Manyetit ayrıca Lodestone olarak da bilinir. İlk mıknatıslar icat edilmedi, bunun yerine doğal olarak oluşan manyetit adı verilen bir mineralden bulundu. Geleneksel olarak, antik Yunanlılar manyetitin keşifçileriydi. Ayakkabı tırnakları manyetit içeren bir kayaya yapışan Magnes adlı bir çobanın hikayesi vardır.
Mıknatıs; demir, nikel, çelik tozu gibi tanecikleri çekmeye yarayan ve manyetik alan oluşturma özelliği bulunan cisimlerdir. Mıknatıs ilk olarak M.Ö 800 yıllarında Yunanlılar tarafından Türkiye'nin Manisa ilinde Manyetit (Fe3O4) cevherinin doğal mıknatıslanma etkisiyle bazı demir parçalarına yapıştığı gözlemlenmiştir.
Mıknatıslar ferromanyetik adı verilen metallerden oluşmaktadır. Bunlar demir, nikel ve cobalt metallerdir. Bu metallerin her biri mıknatıs özelliğine sahip olmaktadır. Bu tür içerisinde manyetit adı verdiğimiz demir oksit bileşiği içeren bir kayaç olarak bilinir.
Tarihçe. Megneteslerce kurulmuş Grek kolonisi Magnesia'da (bugünkü Manisa yakınları) M.Ö. 6. yy.da Yunan filozof Thales, mıknatıs taşlarının demir tozlarını çektiğini bulmuştur. Magnetik kelimesi, Magnesia kentinden türemiştir.
Mıknatıslar üç çeşide ayrılır. Bunlar doğal mıknatıs, yapay mıknatıs ve elektromıknatıslardır.
İlgili 43 soru bulundu
DOĞAL MIKNATIS
Doğada bulunan en kuvvetli manyetik özellikli mineral olan manyetit doğal mıknatıstır. Sülfit yataklarında, metamorfik kayalarda, pegmatitlerde ve değişik magmatik kayalarda oluşabilen bir demir mineralidir.
Doğal mıknatıslar mıknatıs taşı olarak bulunmaktadır. Mıknatıs taşının diğer adı da magnetit'tir. Manyetik alanları, günümüzde kullandığımız yapay mıknatıslar gibi sonradan kazandırılmış olarak değil yapısından dolayı kendiliğinden bulunmaktadır.
Mıknatısı kim icat etti sorusunun yanıtı antik yunanlılardır. Mıknatıs , magnet ve mayetizmanın keşfi, Antik Yunanlılar tarafından Aydın Germencik yakınındaki, manyetik yatakları bulunan Magnesia Kentinde gerçekleşmiştir.
Kompozisyon ve manyetizma özelliklerine dayanarak mıknatıslar parçalanabilir ve üç farklı tipte kategorize edilebilir. Kalıcı mıknatıslar, geçici mıknatıslar ve elektromıknatıslar mevcut olan üç ana mıknatıs türüdür. Her bir türün kendi özel özellikleri vardır.
Manyetizma olgusu üzerine ilk bilimsel çalışma William Gilbert(1544-1600) tarafından yapıldı. 1600 yılında “De Magnet” adlı bir kitapta manyetizma üzerine çalışmalarını yayınladı. Gilbert çalışmaları sonucunda dünyanın bir mıknatıs olduğunu ve pusulanın ibresinin dünyanın manyetik kutbunu gösterdiğini söyledi.
Mıknatıslar ferromanyetik adı verilen metallerden meydana gelmiştir. Bu ferromanyetik metaller ise nikel ve demir gibi metallerdir. Bu metallerin özelliği ise sürekli bir manyetizma yaratarak mıknatısın çok iyi bir mıknatıslanma özelliğini yaratmasıdır.
Neodyum mıknatıslar ise oldukça yaygın biçimde kullanılan nadir toprak mıknatısı türlerinden biridir. Neodyum mıknatıslar aynı zamanda en güçlü mıknatıs olarak bilinir. Neredeyse dünyanın her yerinde kullanılmaktadır.
Ferritik mıknatıslar 2.000 Gauss mertebesinde çekim gücü ve 2-3 yıl mıknatıs özelliğini sürdürebilme özelliğine sahipken, neodymium mıknatıslarda bu değerler 13.700 Gauss (sertifikalı değerlerdir) çekim gücü ve 12-14 yıl kullanım ömrü olarak gerçekleşmektedir.
Manyetit ayrıca Lodestone olarak da bilinir. İlk mıknatıslar icat edilmedi, bunun yerine doğal olarak oluşan manyetit adı verilen bir mineralden bulundu. Geleneksel olarak, antik Yunanlılar manyetitin keşifçileriydi. Ayakkabı tırnakları manyetit içeren bir kayaya yapışan Magnes adlı bir çobanın hikayesi vardır.
Demir, nikel, kobalt ve gadolinyumda, eşlenmemiş spinler olarak adlandırılan etkileşimler vardır. Bu etkileşimler, atomların manyetik momentlerinin kalıcı olarak birbirine paralel olarak hizalanmasını sağlar.
Bir mıknatısı kütle merkezinden astığımızda bir ucunun kuzeyi diğer ucunun güneyi gösterdiğini gözleriz. Kuzeyi gösteren uca mıknatısın kuzey kutbu (N), güneyi gösteren uca ise mıknatısın güney kutbu (S) denir.
Metal, demir, nikel, kobalt gibi maddeleri çekme özelliği gösterir. Mıknatıslarda iki kutup bulunur ve bu kutupların bir birlerine karşı çekme ve itme özelliği söz konusudur. Zıt kutuplar bir birlerini çekme özelliği gösterirken aynı kutuplar birbirlerini itme özelliği gösterecektir.
Demir, nikel, kobalt gibi bazı metalleri çeker, bakır ve alüminyum gibi bazı metallere ve metal olmayan malzemelere etki etmez.
Mıknatıs çeşitleri 3 ana başlık altında toplanabilir; Elektromıknatıslar, Geçici mıknatıslar. Kalıcı mıknatıslar.
Mıknatısı ısıtır ve belirli bir sıcaklığa ulaşırsanız, mıknatıs manyetizmini kaybeder. Farklı mıknatıslar, farklı sıcaklıklarda etkilenirler. Örneğin; N serisi NdFeB' nin sıcaklığı 80 derecedir. Curie denilen bu sıcaklığa ulaşılır ulaşılmaz, mıknatıs manyetizmini kaybetmeye başlar.
En güçlü mıknatıs çeşidi neodyum mıknatıslardır. Neodyum (Neodim-Demir-Bor) mıknatıslar dünyadaki en güçlü kalıcı mıknatıslardır.
Magnet Market Mıknatıs nikel, kobalt, demir gibi metalleri çeker iken, altın, gümüş, alüminyum, bakır gibi metalleri çekmez çünkü altın soy metaldir. içerisinde mıknatısın altını çekebileceği metal özelliği yoktur bu yüzden mıknatıs altını çekmez.
Süper iletkenli mıknatıslar süper iletken kablolar kullanılarak üretilen elektromıknatıslardır. Genellikle düşük sıcaklıklarda kullanılmaktadırlar. Çoğu elektromıknatıstan daha büyük manyetik alanlar üreten süper iletkenli mıknatıslar enerji verimliliği açısından da kullanım kolaylığı sağlamaktadır.
Seramik mıknatıslar veya diğer adıyla ferrit mıknatıslar, kömür mıknatıs veya oksit mıknatıs olarak da adlandırılır. Neodyumlara göre daha ucuz ve daha az çekim güçleri vardır. Dayanıklılık oranları da neodyum mıknatıslara göre daha az olan oksit mıknatıslar genellikle siyah veya koyu gri renklerde olur.
Mıknatısların gücü azalmaz fakat çekim kuvvet azalması ısıya karşı duyarlı olması sebebi ile gerçekleşir. Yüksek ısıya maruz bırakılan mıknatısların her zaman güçleri azalır ve kullanılamaz durumda olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri