“Kentsel dönüşüm kira yardımı kimler alabilir?” sorusunun cevabı sıklıkla merak edilir. İş yerinin bulunduğu, yaşadığı ya da kiracı olarak ikamet ettiği bina yetkili kurumlarca riskli yapı olarak tespit edilen herkes kentsel dönüşüm kira yardımı için başvuruda bulunabilir.
23-)KİRA VEYA FAİZ DESTEĞİNDEN KİMLER FAYDALANABİLİR? Anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan binaların; malikleri, kiracıları ve sınırlı ayni hak sahibi olarak bu binaları kullananlar Kanun kapsamında yapılacak yardım ve desteklerden faydalanabilir.
sorusuna karşılık, taşınma yardımı, maddi durumu iyi olmayan ancak kentsel dönüşüm nedeniyle evini terk etmek zorunda kalan kişilere verilen desteğin teknik adıdır. Amaç: Kentsel dönüşümden yararlanmak için evini terk etmek zorunda kalan ancak maddi durumu kötü olan kiracıları mağdur etmemek.
Kira yardımı bedeli, kentsel dönüşüm yapılan binanın hangi kentte bulunduğuna ve TÜFE oranına göre yıllara bağlı olarak hesaplanıyor. Gayrimenkul sahiplerinin ve kiracıların kentsel dönüşüm kira yardımından faydalanabilmeleri için Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Müdürlüğüne başvurmaları gerekiyor.
1.49 faiz oranının 0.70'ini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı karşılıyor, vatandaş da 0.79 faiz imkânıyla krediden yararlanıyor. Ev sahibi ve kiracı kira ve kredi desteğinden birini seçebiliyor.
İlgili 32 soru bulundu
Farklı adreslerde yer alan iki ev için ayrı ayrı kira yardımı alınabilmesi ise daimi ikamet şartı sağlanamayacağından mümkün değildir.
Kira yardımı; ikamet ettikleri konutları yıkık, acil yıkılacak, ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen ev sahiplerine ve kiracılara verilecek.
KİRA YARDIMI NE KADAR OLDU? Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamaların ardından, İstanbul'da kira yardımı tutarı artırıldı. Buna göre; İstanbul'da 3 bin 500 lira olan kentsel dönüşüm kira yardımı 5 bin 250 liraya yükseltildi.
Şehit yakınları ve gaziler için kira yardımı, adından da anlaşılacağı üzere şehit yakınlarının ve gazilerin yararlanabileceği bir yardımdır. 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında maaş aldığınız takdirde bu haktan yararlanabilirsiniz. Yardım başvuruları e-Devlet üzerinden yapılır.
Dönüşüm Projeleri Özel Hesabından aynı kişiye hem kira yardımı ve hem de faiz desteği yapılamaz. Kira yardımından faydalananlar faiz desteğinden, faiz desteğinden faydalananlar ise kira yardımından faydalanamaz.
Kentsel dönüşüm alanlarındaki riskli yapılarda oturan kiracılara ve hak sahiplerine 4 bin 500 lira kira yardımı yapılacak.
Riskli yapıda ikamet eden kiracının veya sınırlı ayni hak sahibinin aynı bağımsız bölümden dolayı kira yardımı için başvurması durumunda, şartların sağlanması halinde hem malik ve hem de riskli yapıda ikamet eden kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi kira yardımından faydalanabilecektir.
Kentsel dönüşüm hangi yapıları kapsıyor? Tüm Türkiye kapsamında güvenli olmayan tüm binaları kapsar. 50 yaşın üzerinde veya 1999 yılından önce yapılmış ise binanız riskli olabilir. Böylece Kentsel Dönüşüm Yasası'ndan yararlanabilirsiniz.
Riskli yapı tespiti kesinleşmiş ve kat malikleri binanın yıkımı ve yeniden yapılmasına karar vermiş iseler; her bir bağımsız bölüm için maliklere 18 ay, riskli alanlarda ise 48 ay kira yardımı yapılırken kiracılar da (2) aylık kira yardımını tek seferde (defaten) alabilmektedir.
Özhaseki, “Kentsel dönüşüm kararı için, mevcut yasaya göre kat maliklerinin üçte iki çoğunluğu aranıyor. Bunu yüzde 50'ye düşürecek yasal düzenleme yapacağız” dedi.
Kentsel dönüşüm kira yardımı 22 Nisan'da Cumhurbaşkanı tarafından açıklandı. 3500 TL den 5250 TL yükseldi. Bugün 17 Temmuz 2023 kira 3500 TL olarak yatıyor.
•Konutları deprem nedeniyle yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak tespit edilen afetzede aile başına 10 bin TL destek ödemesi yapılacaktır.
Yani evinizi yeniliyorsak, size mevcut yerinde dönüşüm yapıyorsak aylık 5 bin 250 lira kira yardımı yapacağız. Ve 10 bin 500 lira da taşınma yardımı yapacağız.” dedi. Bakan Kurum, rezerv alanda dönüşüm talep eden hak sahipleri için nasıl bir ödeme planı hazırlandığını da anlattı.
Kentsel Dönüşüm Kira Yardımında İkamet Şartı Kaldırıldı !!!
Yapılan bu değişikliğe göre 2019 Yılı için Kira Yardımı Uygulama Klavuzunun yayımlanması ile birlikte riskli olarak tespit edilen yapılarda, mal sahiplerine ikamet şartı aranmaksızın kira yardımı yapılabilecek.
Ev sahibi riskli yapı olmadığı halde kentsel dönüşüm talebi ile kiracısını tahliye etmek isterse hukuka aykırı bir talep içerisinde olur. Yargıtay kararları riskli yapılar için tahliyeyi uygun görmektedir. Bina için riskli yapı kararı alındığında kiracının bu karara itiraz hakkı bulunmamaktadır.
Kentsel dönüşüm kira yardımı almak için başvuru yapılması gereken yerler şunlar: Belediyelere bağlı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Müdürlükleri; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı il ya da ilçe müdürlükleri; e-imzalı belgeler ile e-Devlet üzerinden…
Ev sahibi olanlara 5 bin lira kira yardımı, kiracılara da 3 bin lira kira yardımı verilecek.
e-devlet kira yardımı başvuru ekranından alınan müracaatlarda Deprem bölgesinde konutu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hasarlı olarak tespit edilen ev sahibi veya kiracıların Afetzede Barınma Desteği sağlanacak. Başvurular e-Devlet üzerinden AFAD'ın "Afetzede Barınma Desteği" ekranından yapabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri