5W30, 15W40, 10W40… Bir şişe motor yağı seçerken bu göstergeleri anlamak ve tercüme etmek her zaman kolay değildir. Aslında bu rakamlar, yağın akışkanlık seviyesi ve düşük ve yüksek sıcaklıklardaki verimliliği olan yağın viskozite derecesini temsil eder.
Mobil Delvac MX 15W-40, günümüzün dizel motorlarında, uzun motor ömrünü destekleyecek şekilde mükemmel yağlama sağlayan ekstra yüksek performanslı bir dizel motor yağıdır. Sonuç olarak, bu ürün esas itibariyle Avrupa ve Amerika'daki belli başlı tüm motor üreticilerinin şartnamelerini karşılamakta ya da aşmaktadır.
15W-40 motor yağı, çok çeşitli hava sıcaklıklarında stabil performans sunabilen yarı sentetik bir motor yağı türüdür. Bu yağın viskozite indeksi 15 (soğuk) ve 40 (sıcak) olmak üzere iki farklı sıcaklık koşulunda nasıl davrandığını gösterir.
saygılar.. 10-40 daki 10 soguk havada yagın aldığı akışkanlık derecesini gösterir.15-40 daki 15 soğuk havada digerinden biraz daha kalın.
Dizel, turboşarjlı dizel motorlu veya benzinli motorlu dizel kamyonlarda, arazi dizel ekipmanlarında, tarım traktörlerinde ve binek otomobillerinde ve hafif kamyonlarda kullanıma uygundur.
İlgili 27 soru bulundu
Fulllife 15W-40, benzinli veya dizel motorlu binek ve hafif ticari araçların yağlama gereksinimlerini eksiksiz karşılayan motor yağıdır. Aynı zamanda içeriğindeki özel katık kombinasyonu sayesinde yüksek kilometreli araçlar için idealdir.
Tam tersi durumda da daha uygun fiyatlı olsun diye 10W40 yerine 20W50 de koyarsanız yine yağınız yağlama görevini tam yapamaz. Çünkü yüzeyler arasına girebilmesi için ince bir yağ gereklidir. Yani kalın yağ yüzeylerin arasına giremeyecektir ve aracınızın motorunun yağsız kalmasına neden olacaktır.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Motorun çalışma derecesi ve iklime bağlı olarak motor yağları kullanılır. Bu doğrultuda 10w 40 motor yağ ise genel olarak -18 ila 40 derece arasında çalışan motorlar için kullanılır. Genel olarak bu derece arasında yer alan tüm araçlar için kullanım imkanı verdiğini söylemek mümkün.
Kalın yağ yeterli kayganlığa ulaşamayacağı için aşınma daha fazla olacak ve motor daha fazla zarar görecek daha fazla yağ yakacaktır.
Dizel, benzinli ve LPG'li araçların rutin yağ değişim aralığı farklı olmakla birlikte 5000-15.000 km'de bir yağ değişimi yapılması önerilir.
Mobil 1 15W-50 her türlü araç için tavsiye edilir. Binek otomobillerde, hafif ticari araçlarda ve kamyonlarda bulunan yüksek performanslı turboşarjlı, süperşarjlı, benzinli ve dizel, çok valfli, yakıt enjeksiyonlu motorlarda kullanıma uygundur.
5W-30, 10W-40'tan daha ince bir yağdır ve soğukta daha hızlı akar. Sonuç olarak, 5W-30 yağı, otomobil motorunu düşük sıcaklıkta daha iyi yağlar ve korur – özellikle soğuk, kış havalarında motor çalıştırılırken.
Sentetik teknolojiye dayanan yüksek performanslı motor yağı. Tüm çalışma koşullarında maksimum performans ve motorun korunmasını sağlar. Düşük sıcaklıklarda optimum yağlama, üstün motor temizliği, mükemmel sürtünme ve minimum aşınmayı garanti eder.
Viskozite açısından bir sıkıntı olmayacaktır. Ancak 15W-40 isteyen modern dizeller, bazı şartnamaler ancak bu viskoziteyle üretilen yağlar tarafından karşılanabildiği için istiyorlar. Yağın kalite şartnamelerini kullanma kılavuzuyla kontrol edin. Karşılıyorsa sorun yok.
Yani durumu basite indirgeyerek anlatacak olursak; 30 numara motor yağı sıcakta incelip 10 numara gibi, soğukta da kalınlaşıp 40 numara gibi davranmaktadır. İşte tam da burada çok dereceli yağ teknolojisi önem kazanmaktadır.
Birinci Cevap: YOKTUR! Aslında motor yatak sesini kesen yağ diye bir bilgi olsa da, bu bilginin yanlış olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bilinen bu bilgi motor yatak sesini kesmek için değil, kalın yağ kullanılarak, sadece motor yatak vuruntusunun çok ince olduğu motorlarda vuruntu sesi için denenmektedir.
10 40 motor yağları değişik yakıt türleri ile çalışan araçlar için de yüksek uyum gösterir. Bu noktada 10 40 motor yağı dizel araçlar için olduğu gibi benzinli ve LPG'li araçlardaki kullanıma da uygundur.
– Tam sentetik olan 5W-30'un ömrü 15.000km/1yıl iken, – Yarı sentetik olan 10W-40'ın ömrü 7500km/1yıldır. (10W-40 kullanarak 10.000km'de bir yağ değişiminin uzun vadedeki aşınmaları artıracağı yine kaçınılmaz bir sondur.) – Tam sentetik yağların ısıya dayanımı yarı sentetiklere göre daha fazladır.
Yani eski model araçların metal yüzeyleri yağlamak için 20W50 gibi bir yağ gerekliyken, teknoloji ilerledikçe 15W40, daha sonraları 10W40, bugün ise yeni teknolojiyle neredeyse boşluk bırakmaksızın üretilen motor aksamlarına sahip araçlarda 5W40, 5W30; hatta 0W30, 0W20 gibi ince yağlar kullanılması gerekmektedir.
Yağ karışınca birşey olmaz evhamlılar için olur, daha önemlisi 1 litrelik yağ alan motorda 2 litre var bunun 1 litresini boşaltmanız gerekir. Fazla yağın olumsuz etkileri var. Aynı kategorideki yağların karıştırılmasında bir sakınca yok.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Peki 10w 40 motor yağı hangi araçlarda kullanılır? Binek araçların çoğunda kullanıma uygun olan bu yağ tipi SUV, kamyonet ve minibüs tarzı araçlarda da kullanılabilmektedir. Eski tarz teknolojilere sahip motorların yer aldığı araçlar için özellikle etkilidir.
Benzin ya da LPG ile dizel tüm araçlar için 15 40 motor yağı kullanım imkanı tanımaktadır. Aynı zamanda normalde de otomatik vitesler için de kullanıldığını ifade etmek gerekir. Son dönemlerde pek çok kişi bu şekilde rakamlar üzerinden motor yağ kullanımını öğrenmeye çalışmaktadır.
W winter, öncesindeki sayı örnek 5w40 dersek, 5 kışın yağın viskoziteni gösterir ne kadar küçükse kışın o kadar akışkan olur. 40 yazın ki aynı değeri gösterir. Kışın soğuk yazın çok sıcak yerler için 5w40 tavsiye ederim, 10w40 da genel ülkenin heryerinde kullanılan yağdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri