Tek başına yemek yemek, hükümdarın zirvedeki tekil konumunu simgeliyordu. Zaman zaman çatıştığı ve ters düştüğü vezirleriyle yemek yiyen Sultan'ın zehirlenme ihtimaline karşı yalnız yemek yemesi uygun görüldüğü de diğer önemli sebepler arasında.
İmparatorluğunun ilk yıllarında Çandarlı Halil Paşa ve benzeri bürokratların devlet üzerindeki tesirini gören Fatih, tüm otoriteyi İmparatorda toplama niyetindeydi. Bu sebeple hükümdarlar yemeğini tek başına yer, sadrazam ve vezirler kolay kolay İmparatora ulaşamayacakları görüşünü benimserdi.
Osmanlı saraylarında padişahların sofralarına büyük özen gösterilirdi. Yemeklerini, altın sırmalı örtülerin üzerine konan altın tabaklarda yiyen padişahlar; çatal, bıçak ve zehirlenme riskine karşı sofrada tuz kullanmazlardı.
Sultanlar yükseğe konan gümüş sininin yanında yerde bağdaş kurarak yemeklerini yiyorlardı. Fatih Sultan Mehmed, padişahların tek başına yemek yemesi kuralını getirmişti ve 1908'e kadar bu kural geçerli olmuştu.
sebebi evlenecekleri kızın ailesinin yönetimde ağırlığının olmasını engellemek, bir nevi aristokrasiye daha doğmadan taş koymaktır. bir çok sadrazam ailesinin alaşağı edilmesindeki, devşirme sistemindeki asıl mantık budur.
İlgili 39 soru bulundu
tüm zamanların en zalim ve bodycount konusunda en başarılı padişahı da 4. murat olsa gerek. kardeşlerinden 3ünü boğduran murat halka da dehşet saçmış, en azılı seri katillerden bin beter bir adammış. hükümdarlığının ilk yıllarında pek sesi soluğu çıkmayan padişah 1631 yılındaki yeniçeri ayaklanmasından sonra fena halde ...
Osmanlı tarihinin ünlü ve etkili kadınlarından olan Kösem Sultan, 1590 yılında Bosna'da Anastasya adıyla doğdu. Bosna Beylerbeyi tarafından İstanbul'a gönderildi. 15 yaşındayken Sultan I. Ahmet'e haseki oldu. Keskin zekasıyla padişahı etkisi altına aldı Kösem Sultan kısa sürede bütün saraya nüfuzunu kabul ettirdi.
Sarayın ilk alafranga tuvaleti Kayzer'in şerefine yapılmıştı
Osmanlı saraylarındaki bütün helâlar, evlerde olduğu gibi alaturka idi, sarayda bile alafranga tuvalet yoktu ve saraylarımız Avrupaî tuvaletler ile 1889'da, Alman İmparatoru Wilhelm'in sayesinde tanıştılar...
Çok büyük bir komutan olan Padişah II. Murat, oğlancılığı protokol kitabı olarak devlet sistemine sokmuştur. Çok içmesiyle ünlü olan bu padişah iyi bir şairdir ve şiirleri onun hoşgörüsünü ve zevke düşkünlüğünü pek açık yansıtır. Sehî Bey, Tezkire (Heşt Behişt) adlı eserinde Sultan II. Murat'tan bir beyit aktarır.
Osmanlı padişahları, Saray'daki günlük yaşamlarını III. Avluda bulunan has odalarında, IV. Avludaki köşklerde ve Enderun'un hanedan ailesine ait bölümü olan Harem'de geçirirlerdi. Önceleri III. Avludaki Has Oda'da uyurlardı.
Deccan Herald ve Arkeoloji Haber'de yer alan habere göre arkeologların bulduğu 1.2 milyon öncesine ait çiğ hayvan dokusuyla pişmemiş nişasta tanecikleri içeren bir diş plağı mikrofosili, ot ile çam polen tanesi ve haşare tüketimini işaret ediyor.
Osmanlı'da da sadece iki öğün varmış: biri sabah 10-11 arası, diğeri gün batımından önce saat 5 gibi. Kahvaltı, yani kahve-altı günün ilk kahvesinden önce atıştırılan bir kaç ufak lokmadan ibaretmiş.
Her sabah sultan kızlarına ekmek, tereyağı, simit, pide, peynir ve kaymağın özel kilitli küçük bakır kaplarda verilmesi adettendi. Vezir konaklarında ise namazdan sonra kilerci kalfa tarafından kahvaltılar hazırlanır, sonra ise kahveler ikram edilirdi. Bu yemek haremde veya selamlıkta yenirdi.
Hz. Muhammed sabah ve akşam yemek yerdi. Ancak öğle yemeği yediğine dair hiçbir rivayet yoktur. Ayrıca birçok kaynak öğleyin yemek yemenin Hz.
Fatih Sultan Mehmet'in onca gücüne karşılık bir tabak melemen, bir sahan patates kızartması, bir domates söğüş yiyemediğini bilirsiniz elbet.Çünkü domates, patates, yeşil biber (üstelik mısır, taze fasulye) Amerika kıtasından gelmiştir.
Bir Osmanlı yemeği olan ve Fatih Sultan Mehmet'in sevdiği lezzetli yemeklerden biri olan mutancana, yüzyıllar içerisinde günümüze ulaşan kadim bir lezzet. Yumuşaklığı ve lezzeti ile bilinen kuzu eti ile hazırlanan mutancana, Edirne ile de özdeşleşmiş desek yeridir.
osmanlı dönemindeki oğlancılar; cinsel ilişkiye girecekleri çocuklara 3 gün boyunca muhallebi yedirip, süt içirirlerdi. böylelikle çocukların anal yolları temizlenip ve yumuşardı. işte bu çocuklara muhallebi çocuğu deniliyordu.
Saray dışından evlenmek ise reyayadan veya tebadan bir aileyi saraya katmak anlamına geliyordu. Osmanlı padişahları bunun da devlet güvenliği açısından sakıncalı olduğunu düşündüler. Bu nedenle de Harem kuruldu ve burada yetiştirilen kızlardan en zeki ve güzel olanı daha sonra Padişahın karısı olmaya hak kazandırıldı.
Hindistan'ın %53'ünde tuvalet bulunmuyor. İnanılmaz ciddi bir oran bu ve ülkenin genelinde gözle görülür bir şekilde tuvalet hatta temizlik sıkıntısı mevcut, çünkü insanlar tuvalet olmadığından dolayı, fotoğraftaki gibi, herhangi bir yere tuvaletlerini yapabiliyorlar.
Daha önce evlerin odaları ya kömür mangallarıyla ya da duvarlara gömülü ocaklarla ısıtılıyordu. Osmanlı Dönemi'nde sarayda ve konaklarda büyük ocaklardan yararlanılmaya başlandı. Bu ocaklardaki közler, mangallara alınır ve ısıtılması istenen odanın uygun bir yerine konulurdu.
Klozet(alafranga tuvalet)leri kullanmak caizdir.
Padişahların valideleri için Valide Sultan, ka- dınları için Haseki Sultan, Hürrem Sultan,10 padişahların kızlarının kızları için de hanım sultan şeklinde kullanılan kelime, çalışmamızda padişahların kızlarını ifade eden kavrama inhisar edilmiştir.
Çünkü padişah sıfatı erkeklere hastır. Kadınlara sultan, kraliçe vb sıfatlar verilir.
2. Ahmed'in tek eşi, 'Haseki Sultan' diye alınan Rabi'â Sultan'dı. 2. Mustafa'nın 9 eşi olduğu, bunlardan Ali-cenab'ın Baş Haseki olduğu biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri