Nabızlı ventriküler taşikardi tedavisinde hastanın senkop, şok, hipotansiyon gibi unstabilite bulguları mevcutsa kardiyoversiyon ilk seçenektir. Üç girişime rağmen tedaviye yanıt alınamazsa Amiodoron 300 mg 10-20 dk içinde gidecek şekilde intravenöz infüzyon yoluyla verilir.
Ventriküler taşikardi kalbin alt odaları olan ventriküllerden kaynaklanan hızlı bir kalp ritim bozukluğudur. VT'de kalp ritmi doğrudan karıncıktan başlar ve kalp hızı dakikada 100 atımın üzerine çıkar. Bu durum kalbin kanı etkili bir şekilde pompalama kabiliyetini bozarak potansiyel olarak ciddi sonuçlara yol açabilir.
Ventriküler taşikardi nedir? Kalpteki alt odacıklardaki anormal elektrik sinyalleriyle başlayan hızlı bir kalp atışına verilen isimdir. Ventiküler taşikardide kişiye göre ritim düzenleyici ilaç veya ablasyon tedavisi uygulanır. Bazı durumlarda da pille birlikte çoklu tedavi önerilir.
Normal bir bireyde istirahatte nabız dakikada 60-80 arasındadır. VT bulunan hastalarda bu sayı bir anda 150-250 düzeylerine çıkmaktadır.
Ventriküler Fibrilasyon/Nabızsız Ventriküler Taşikardi
VF ve nabızsız VT ilk dakikalarında en önemli girişim çevredekilerin erken kardiyopulmoner resüsitasyon ve erken defibrilasyon yapmasıdır. Şahitli arrest olgularında 2 kurtarıcı soluk verildikten sonra nabız kontrolu yapılır.
İlgili 34 soru bulundu
Tedavi kardiyopulmoner resüsitasyon (CPR) ve defibrilasyon ile yapılır. Bifazik defibrilasyon, monofazik defibrilasyondan daha iyi olabilir. İlk tedaviler etkili değilse ilaç epinefrin (erişkinler için 1 mg) veya amiodaron (erişkinler için 300 mg) verilebilir.
Ventriküler Fibrilasyon ve Nabızsız Ventriküler Taşikardi (VF/VT) ritimlerinde kalp debisi sonlanır ve 4 dakikadan sonra serebral hasar başlar. Hasarı önlemek için elimizdeki süre çok kısıtlı olduğundan erken defibrilasyon oldukça etkili ve hayat kurtarıcı bir yöntemdir.
VF ve nabızsız VT'de önerilen ilaçlar ise; adrenalin ya da vazopressin, amiodaron, lidokain, magnezyum ve prokainamiddir.
Ventriküler taşikardi fırtınası implantable cardioverter defibrilator (ICD) implantasyonu yapılmayan hastalarda 24 saat içinde 3 veya daha fazla ventri- küler taşikardi (VT) ventriküler fibrilasyon (VF) atağı ya da 12 saatten uzun süren sürekli (incessant) ventriküler aritmi olarak tanımlanmaktadır.
EKG'nin ikinci yarısındaki normal sinüs vurularının (yakalama vuruları) varlığı VT tanısını destekler.
Esasen her insanda günde 4-5 defa VES görülebilir. Bu tamamen normaldir ve herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Burada önemli olan kişinin 24 saat boyunca ne sıklıkta VES yaşadığı ve bunların ne tür bir özelliğe sahip olduğudur.
İdiyopatik ventriküler taşikardi nedir ? Genç hastalarda altta yatan bilinen herhangi bir kalp hastalığı olmadan görülen VT tipidir. Genel durumda kötüleşmeye yol açmayan, oldukça iyi seyirli olan, çoğunlukla uzun sürmeyen, ilaç tedavisine çok iyi yanıt veren ve izlemde büyük oranda düzelen bir ritm bozukluğudur.
Ritim bozukluğu odağının ortadan kaldırılmasını sağlayan tedavi yöntemidir. Özel elektrot kateterler ile ritim bozukluğuna neden olan odakların yakılarak veya dondurularak etkisiz hale getirilmesine ablasyon denilmektedir.
Ventriküler fibrilasyon (VF) en önemli kardiyak arrest ritmidir. Ventriküller aniden 500 vuru/dakikaya varan hızda kasılmaya çabalar. Hızlı ve düzensiz elektriksel aktivite ventrikülleri senkronize şekilde kasılamayacak duruma getirerek ani kardiyak output kaybına yol açar.
Sol ventrikülden kaynaklanan bir tür ventriküler taşikardidir. Reentri mekanizması ile oluşur. Genellikle istirahat sırasında olur. Egersiz veya emosyonel stres de fasiküler VT'yi tetikleyebilir.
İdiyopatik sol fasiküler ventriküler taşikardi (VT) sağ dal bloğu ve sol aks deviasyonuyla karakterize önemli bir kardiyak aritmidir. Bu yazıda kliniğimize çarpıntı nedeniyle başvuran ve yapısal kalp hastalığının eşlik etmediği sol fasiküler VT'li onbir yaşında erkek hasta sunulmaktadır.
Ventriküler taşikardi ve fibrilasyonda antiaritmik ilaçlar kullanılır. Kalsiyum kanal blokerleri ve beta blokerler en çok tercih edilen antiaritmik ilaçlardır. Ablasyon ile kalpte anormal elektriksel sinyaller üreten anormal kalp dokusu ortadan kaldırılabilir.
Ventriküler Taşikardi
Çok nadiren de olsa sağlıklı bireylerde de ortaya çıkabilir. Düzenli bir ritmdir ancak kalp çok yüksek hızlara çıkabilir. Bu nedenle beyne yeretince kan gidemediği için , baş dönmesi , bayılma ilk bulgu olabilir. Ölümcül bir ritm bozukluğudur.
Supraventriküler taşikardi, kalbin kasılmasını sağlayan elektriksel sinyallerin normalden farklı bir yol izleyerek geri dönmesi ve kalbin üst bölümlerini tekrar tekrar uyarması nedeniyle meydana gelen kalp çarpıntısıdır. SVT atağı sırasında kişilerin kalp atışları dakikada 180-220 arasında bir hıza ulaşabilir.
Nabızsız ritim
VF/nabızsız VE hastaları için bir şok sonrası derhal 2 dakikalık CPR'na başlanır ve defibrilatör şarj olurken CPR'a devam edilir. Alet karj olduğunda derhal defibrilasyon yapılır.
Vazopressin: 40 Ü 1. ya da 2. adrenalin dozu yerine kullanılabilir.
Şoklanabilir ritimler; nabızsız ventriküler taşikardi (pVT) ve ventriküler fibrilasyondur (VF).
• Şoklanamaz ritimler (Asistoli/NEA)
Ventriküler Fibrilasyon (VF)/ nabızsız Ventriküler Taşikardi (nVT) ritmindeki hastaların tedavisinde defibrilasyon gerektiği için bu ritmler “şoklanabilir ritimler” olarak sınıflandırılmışlardır.
Rölatif refrakter periyod esnasında verilen şok fibrilasyona (VF) neden olabileceğinden VF, nabızsız ventriküler taşikardi (VT) dışındaki tüm ritimlerde senkronizasyon uygulanmalıdır. Taşikardi devam ederse, ÇİYAD'a göre şok daha yüksek enerji ile tekrarlanmalıdır.
Ritim VF, nabızsız VT ise, monofazik OED ile 360 joule, bifazik OED ile 120-200 joule bir kez defibrilasyon uygulanır.Ardışık 3 kez şok uygulaması 2005 klavuz bilgilerinde tavsiye edilmez. İlk doz şoktan sonra KPR yapmak, tekrarlayan şokların yararından daha fazladır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri