Dîvân-ı Hümâyun veya Paşakapısı'ndaki divanlarda alınan kararlara uygun olarak yazılan ve üzerinde tuğra bulunan padişah emirlerinin (buyruk) genel adıdır.
Peykler genellikle padişahın hemen yanında bulunur, resmî haber ulaştırma ve istihbarat gibi görevleri icra ederlerdi.
Tuğralı padişah emri. Padişahın sözlü veya yazılı emri için kullanılan bir tabir. Osmanlı diplomatiğinde padişahın kendi el yazısı ile yazılmış emirleri için kullanılan bir tabir.
Buyruldu (eski telâffuzla "buyruldı", Osmanlı devlet teşkilatında sadrazamlık, beylerbeyleri, vb. devlet yetkililerince yazılan buyruktur.
Ferman, yarlık ya da buyruk, hükümdarın tuğrasını taşıyan yazılı emir. Farsça buyurmak, emretmek anlamına gelen fermān (Farsça: فرمان) kelimesinden türemiştir.
İlgili 15 soru bulundu
[1] Bir buluştan, bir haktan yararlanmak için devletçe verilen belge. [2] (tarih) Osmanlı Devleti'nde bir göreve atanan, aylık bağlanan, san, nişan veya ayrıcalık verilen kimseler için çıkarılan padişah buyruğu.
Fatih Kanunnâmesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun devlet örgütü ile örgüt yapısının işleyişi hakkında düzenleyici nitelikteki temel kanun.
Sadrazam kelimesinin Türkçedeki karşılığı başbakandır.
Sadrazam (Osmanlıca: صدر اعظم; sadr-ı âzam) ya da vezîr-i âzam (Osmanlıca: وزیر اعظم), Osmanlı İmparatorluğu'nda padişah adına devlet işlerini yöneten en yüksek derecedeki devlet adamı.
İslam devletlerinde ve bu arada Osmanlı Devleti'nde de vezirlik (vezir-i âzamlık) devleti idarede zaman zaman padişahı bile geride bırakacak önemde olmuştur. Fatih'ten sonra Osmanlı'da en yüksek divan olan Dîvân-ı Hümâyûn'a dahi vezir-i âzamlar başkanlık etmiştir.
Padişahlar halka "kullarım!" derdi. Cumhuriyet, kula kulluğu kaldırıp yalnız Allah'a kul olmayı öğretti. O nedenle büyük Atatürk halkına; "yurttaşlarım!" diye seslendi.
Kendisine hitaben en kısa şekilde “zat-ı şahaneleri”, “zat-ı hümayûnları” denirdi. Hitap eden halktan veya samimiyetine girmiş biri ise “padişahım” veya “hünkârım” diye hitap edilirdi... Valide sultanlar padişah olan oğullarına 'aslanım' diye seslenirlerdi. Bu tabir saltanatın son devrine kadar devam etti.
Değerli kardeşimiz, Kul, Osmanlı Devleti'nin kapıkulu askerleriyle askerî ve mülkî idarecileri için kullanılan terimdir. Bu nedenle herhangi bir mahzur söz konusu değildir.
Yeniçeri ocağına I. Bayezid döneminde (1389-1402) katılmış olup Fatih Kanunnamesi ile saltanat alaylarında padişahın yakın çevresinde koruma olarak yer alması öngörülmüştü. Sağ yerine sol ellerini kullandıkları için solak olarak adlandırılmışlardır. Solaklar Padişahın bindiği atın sağında giderler.
Hünkârın yatağına aldığı cariye “Haseki” adıyla anılır, bunlardan “gözde” olan “Padişahın kadını” olurdu. Çocuk doğuran haseki “Şehzade annesi “ olarak ayrıcalık kazanır, onun maaşı arttırılırdı.
Osmanlı döneminin koşan postacıları olan Peykler, çok küçük yaşlardan itibaren özel olarak yetiştirilmiş, padişahların şahsi emirlerini ulaştırmakla görevli gençlerden oluşan askeri sınıftır.
(Sadrazam, Padişahın sağ koludur.)
Osmanlı Devleti'nin ilk vezirinin Alâeddin Paşa olduğu üzerinde anlaşma vardır. Osmanlı kroniklerine göre Osmanlı Devletinin ilk veziri olan Alâeddin Paşa, Osmanlı Sultanı Osman Gazi'nin oğlu olan ve Paşa unvanını da kullanmış olan Alâeddin Bey'dir.
Şehzade, Osmanlı Devleti'nde padişahın erkek çocuklarına verilen unvandır. Aynı şekilde şehzadelerin de çocukları bu unvanı alırlar ve kendi erkek çocuklarına da geçirirlerdi. Yani Osmanlı hanedanına mensup padişah dışındaki tüm erkekler bu unvanı taşırlardı.
Vezir (Arapça: الوزير), İslâm devletlerinde hükümdardan sonra gelen en yetkili yönetici.
Ahmet Tevfik Paşa (soyadı kanunundan sonra Ahmet Tevfik Okday) (11 Şubat 1843, İstanbul - 6 Ekim 1936, İstanbul), Osmanlı devlet adamı ve son Osmanlı sadrazamı.
Paşa, Osmanlı Devleti zamanında yüksek sivil memurlara ve albaydan üstün rütbede bulunan askerlere verilen unvan. Bunun yanında Osmanlı himayesindeki Mısır baş yöneticilerine de paşa unvanı verilmiştir.
Kanunnamede geçen “ekser ulema tecviz etmişlerdir” ifadesi ta'zir yoluyla siyaseten katl edilen şehzadelerin durumunu anlatmaktadır.
Fatih'in ünlü kanunnamesi- "Nizam-ı Alem için Kardeş Katli Vaciptir" (''Ve her kimesne evlâdımdan saltanat müyesser ola, karındaşların Nizâm-ı Âlem için katl eylemek münasiptir. Ekser ûlema dahi tecviz etmiştir.
İlk iş olarak 2 yaşındaki kardeşi Ahmet'i ve Hasan'ı öldürttü. Fatih kanunnamesi'ni çıkardı. Bu kanunun meşhur maddesine göre, "Nizam-ı alem için şehzadeler öldürülebilir"di. Bu maddeye dayanarak tahta çıkan padişahlar ilk iş ve kendilerine tanınmış bir hak olarak kardeşlerini katletmeye başladılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri