Tercüman-ı Ahval gazetesi ise özel sermaye ile çıkarılan ilk gazete olma özelliğini taşımaktadır. Zamanla basım teknolojilerinin gelişip yaygınlaşmasıyla birlikte Osmanlı topraklarında çeşitli gazeteler çıkarılmaya başlanmıştır. Osmanlı basın hayatını Tanzimat Dönemi (1831-1876), 1.
Tercüman-ı Ahvâl (Osmanlıca: ترجمان احوال), İstanbul'da 1860-1866 arasında yayımlanan ilk özel gazetedir. 22 Ekim 1860'ta Agah Efendi ve Şinasi tarafından çıkarıldı. Önceleri Pazar günleri çıkan gazete, 22 Nisan 1861'deki 25. sayısıyla birlikte haftada üç gün (Pazar, Salı, Perşembe) yayımlanmaya başladı.
Bilhassa, 20 sene boyunca rakipsiz olarak Türk gazeciliğinde kendini gösteren Cerîde-i Havâdis gazetesinden sonra Ekim 1860'ta Âgâh Efendi ile İbrahim Şinâsi tarafından ilk özel Türk- çe gazete Tercümân-ı Ahvâl'in yayınlanmasıyla Türk gazeteciliği artık yepyeni bir döneme girmiş oluyordu.
Şinasi imzalı mukaddime, Tercüman-ı Ahval'in 22 Ekim 1860 tarihli ilk sayısında yayımlanmıştı.
Basın tarihimize ve edebiyatımıza ''Tercüman-ı Ahval Mukaddimesi'' olarak geçen bu ünlü metinde Şinasi, halkın uyması gereken yasal ödev ve görevlerin karşılığı olarak düşüncelerini açıklamalarının da, yurttaşlığın kazanılmış hakları arasında sayılması gerektiğini uzun uzun anlatmaya çalışıyor.
İlgili 40 soru bulundu
hayatına başlayan Tasvir-i Efkâr'ı kutlayan yazı yazmadığı gibi, çok geçmeden bu yeni gazete aleyhinde yazılara başladı. 27 Haziran 1862 Cuma günü (Hicri 1278 senesinin son günü) Türk Basın Tarihinde çok önemli bir yeri olan Türkçe özel bir gazete “Tasvîr-i Efkâr” adıyla çıktı.
Bu giriş yazısına "konuyu okuyucuya takdim eden, arz eden" anlamında Mukaddime denildiği gibi, eserin başında ilk olarak yer alan, öne geçirilen anlamında Mukaddeme de denilir.
Tasvîr-i Efkâr (Osmanlıca: تصوير افكار), İbrahim Şinâsî'nin 28 Haziran 1862'de Tasfîr-i Efkâr adıyla yayınlamaya başladığı, havâdis ve maarife dair Osmanlı cerîdesi (gazetesi). 1865'te Şinâsî Fransa'ya gittikten sonra gazeteyi Namık Kemal çıkardı. O da Avrupa'ya gidince gazeteyi Recâîzâde Mahmud Ekrem yayınladı.
Şinasi'nin eseri, iki perdelik bir tiyatro eseri olarak kaleme almış; ne var ki kendi elleriyle ilk perdeyi ortadan kaldırmak zorunda kaldığından ikinci perde, 1860'ta Tercüman'ı Ahval'in 2.-3.-4.-5. sayılarında tek perde olarak yayımlanmıştı.
1986 yılında Taha Akyol, Genel Yayın Müdürü oldu. Gazete bu dönemde kitap ve ek şeklindeki promosyonlara ağırlık vardi. İlk sahibi Kemal Ilıcak 1993'te öldükten sonra Tercüman mali bir krize girdi ve Haziran 1993'te Sedat Çolak'a satıldı ve 19 Ocak 1995'te de kapandı.
Tanzimat Döneminin ilk gazetesi ve Osmanlı Devleti'nin ilk resmi gazetesi olan Takvim-i Vakayi 2. Mahmut'un çabalarıyla 11 Kasım 1831'de yayın hayatına başlamıştır. Takvim-i Vakayi devlet eliyle, devlet matbaasında memurlar vasıtasıyla haftalık olarak yayınlanmıştır.
Türk basın tarihinde bir resmi gazete olarak 'ilk' olma özelliğini taşıyan Takvim-i Vekayi, 1831 yılında yayın dünyasına girmiş ve üslendiği haber göreviyle birlikte Batılılaşma süreci içindeki Osmanlı İmparatorluğunda topluma çağdaş yaşam, görüş ve düşünceler açısından yeni bakış açıları kazandırma yolunda da önemli ...
Ali Suavi tarafından 1866 yılında çıkarılmaya başlanan gazete. Muhbir, Osmanlı İmparatorluğu'nda Ali Suavi tarafından 1866 yılında çıkarılmaya başlanan gazete.
Avrupa etkileri. Osmanlı İmparatorluğu'nda ilk gazete, 1795 yılında Pera'daki Palais de France (şimdiki Beyoğlu) tarafında Fransız elçi Verninac-Saint-Maur tarafından kurulmuştur. Gazete 1796 yılının Mart ayına kadar Bulletin de Nouvelles başlığı altında iki haftada bir yayınlandı.
Tercümân-ı Ahvâl, İstanbul'da 1860-1866 arasında yayımlanan ilk özel gazetedir.
Ülkemizde Devletin yayın organı olan ve birçok resmî işlemin geçerliliğinin bağlandığı Resmî Gazetenin kökeni, Sultan II. Mahmut döneminde Tarihçi Esat Efendi'nin yönetiminde 11/11/1831 tarihinden itibaren haftada bir yayımlanmaya başlanan “Takvim-i Vekayi” gazetesine dayanmaktadır.
Tercüman-i Ahval
Şinasi'nin Türk edebiyatında batılı tarzda ilk tiyatro eseri olan Şair Evlenmesi adlı piyesi bu gazetede imzasız olarak yayımlandı.
Tanzimat Dönemi'nin en önemli yazarlarından biri olan Şinasi'nin Tercüman-ı Ahval gazetesinde tefrika edilen Şair Evlenmesi oyunu, Türk edebiyatının Batılı tarzdaki ilk tiyatro oyunu kabul edilmektedir.
Abdurrahman Velid Ebuzziya (1882-1945), siyasal ayrışmanın yaşandığı dönemde İstanbul'da Tevhid-i Efkâr gazetesinin sahibi ve başyazarıdır. Darülfünun'da hukuk eğitimini 1910'da bitirmiş, kendi çabasıyla Arapça, Farsça ve Almanca öğrenmiştir. Milli Mücadele'yi desteklemiştir.
Namık Kemal ve arkadaşlarının öncülüğünde 1872 senesinde çıkarılan İbret gazetesi çalışmanın konusunu oluşturmaktadır.
Çoğu araştırmacıya göre dünyanın ilk gazetesi 1609'da Bremen yakınlarında yayımlanan Avis Relation Oder Zeitung'dur. Aynı yıl Strasbourg'da Relation adlı başka bir gazetenin yayımlanmaya başladığı da bilinmektedir.
Günümüzde bile birçok ilmi konularda bilgilenebileceğimiz bu eserlerinden en önemlisi Mukaddime' dir. ⅩⅠⅤ. yy. 'da İbn Haldun'un yazdığı Mukaddime adlı ilmi eseri, Dünya ve İslam Düşünce Tarihi'ne önemli katkıları olduğu ifade edilmektedir.
Ağırlıkla İbn-i Haldun'a ve Mukaddime'sine doğrudan veya ikincil olarak zayıf ve tekrarlayıcı (aktarıcı) referanslar ile atfedilen bu sözden "Türkçede ilk söz eden kişi", Nurdan Gürbilek'e göre Yaşadığım Gibi adlı eserinde Ahmet Hamdi Tanpınar'dır.
Meşhur tarihçi, sosyolog, filozof, siyaset ve devlet adamı İbn Haldun (1332 – 1406), asıl olarak, İslâm ve hatta dünya düşünce tarihinin en özgün eserlerinden biri olan Mukaddime'deki kendisine has fikir ve metotlarıyla sonraki nesiller üzerinde derin etkiler bırakan bir âlimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri