İlk seansta dişlerin yüzeyleri temizlenir, braketler yerleştirilir, ardından teller braketlere bağlanır. İlk seansta bazı durumlarda tek çeneye bazen de her iki çeneye birden braketler takılır. Buna karar verirken dişlerin kapanışı çok önemlidir.
Diş teli tedavisinde takip edilecek süreç, yapılan ilk doktor randevusunda belirlenir. Çekilmesi gereken dişler çekildikten sonra diş teli uygulamasına geçilir. Sonraki aşamada hastanın ağzına elips şeklinde bir aparat takılarak tel yakma süresince ağzın açık kalması sağlanır.
Diş hekimleri, arka dişlerin kapanışına bakarak herhangi bir sorunun olup olmadığını belirleyebilir. Ancak genel olarak ilk ortodontik muayene 7 – 9 yaşlarında, sürekli ön kesici dişlerin büyümesinden sonra yapılır.
Diş teli tedavisi genellikle iki aşamada planlanmaktadır. İlk aşama diş tellerinin takılması ve eğri dişlerin düzeltilmesinin sağlanması aşamasıdır. Bu aşamadan sonra diş telleri çıkarılır ancak eğri dişlerin eski yerlerine kaymasının önlenmesi gerekir ki burada ikinci aşama başlar.
Ortodonti tedavisi ilk aşamasında hastanın dudaklarının kenarlarına ekartör adı verilen bir aparey takılarak, ağız içi genişletilerek operasyona başlanır. Ekartör hastaya braket yapılırken ön ve arka bölgedeki dişleri doktorun görmesine yardımcı olur.
İlgili 39 soru bulundu
Diş çekimi gereken tedavilerde çekimler tamamlanır ve diş telleri takılır. Öncelikle üst çeneden tedavi başlar ve aylık olarak kontroller devam eder. Birkaç ay sonra alt çeneye de teller takılır. Üst çeneden başlamasının ana sebebi hastanın tellere daha rahat alışmasıdır.
Diş teli tedavisi sonrasındaki etkilerin ne olacağı kişilerin ağız ve diş yapısına göre farklılık gösteriyor. Genel olarak 2-3 ay içinde şekil almaya başlayan dişlerin yavaş yavaş istenilen şekli almaya başlaması bekleniyor.
Genellikle 20 ila 30 dakika içerisinde diş tellerinin takılması tamamlanır. Hem alt hem de üst dişlere diş telinin takılması gerektiğinde bu süre biraz daha uzayabilir. Ortodontik tedaviye başlanmadan önce diş eti rahatsızlıklarının giderilmesi ve varsa çürük dişler için de tedavinin uygulanması gerekiyor.
Diş Teli Nasıl Çıkarılır? Diş teli tedavisi bittiğinde diş tellerinin çıkarılması gerekir. Diş tellerini çıkarmak için kullanılan özel malzemeler vardır. Bu malzemelerin kullanımıyla altlı üstlü bütün diş telleriniz 1 dakika gibi kısa sürede çıkarılır.
Diş tellerinin takılma süresi uygulanan yönteme göre değişmektedir. Dişlerin üzerine ortodonti uzmanı tarafından tek tek yapıştırılan direk yöntem ile eğer herşey tek seansta yapılacaksa 1.5 saat civarında sürmektedir. Bazan tek çene ile başlanmakta, bazan azı dişleri daha sonra yapıştırılmaktadır.
Diş teli tedavisi öncesinde hastanın ağzından ölçü alınarak bir kalıp hazırlanır. Bu kalıp ile hastanın diş modeli çıkarılmış olur. Braketler bu modelin üzerine yapıştırılarak önceden hazırlanır. Belirli plaklar ile dişlerin üzerine transferi yapılarak diş telimiz kısa sürede takılmış olur.
Elde edilen röntgenler eşliğinde ağız dışı muayenede postürünüz ve çene ekleminizin sağlık durumu, yüzünüzde asimetri olup olmadığı, dudaklarınızın kapanışı, dişlerinizin serbet durumda ve gülerken görünme miktarları incelendikten sonra tüm ağız içi yapılar muayene edilir.
Diş teli sırası 6 yılda geliyor.
Evet diş teli takılabilir.
Klasik braket ve tel sisteminde zaten hepinizin bildiği gibi sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor. Ancak teller ilk takıldığında 3-7 gün boyunca sadece yumuşak gıdalarla beslenmek hissedeceğiniz ağrıyı oldukça azaltacaktır. Çorba, patates püresi, yoğurt gibi yiyecekler tercih edebilirsiniz.
Teller takıldıktan sonra hastanın doktor tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmesine de bağlı olarak 18 ila 24 ay arasında tel takma süreci oluşabilir.
Diş teli takıldıktan sonra dişler, 2-3 aylık zaman dilimi beraberinde hareket etmeye başlar. Dişlerin hareket etmesi durumu kişiden kişiye ve ağız yapısına göre değişkenlik gösterebilir.
Diş teli takarken ya da takıldıktan sonra ağrı olması oldukça normal bir durumdur ve genellikle birkaç gün içinde azalır. Ancak, ağrı şiddetliyse veya uzun sürerse, Başakşehir Ortodontist hekimlerimize danışabilirsiniz.
Renk değişikliği Diş teli takarken dişlerinize ve diş etlerinize gereken özeni göstermiş olsanız bile, maalesef dişlerinizde bir miktar renk değişikliği ve hatta dişlerinizde kireçlenme veya kalsiyum birikintileri fark edebilirsiniz. Bütün bunlar zamanla halledilebilir.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 15.000 TL ile 25.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12000 TL ile 18.000 TL aralığında değişmektedir.
Ortodontik tel tedavisinde iğne yapılır mı? Ortodontik tel tedavisinde iğne uygulaması yoktur bu nedenle eğer iğne korkunuz var ise çekinmeden ortodontik tel tedavisine başlayabilirsiniz.
Ağrı ne zaman başlar? Diş teli takıldıktan sonra ağrı, kuvvetin uygulanmasını takiben 24 saat içinde başlar.
Günde en az 2-3 kez diş fırçalanması önerilmektedir.
Normal koşullarda hastalar günde 3 kez dişlerini fırçalamalıdırlar. Diş teli kullanan hastalar ise bundan fazlası, günde beş altı kere dişlerini fırçalamaları gerekmektedir. Yemeklerden sonra dişler mutlaka fırçalanmalı ve diş tellerinin ara temizliği ve bakımı yapılmalıdır.
Ortodonti tedavisi görenler diş tellerine zarar vermemek için kesinlikle yumuşak uçlu, küçük başlı ve düz diş fırçası kullanmalıdır. Elektrikli (şarjlı) diş fırçaları da orta hızda kullanıldığında diş telleri için güvenlidir. Sadece fırçanın sert kısımlarının braketlere çarpmamasına dikkat edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri