Edebiyatımızda yazılan ilk mesnevi Kutadgu Bilig, Yusuf Has Hacip tarafından yazılmıştır. Mesnevi, divan edebiyatının en uzun nazım şekli olarak bilinmektedir. Aynı zamanda Yusuf Has Hacip tarafından yazılan Kutadgu Bilig, divan edebiyatı geleneği ile yazılan ilk eser olarak da ifade edilebilir.
Türk edebiyatında mesnevi nazım şekliyle yazılmış ilk müstakil eser Yusuf Has Hacib'in Kutadgu Bilig isimli eseri olmakla birlikte mesnevinin tür ve şekil özelliklerine benzer örneklerin eski Türk şiiri kaynaklı olduğu bilinmektedir.
Türk edebiyatındaki ilk mesnevi örneği; Kutadgu Bilig adlı eserdir.
İran Edebiyatının büyük şâirlerinden biri olup, Farsça tasavvufî mesnevi tarzının kurucusu ve Attâr ile Mevlâpâ'nın mübeşşiri olan Hakim SENA YÎ (1072 -1131); hayatı menkıbeleşmiş ve Mevlânâ'daki feyzi ilk keşfeden, Mahtıku't-tayr ve Esrâr-nâme gibi eserleriyle Türk edebiyatında müessir olan ATTÂR (1119 -1193); İran'ın ...
Bütün insanlara hitap eden Mevlana'nın en önemli eseri "Mesnevi" isimli mesnevi biçimindeki küçük manzum hikayeler ile dini ve tasavvufi öğütlerin yer aldığı eserdir. Divan-ı Kebir, Fihi Mafih, Mektubat ve Mecalis-i Seba (Yedi meclis) kaleme aldığı diğer önemli eserleridir.
İlgili 34 soru bulundu
Mevlânâ Celâleddin-i Rumî, en önemli eseri olan Mesnevî‟de en çok yer verdiği şahsiyetlerden birisi Hz. Ali‟dir.
Mevlânâ'nın ünlü tasavvufi mesnevisi 25.700 beyitten oluşmuştur. Mevlana eserine ayrı bir isim koymamıştır; eser, nazım türü olan mesnevi adı ile bilinir. Mesneviler aşk, dini ve tasavvufi, ahlaki-öğretici, savaş ve kahramanlık, bir şehri ve şehrin güzelliklerini anlatma, mizah gibi türlü konularda yazılmıştır.
Arap edebiyatında müzdevic veya urcûze adıyla anılan şiirler mesnevinin ilk biçimi olarak kabul edilmiştir. Ancak bu nazım şeklinin günümüzdeki şekil ve muhteva olarak ilk örnekleri Fars edebiyatında ortaya çıkmıştır.
Mesnevî'nin bugün mevcut olan en eski nüshası Konya'da, Mevlânâ Müzesi'ndedir.
İlk mesnevi örneği 11. yüzyılda kaleme alınan Kutadgu Bilig'dir. Yaklaşık 6700 beyitten oluşan eserin sonunda 173 tane kıtaya da yer verilmiştir. O dönem birçok eser hece ölçüsüyle yazılsa da Kutadgu Bilig aruz ölçüsüyle kaleme alınmıştır.
Edebiyatımızda yazılan ilk mesnevi Kutadgu Bilig, Yusuf Has Hacip tarafından yazılmıştır.
Hamse, beş mesnevinin bir araya gelmesi ile oluşan esere verilen isimdir. Edebiyatımızda 16.yy'da yayıldığı görülmüştür. Mesnevi yazımının popüler olduğu dönemde hamse yazımı özenilecek bir iş olarak görülmüştür. Hamse yazan şairler " Hamsenüvis " olarak isimlendirilmiştir.
İslamî edebiyatın ilk hamsesi Nizâmî Gencevî'ye aittir. Onun beş mesnevisini topladığı ve “Beş Hazine” (Penc Genc) adını verdiği külliyat sonuç olarak bugünkü hamse geleneğini başlatmıştır.
"Bişnev inney çün şikâyet mî küned/Ez cüdâyîhâ hikâyet mî küned." Yani; "Şu neyin nasıl şikâyet etmekte olduğunu dinle. Onun feryadı ayrılıkların destanı, hikâyesidir" diyerek başlar Mesnevi. "Hz. Mevlana 2 bin küsur beyitlik eserini neden bu beyitlerle başlatır?
Türk edebiyatında en önde gelen şairler listesinde Şinasi yer almaktadır. Şinasi Türk edebiyatında ilklerin şairi olarak da bilinmektedir.
Mevlana'ya verilen Rumi ismi Anadolu demektir. Mevlana'nın, Rumi diye tanınması, geçmiş yüzyıllarda Diyar-i Rum denilen Anadolu ülkesinin vilayeti olan Konya'da yaşaması, ömrünün büyük bir kısmının orada geçmesi ve türbesinin de orada olmasındandır.
Altı adet mesnevi türü vardır. Bunlar : 1.Aşk konulu mesneviler: Mesnevilerin konusu aşk, sevgi ve sevgililer hakkındadır.
Sözlerimizi özetleyecek olursak, yukarıdan beri açıkladığımız gibi Mevlânâ, ayrı bir edebiyat türünde ve çevresinde yetişmiş olduğundan Türkçe yazamazdı.Yazsaydı bile, doğup büyüdüğü bölgenin lehçesiyle yani doğu lehçesiyle yazacaktı ki o lehçedeki yazıları, batı lehçesiyle konuşan Anadolu halkı aynı zevk ve heyecanla ...
Mesnevî, Mesnevî-i Şerif ya da Mesnevî-yi Manevî (Farsça: مثنوی معنوی), Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'nin altı ciltlik Farsça eseri. Mesnevî, doğu klasik edebiyatında, uyakça müstakil beyitlerinin, ikişer mısrası kafiyeli olan bir nazım türüdür ve muhtelif şairlerin neşrettikleri birer "Mesnevî" vardır.
Araplar, kendi arasında kafiyeli beyitlerden oluşan bu nazım şekline "müzdevice", aruzun "recez" bahri ile yazıldığı için "recez" ya da çoğul olarak "urcûze" demişlerdir ¹. Mesnevî terimi ve nazım şekli Türk edebiyatına İran edebiyatından geçmiş, XI-XIX. yüzyıllar arasında bu türde sayısız eserler yazılmıştır.
Farklı rivayetler değerlendirildiğinde Mes̱nevî'nin I. cildinin 1258-1261 arasındaki bir tarihte yazılmaya başlanıp 1263 veya 1264 yılında tamamlandığı söylenebilir (Lewis, s. 304).
Yusuf-ı Sineçak, Mevlana'nın ünlü eseri Mesnevi-i Manevi'den bazı beyitleri seçerek Cezire-i Mesnevi adlı eseri oluşturmuştur. Bu eseri açıklamak üzere Abdülmecid Sivasî Şerh-i Cezire-i Mesnevi'yi kaleme almıştır.
Her mesnevi yazarın besmelesi ve dibace adıyla bilinen önsözü ile başlar. Tevhid bölümünde, Allah'ın birliğine ve tekliği övülür. Onun Esmaül Hüsnada yer alan en güzel isimleri beyitlerle aktarılır. Münacaat bölümü ise mesnevilerin Allah'a yakarış ve dua kısmıdır.
Kitap tam metin 6 defter 900 sayfadan oluşuyor Yani kolay bitmeyecek.Ama ilk yüz sayfasindayim gayet güzel akıcı gidiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri