Muz çiçeği doğranarak salatalarda kullanılabilir. Ispanak salatalarına da eklenebilir. Muz çiçekleri çorbalarda kullanılabilir veya dilimlenip patates kızartmasına eklenebilir. Ayrıca çorbada kaynatılarak veya ince erişte ile kızartılarak da servis edilir.
Muz çiçeği lif ve demir açısından zengin olduğu için kan şekeri seviyesini düşürür ve aynı zamanda vücuttaki hemoglobin seviyesinin yükselmesini sağlar. Ruhsal sağlığınızı dengeler ve kaygıyı azaltır: Muz çiçeklerinde bulunan magnezyum sayesinde ruh haliniz dengelenir ve kaygılarınız, stresiniz azalır.
Asya ülkelerinde özellikle ana yemeklerin yanında servis edilir. Ayrıca muz çiçeği içerdiği mineral ve vitaminler insan vücudunun ihtiyacı olanından kat ve katını içerir. Makarna sosları ve sebzeli yemeklerde kullanılır. İçeriğinde yüksek oranda potasyum barındırdığından hücreleri hızla yeniler.
Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir.
Toprağın 3 cm altına ekilen muz tohumları, her akşam sulanmalı ve toprağın nemli kalması sağlanmalıdır. Çok sıcak günlerde sulamayı 2'ye çıkarabilir, kış günlerinde ise kimi zaman sulama yapmayabilirsiniz. Güneş, muzun en ihtiyaç duyduğu etkendir. Saksınız olabildiğince güneş almalıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Muz Yetiştirmek İçin Gerekli Malzemeler
Tropikal toprakların asil meyvesi muz, evde saksıda yetiştirildiğinde cüce muz meyvesi verecektir.
Saksılarda Büyütülen Muz Ağaçları
Muz tropikal bir ortam hissi vermesi, oldukça hızlı büyümesi ve birçok çeşidinin bakıma fazla ihtiyacı olmaması sebebi ile mükemmel ev bitkileri haline gelmeye başlamıştır. Özellikle cüce çeşitleri 4 metreye kadar büyüyebilir.
Muz Yaprağı Teknolojisi web sitesinde ayrıca, işlenmiş yaprakların antiviral, antifungal ve antibakteriyel özelliklerle patojene dirençli olduğu belirtiliyor. Teknoloji, muz yapraklarının hücre duvarlarını güçlendirerek patojenik ajanların işlenmiş biyomateryalin hücrelerini parçalamasını önlüyor.
Muz fidanı, doğru iklim şartlarında özel bakım yapıldığı zaman 5 yıl içinde meyve vermeye başlar.
Ömrü 10 yıl olup sürekli kendini yenilen muz ağacından 1 dekarda 180-200 muz ağacı yetiştirebiliriz. Açık alanda yetişen bir muz ağacından 20 kilo hasat yapılırken serada yetişen bir muz ağacından yaklaşık 50 kilo hasat yapılır.
Muz Çiçek Açar mı? Meyveleri olgunlaşmadan hasadı yapılan muz ağacı da birçok meyve ağacı gibi çiçek açar.
Akdeniz bölgesinde yer alan Antalya ve Mersin illerinde yetiştirilmektedir. Özellikle Gazipaşa, Alanya ve Anamur ilçelerinde muz üretimi ön planda yer almaktadır. Bunun yanı sıra Bozyazı'da da yetiştirilmektedir.
Haziran ayında çiçeklenen muzun hasadı 76-110 gün arasında değişmektedir. Temmuz ayının ilk haftasında çiçeklenen muzun 124 son haftası için 138 Ağustos ayının ilk haftasında oluşan çiçeklenmenin hasadı 153 gündür.
Muz Tohumu Nedir? Muz tohumu muz bitkisinin dişi organlarında bulunan ve yeni bir muz bitkisinin meydana gelmesini sağlayan tanelere verilen isimdir. Muz Tohumu Nasıl Olur? Muz tohumu muzun içerisinde bulunan çekirdek gibi gözüken yapılardır.
İçinde beklettiğiniz su ile bitkilerinizi sulayabilirsiniz. Zengin mineral değerleri sayesinde bitkilerinizdeki canlılığı fark edeceksiniz; muz kabuğu çiçek toprağına gereken besin takviyesini sağlayacaktır.
Muz, sıcak, nemli ve ılıman iklimi seven bir meyvedir. Ayrıca tropikal iklimlerde de yetiştirilebilir. Muz yetiştiriciliğinde hava sıcaklığının 25-27 arası olması gerekir.
Muzun serin ve kuru bir ortamda saklanması da kararmasına engel olacaktır. Muzların kararmasını önlemek için muzların birleşim yerlerini yani saplarını streç film ile sarmak etkili bir yöntemdir. Bu şekilde hava alması önlenir ve buda kararmasını geciktirerek daha uzun süre kararmadan saklama imkanı sağlar.
Muz Kaç Derece Soğuğa Dayanıklıdır? Güneşi ve nemi çok fazla seven muz ağacı soğuklara ve donlara dayanıklı Japon muzu (Musa basjoo) -20C kadar olan kış soğuklarına dayanıklıdır fakat sadece toprak altı bölümü dayanabilir. Diğer türlerinin ise -2C derecede yaprakları ölmeye başlar.
"Muz ağacının ömrü 10 yıl. İlk dikimden 13 ay sonra ilk hasat yapılabiliyor. Bu ilk hasattan sonra 8 ayda bir ürün hasadı yapılabiliyor.
Lif açısından oldukça zengindir ve kabızlığa iyi gelir. Potasyum açısından zengin olan muz, böbrekler için de faydalıdır. Muz, kalp sağlığı için oldukça önemlidir. Kan basıncını dengeler ve kalp kaslarını güçlendirir.
Bu da kanda çok fazla potasyum olduğu anlamına geliyor. Hiperkalemi düzensiz kalp atışı, kas güçsüzlüğü ve geçici felce yol açabilir. Yüksek potasyum kan düzeyi ile gelen böbrek hastalıkları gibi diğer hastalıklara sahipseniz veya potasyum takviyeleri alıyorsanız, risk altında olabilirsiniz.
Özellikle yaşa ve zararlı güneş ışınlarının etkisine bağlı olarak ortaya çıkan kırışıklıklara karşı muzun kabuğu oldukça faydalıdır. Düzenli olarak cilde muz kabuğu maskesi yapmak hem ciltte kırışıklık oluşmasına engel olur hem de cildin daha genç ve canlı görünmesini sağlar.
Muz çiçeği doğranarak salatalarda kullanılabilir. Ispanak salatalarına da eklenebilir. Muz çiçekleri çorbalarda kullanılabilir veya dilimlenip patates kızartmasına eklenebilir. Ayrıca çorbada kaynatılarak veya ince erişte ile kızartılarak da servis edilir.
Düzenli olarak haftada 2 veya 3 kez sulanması gerekir. Muz Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir? İklim şartlarına uygun şekilde özel olarak muz ağaçlarının bakımının yapılması gerekir. Bu kriterler yerine getirildiği takdirde muz ağaçları yaklaşık 5 yıl sonra muz vermeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri