Tanzimat Dönemi'nden itibaren önce sarayda sonra da toplumda yer edinmeye başlayan Batı tarzı tiyatronun ülkemizdeki gelişiminde, bu dönemin yenilikçi ve eğlenceye merakı ile de bilinen Padişahı Abdülmecit'in önemli bir yeri vardır.
Tiyatro faaliyetleri başlangıçta ülkedeki yabancılar, daha sonra Osmanlı vatandaşı gayrimüslimler ve son olarak Müslüman tiyatrocular tarafından icra edildi. Ermeniler tarafından padişah fermanıyla kurulan Naum Tiyatrosu ile Güllü Agop'un kurduğu Gedikpaşa Tiyatrosu Osmanlı'nın Batılı anlamda ilk tiyatro örnekleri idi.
Modern tiyatronun Türkiye'ye gelmesi ise Tanzimat döneminde olmuştur. Batılılaşma çabalarının etkisinin görüldüğü bu yıllarda, Güllü Agop tarafından Osmanlı Tiyatrosu isminde bir topluluk kurulmuştur.
Batılı anlamda ilk Türkçe oyun, Şinasi'nin Şair Evlenmesi'dir (1860). Bu oyun Dolmabahçe Saray Tiyatrosu'nda oynanmak üzere yazıldığı bilinmektedir.
Modern Türk Tiyatrosu
Modern Türk tiyatrosunun ilk eserleri Tanzimat Dönemi'nde yazılmış, yayımlanmış ve oynanmıştır. İbrahim Şinasi'nin “Tercüman-ı Ahval” gazetesinde 1859'da parça parça yayımlanan Şair Evlenmesi isimli eseri ilk yerli tiyatro denemesidir.
İlgili 30 soru bulundu
Çünkü günümüzdeki anlamıyla çağdaş tiyatronun tarihi, bağ bozumu tanrısı Dionysos adına yapılan dinsel törenlere dayanmaktadır. İlk tiyatro şenliği MÖ 534 yılında Atina'da yapılmıştır.
Günümüzdeki modern tiyatronun temeli, Antik Yunan'da bağ bozumu tanrısı adına yapılan dini törenlerdir. Bu törenlerde insanlar keçi postuna bürünerek koro halinde şarkılar söyleyip birbirleriyle danslar ederlerdi. M.Ö 6. yüzyıl' da koronun karşısına çıkan Thespis, klasik tiyatroda diyalog kullanmaya başlatmıştır.
Batılı anlamda ilk Müslüman profesyonel tiyatro oyuncusu olarak bilinen Ahmet Necip Efendi, Güllü Agop'un Osmanlı Tiyatrosu'nda oynadı ve ilk Türk tiyatro adamı olarak değerlendirilen Ahmet Fehim Efendi ise yine bu dönemde görüldü.
Osmanlı Tiyatrosu veya Tiyatro-i Osmani, Güllü Agop'un Gedikpaşa Tiyatrosu'nda kurduğu ve adı bu yapıyla özdeşleşmiş tiyatro topluluğudur. Repertuvarlarında Türkçe ve Ermenice olmak üzere iki dilli oyunlar sergileyen ekip 1870 yılından itibaren genellikle Türkçe oyunlar sergilemişlerdir.
*Modern Türk tiyatrosunun ilk eserleri Tanzimat Dönemi'nde yazılmış, yayımlanmış ve oynanmıştır. *İbrahim Şinasi'nin “Tercüman-ı Ahval” gazetesinde 1859′da parça parça yayımlanan Şair Evlenmesi isimli eseri ilk yerli tiyatro denemesidir.
İlk Yerli Tiyatro Yapıtı:Şair Evlenmesi/Şinasi
Tanzimat dönemi şair ve yazarları arasında önemli bir yere sahip olan, İbrahim Şinasi'nin eseri “Şair Evlenmesi” Türk tiyatrosunun ilk eseri olma özelliğini taşıyor.
Modern Türk Tiyatrosundan kasıt Cumhuriyetin ilanından (1923) günümüze dek olan zamandır. Osmanlı imparatorluğunun çöküşü ve Cumhuriyetin ilanı ile tiyatro gibi kamusal görevini en yaygın biçimde gerçekleştirecek bir sanat dalının gelişmesi için olanaklar hazırlanmıştır.
İlk Türk tiyatrosu Şinasi tarafından kaleme alınan Şair Evlenmesi'dir. Komedi türündeki eserde, yanlışlıkla sevdiği kadının ablasıyla evlendirilen Şair Müştak Bey'in bir gün içerisinde yaşadığı olaylar anlatılır.
Hassas bir dönemde Türk tiyatro tarihinde bir dönüm noktası olan Darülbedayi-i Osmanî'nin 27 Ekim 1914 tarihinde açılması ile Osmanlı döneminde tiyatro alanındaki son önemli gelişme gerçekleşmiştir.
Modern tiyatro bu açıdan ele alındığında, genel hatlarıyla hayatı klasik tiyatrodan daha farklı olarak yaşamı iç yüzüyle de sahneleme temeline dayanmaktadır. Günlük yaşamda olayların, yaşantıların ve de durumların daha derinine inip derinlerdeki anlam bağlantılarını bu edebi türlerde ifade etmeye çalışır.
İstanbul Şehir Tiyatrosu'nun ilk şekli ve adı olan 'Dârü'l-bedâyi Osmani' ilk temsillerin verildiği, ilk tiyatro oyunlarının oynandığı ve ilk konservatuar olma özelliği taşıyor. 'Dünya Tiyatrolar Günü' kapsamında, Osmanlı'nın ilk tiyatro ve mûsiki mektebi olan Dârü'l-bedâyi Osmani'yi yakından tanıyalım.
Prömiyer: Oyunun seyirci ile buluştuğu ilk gösterimi.
Çalışmamızda modern tiyatronun ön hazırlık dönemi sayılan 18. yüzyıl dramından başlayarak, genellikle modern tiyatronun başlangıcı olarak kabul edilen Realizm'den günümüz Postmodernizm'ine uzanan süreçte, modern tiyatro anlayışını etkilemiş belli başlı sanat akımları ve bu akımların tiyatro sanatına kazandırdığı ...
Teodor Kasap, Direktör Ali Bey, Namık Kemal, Ahmet Mithat Efendi, Şemsettin Sami, Recaizade Mahmut Ekrem, Ebuzziya Tevfik, Muallim Naci Tanzimat Dönemi'ndeki diğer oyun yazarlarıdır.
Geceleri aktörlük yapan sanatçının, gündüzleri sıvacılık yaptığı ve Beylerbeyi Sarayı'nın inşaatında çalıştığı; sarayın küçük balkonlarının oymalarını tutturmayı başarınca ödül olarak Sultan Abdülaziz'den 500 altın alan Agop'un bu para ile Gedikpaşa Tiyatrosu'nu tamir ettirdiği söylenir.
Modern Türk tiyatrosunda teknoloji kullanılır. Geleneksel Türk tiyatrosunda ise teknoloji kullanılmaz. Modern Türk tiyatrosunda bir ön hazırlık çalışması vardır, geleneksel tiyatro provasızdır. Modern Türk tiyatrosunda bir senaryo yani yazılı bir metin vardır, gelenekselde ise bu yoktur tamamen doğaçlamadır.
Orhan Asena, şiir türünce "Masal", "Kıt Kanaat" ve "Kurtuluş Savaşı Destanı" isimli eserler kaleme alırken, oyun türünde ise "Tanrılar ve İnsanlar / Gılgamış", "Korku", "Hürrem Sultan", "Kocaoğlan", "Yalan", "Gecenin Sonu", "Toroslardan Öteye", "Tohum ve Toprak", "Hacivat Politikacı", "Murtaza", "Ya Devlet Başa Ya ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri