Silikon içermeyen, aşındırıcı bileşik içeren pastalarla yapılan çizik giderme işleminden sonra yüzeyde aşınma kaynaklı matlaşma oluşabilir. Bu matlıklar da ancak cila ile parlatılabilir. Bu gibi durumlarda pastadan sonra cila şarttır.
videolarda felan prof. uygulamalarda boyayı bolca çizige doldurup kuruduktan sonra zımpara yapılıyor sonra pasta ve cila uygulanıyor.ben amatör olarak başladığımdan dolayı ilk 6 7 araçta pastayı attıktan sonra rutuş sonra cila uygulamıştım.
Pasta cila işlemine başlamadan önce bazı ön hazırlıkların tamamlanması gerekiyor. Öncelikle uygulama yapılacak yüzeyler, toz ve kirlerden arınacak şekilde yıkanmalı. Daha sonra pasta cila işlemi uygulanacak yüzeylerin sabunlu su ve kil hamuru yardımıyla tekrar temizlenmesi gerekiyor.
Normal pasta cila ise boya iyice kuruduktan sonra, Netfer ürünleriyle boyadan takribi 15 gün sonra yapılır. Boya yapılan ortamlarda eser miktarda bile olsa silikon içeren kimyasallar kullanılmamalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Pasta araç durumuna bakılarak yapılan bir işlem olmakla beraber gereksinim görülmezse pasta yapılmadan direkt olarak cila yapılabilme olanağı bulunabilmektedir.
Uygun ortam şartları sağlandığı sürece; yağmurlu veya karlı havalarda, her ay ve mevsimde hava sıcaklığı ne olursa olsun pasta cila her zaman yapılabilir. Sıcak yaz aylarında, soğuk kış aylarında veya ılık bahar aylarında pasta cila yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Önce pasta, sonra cila yapılır.
İşlem sırası olarak önce pasta sonra cila uygulanmalıdır. Pastanın işlevi çizikleri gidermek, cilanın işlevi ise parlaklık ve boya koruma sağlamaktır.
Pasta işleminden kalan toz ve izlerin yoğunluğuna göre, cila öncesinde aracın yıkanmasına sakınca yoktur.
Yüzeye yetecek kadar ürün, düşük (1000) devirde yüzeye yedirilerek yayılmalı, ardından yüzeye ve çiziklerin durumuna göre, 2500-3500 devir aralığında, çizikler yok olana kadar uygulanmalıdır.
Eğer taş izleri sadece vernik tabakasında hasara neden olmuşsa, bu durumda pasta cila ile bu taş izleri ortadan kaldırılabilir. Genelde bölgesel hasar durumlarında araca komple pasta cila işlemi yapmaya gerek yoktur.
Arabaya Pasta Cila Yaptıktan Sonra Mutlaka Yıkanmalı Mıdır? Pasta cila öncesinde ve sonrasında araba yıkanabilir, hatta yıkanmalıdır.
Eğer uygulama komple değil de sadece belirli bölgelere yapılacaksa, bu durumda işlem 10 dakika bile sürebilir. Ancak eğer komple yapılacaksa, çizik seviyesi ortalama miktarda olan binek tipli bir araç için kaliteli bir işçilikle en az 6 saat ile 12 saat arasında vakit alır.
Arabanıza yaptığınız pasta ve cila işlemleri sonucu aracınızın üzerinde bir koruma kalkanı oluşur. Söz konusu koruma kalkanı sayesinde, Güneş yanığı oluşumunun önüne geçebilirsiniz.
Eğer renk tonu değişimi vernik yıpranması veya matlaşmasından kaynaklı ise, pasta cila renk farkını kapatır.
Derin çizikler için kalın pasta, orta seviyeli çizikler için orta pasta, yüzeysel kılcal çizikler için ince pasta kullanılmalıdır. Aynı yüzeyde farklı derinlikte çizikler var ve çok katlı pasta işlemi yapılacaksa, kalın pastadan ince pastaya doğru sırayla uygulama yapılmalıdır.
Aşındırıcı oto pastaları ile yapılan uygulamalar vernik tabakasında mikron boyutlarında da olsa incelmeye sebep olduğu için çoğu kullanıcı pasta cila sonrasında arabanın boyalı çıkacağı gibi bir düşünceye sahiptir. Halbuki doğru ürün ve tekniklerle yapılan pasta cila arabayı boyalı göstermez.
Eğer aracınızdaki çizik orta düzeyde derinse pasta cila yardımıyla çiziği ortadan kaldırabilirsiniz. Ancak çiziğin derinliği yüksekse öncelikle zımpara yardımıyla çizik yüzeyinin zımparalanması ve çiziğin etrafındaki boyanın derinliğinin çizikle dengelenmesi gerekmektedir.
Aracınızda oluşan çiziğin derinliği hafif ve düzeydeyse doğrudan pasta cila ile çiziği ortadan kaldırabilirsiniz. Eğer orta derece veya ağır bir çizik söz konusu ise öncelikli olarak zımpara ile çizik yüzeyinin zımparalanması gerekir. Böylelikle etrafındaki boyanın derinliği belli düzeyde eşitlenmiş olur.
Pasta Cila Ne Kadar Dayanır? Pasta işlemi genellikle 2 yılda bir tekrar yaptırılabilir. Bu işlem 2 seneden daha kısa sürede tekrar ettirildiği zaman boya zarar görebilir. Cila ise genellikle 3 ay sonunda parlaklığını yitirir.
Yapılan işlemler peş peşe gerçekleştiği için aynı sanılıyor. Pasta ile aracın boyası dökülüyor. Cila ile ise boya kaplanıyor. Yukarıda ki soruya vereceğimiz cevap ise hayır.
El ile cila yapma işlemi mümkün olan bir durumdur. Eski zamanlarda makinalar olmadığından, araç sahipleri kendi araçlarını el ile cilalıyordu. Pasta cila işlemleri, elle titizlikle yapılabilir. Makinaya göre daha uzun sürse de, aynı performansı almak mümkündür.
Islak yüzeye pasta cila yapılmaz.
Havanın yağışlı olması bir kriter değildir. Önemli olan işlemin yapıldığı ortam şartlarıdır. Hava yağmurlu da olsa işlem kapalı bir ortamda rahatlıkla yapılabilir.
Pasta, arabaların yüzeyindeki çizik ve asidik kusurların yok edilebilmesi için yapılan ilk uygulamadır. Bu uygulama ile boya üzerinde aşındırma yapılarak çiziklerin yok edilmesi amaçlanır. Bu aşındırma işleminde, yüzeydeki boya inceltilerek çiziklerle aynı seviyeye getirilir.
Pasta cila yapılmazsa araçta zamanla oluşan çizikler nedeniyle kaporta yüzeyinde matlık ve boya renginde solukluk oluşur. Pasta arabadaki çizikleri gidermek, cila ise parlatmak ve koruma sağlamak için yapılır. Bu işlemler neticesinde verniğin matlaşan tabakası alınacağı için boyanın gerçek rengi ortaya çıkacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri