümer dilinde çivi yazısıy la yazılmış bir kil tablettir ve yaklaşık Î. Ö. 2100-2016 arasında bir zamana tarihlendirilmektedir.
Günümüzde ise mektupları içeriklerine göre özel mektuplar, iş mektupları, edebî mektuplar, resmi mektuplar ve açık mektuplar olarak sınıflandırmak mümkündür (Kaplan 1999, 2). 1.1. Dünya Edebiyatında Mektup Türünün Gelişimi: Mektup romanın ilk örneği olarak 1699 yılında yazılan Portekiz Mektupları gösterilmektedir.
Edebî mektuplarda yazarlar söz ustalığını göstermek amacıyla süslü ve sanatlı cümleler kullanır. Sanatlı üslupla bizde yazılan ilk mektup Fuzûlî'nin “Şikayetname”sidir.
Mektup yazımı, bir iletişim aracı ve malumat olmasının yanı sıra, tarih boyunca yazının bir sanat olarak yeniden üretilmesinde de rol oynamıştır. Mektuplar antik çağlardan günümüze kadar gönderilmiştir ve İlyada'da da bahsi geçmiştir.
Mektup, bir tür olarak bakıldığında aslında yazı tarihi kadar eskidir denilebilir.
İlgili 25 soru bulundu
İslam tarihçiliğine göre Muhammed, Doğu Roma İmparatoru Herakleios'a, Pers Kralı II . Hüsrev'e, Etiyopya kralı Necaşi'ye, Mısır valisi Mukavkıs'a, Bizans Suriye'sinin vasal kralına ve Arap satrapına, ayrıca Doğu Arabistan'ın bazı aşiret despotlarına bu tür mektuplarla elçiler göndermişti.
Görüleceği üzere bitig, “mektup” kavram alanı içerisinde oldukça işlek kullanılan bir terimdir. Öyle ki ileride Harezm-Altınordu devlet yazışmalarında mektupların tamamı için sadece bitig terimi kullanılacak (Özyetgin, 2005: 60) ve artık sadece mektuplar için kullanılan bir meslekî bir terim olacaktır.
Arapça ktb kökünden gelen maktūb مكتوب “yazılmış, yazı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça kataba كَتَبَ “yazdı” fiilinin mafˁūl vezninde edilgen fiil sıfatıdır. Daha fazla bilgi için kitap maddesine bakınız.
Mektup Türleri
Mektuplar “edebî mektuplar”, “özel mektuplar”, “resmî mektuplar”, “iş mektupları” ve “açık mektuplar” olmak üzere temelde beşe ayrılır. Bunların dışında manzum şekilde, yani şiir olarak yazılan mektuplar da vardır.
Mektup denilince, akla eski edebiyatımızda genel olarak “inşâ” dediğimiz yazı türü gelir. Bunun böyle düşünülmesinin nedeni, elbette mektup deyince düzyazının ilk anda akla gelmesidir.
Türk edebiyatı tarihinde ilk mektup örnekleri İslam öncesi dönemde görülür. Çeşitli kaynaklarda devrin hükümdarlarına ait mektuplardan bahsedilmektedir. Bu dönem Türkçe'sinde mektup yerine "bitig" kelimesi kullanılmıştır.
# Türk Edebiyatında Mektup
Eldeki en eski örnekler, Mısır firavunlarının diplomatik mektupları (MÖ 15. – 14. yüzyıllar) ile Hitit krallarının Hattuşa (Boğazköy) arşivinde bulunan mektuplarıdır.
- Mektup dönemin özelliklerini en iyi şekilde yansıtan metin türüdür. Bu nedenle belge niteliği taşımaktadır. - Mektuplarda herhangi bir konu sınırlaması bulunmamaktadır. - Özel, resmi, iş ve edebi olmak üzere dört türü bulunur.
Türk Edebiyatında İlk Mektuplar
Anadolu sahasında derlenmiş, eski nesrin birer örneği olan münşeat mecmualarında mektuplara da yer verilmiştir. Yazıldıkları dönemin nesir dilindeki özelliklerini aksettirmek bakımından pek azı değer taşıyan bu derlemelerin en eskisi Feridun Bey'e ait Münşeatü's-Selâtin'dir.
Mektup, daktilo, kalem ya da elektronik yöntemlerle yazılmış olan yine elden, posta veya elektronik posta ile muhatabına gönderilen ve biçim olarak genellikle düz yazı şeklinde olan uzun bir mesajdır. Mektup yazılacak muhataba uygun bir hitap ile başlar ve imza ile sonlandırılır.
Mektup, en eski iletişim araçlarından biridir. Genellikle elle ya da daktiloyla yazılan, karşı tarafla haberleşmek ya da duygu ve düşüncelerimizi aktarmak için yazılan yazılara mektup denir.
Mektup türünün dil ve anlatım özellikleri vardır. Mektuplar 4 grup olarak yazılır. Özel mektuplar, edebi mektuplar, resmi ve iş mektupları son olarak da açık mektuplar olarak kategorilere ayrılır.
4- Mektup kağıdının sağ üst kısmına yazıldığı yer ve tarih yazılmalıdır. 5- Mektup yazıldıktan sonra imzalanmalı. 6- Mektubun sol üst köşesine adres yazılmalıdır.
2- Mektup başlığı; Mektupta başlık ve hitabet çok önemlidir. Yazdığınız kişi veya kuruma bağlı olarak hitabetinizi ve yazı dilinizi ayarlamalısınız. Samimi veya resmi durumunuza göre; “Sevgili” veya “Sayın” hitabını başlığınıza koyabilirsiniz.
Dilimize Arapçadan geçen mektup kelimesi, mektep kelimesiyle aynı kökten türemiştir. Arapçada "yazılmış, yazı" anlamına gelen "mektub" kelimesinden alıntıdır.
Birbirinden ayrı yerlerde bulunan kişi veya kurumlar arasında özel veya resmî haberleşmeyi sağlayan yazı türüne mektup denir. Başka bir tanımla uzakta bulunan herhangi dosta, arkadaşa gönderilen ya da kamu kuruluşları arasında haberleşmeyi sağlayan bir yazı türüdür.
Mektup kelimesinin eş anlamlısı, dilimize Farsçadan geçmiş olan "name" kelimesidir. Name ve mektup kelimesi cümle içerisinde birbirlerinin yerine kullanılabilirler.
Hitap bölümünden sonra giriş bölümünde mektubun neden yazıldığı kısaca belirtilir. Gelişme bölümünde mektupta söylenmek istenilenlerden bahsedilir. Her şeyden bahsedilip söylenmek istenenler söylenince sevgi, saygı ve selamlar belirtilerek vedalaşılarak mektup sonlandırılır.
Eski zamanlar sevgiliye, arkadaşa, aileye ya da herhangi bir kuruma haber vermek ve haber almak için karşılıklı posta yoluyla gönderilirdi. Mektuplar genellikle özel yazılardır ve türlerine göre değişiklik gösterir. Edebi, siyasi, tarih, açık ve resmi gibi tüleri bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri