Bir çocuğun sonradan üstün zekalı olması mümkün değildir. Doğumundan itibaren bu çocuklar bir takım belirtileri gösterirler. Fakat her çocuğun yeteneğinin olduğu, yatkınlığı bulunan bir alan vardır. Bu alan çocuğun gelişimi sürecinde desteklendiğinde geliştirilebilir.
Şimdiye kadar zekânın tanımı konusunda pek çok anlayış geliştirildi. Eski anlayışa göre zekâ, doğumla birlikte belirlenmiş olan, sabit ve değiştirilemeyecek bir kavramken günümüzde birçok alt yetenekten meydana geliyor. Bu yetenekler doğuştan getirildiği gibi sonradan da kazanılır ya da geliştirilir.
Zeka, hem doğuştan sahip olunan hem de sonradan geliştirilebilen bir yetenektir.
Eskiden zekanın sabit bir IQ puanı olduğu varsayılırdı. Son yapılan bilimsel araştırmalar zekanın yüzde 40 civarında geliştirilebilir olduğunu ortaya koydu.
İlgili 40 soru bulundu
Zeka ilk yıllarda hızlı bir gelişim seyri gösterirken 20'li yaşlarda yavaşlamaya başlar. Bu yaştan sonra bireyin temel zeka gücü aynı kalmakta, bilgi, beceri ve deneyimlerinde artış görülmektedir.
Küçük çocukların(4-6 yaş) ortalama IQ seviyesi 90, büyük çocukların(12-22 yaş) IQ ortalaması ise yalnızca 60 idi.
Yapılan araştırmalara göre dağınık ve yazısı çirkin olan insanların, düzenli insanlara oranla çok daha zeki olduğunu biliyor muydunuz?
RAM ve psikologlar tarafından gerçekleştirilen tanılama işlemleri, aile ya da okulun talebi doğrultusunda başlatılmaktadır. Okullarda akranlarından farklı ve grup ortamlarına uyumu düşük çocuklar RAM'lara yönlendirilmektedir.
TÜRKİYE'DE ÜSTÜN ZEKALILAR
Çocukların, akademik başarı ortalamalarından yola çıkılarak Türkiye'deki üstün zekalı çocuk sayısının ortalama 650.000 olduğu tahmin ediliyor. Tabi ki şuan için bu bir tahmin. Dünyada ve Türkiye'de üstün zeka potansiyeli gösteren bireylerin sayısı, nüfusun %2-%3'ü olarak ifade ediliyor.
Bir başka deyişle, zeka gelişimi kaç yaşında tamamlanır? Çocuğun zeka gelişimi 15-18 yaşına kadar devam eder demiştik ancak bu yaşlarda tamamen son bulmadığını da hatırlatalım. Yetişkinlikte çok az da olsa beyin gelişimi gerçekleşebilir.
Unutkanlığın yüksek zekanın bir belirtisi olduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Güçlü hafızaya sahip bireyler gerekli olmayan detayları anımsamazlar.
Bugün için zekanın %40 ila 60'ının kalıtsal olduğu geri kalanının çevreye bağlı olarak geliştiği ya da gerilediği kabul ediliyor. Bir çocuk çok yüksek IQ ile doğsa bile bunu beslemediği takdirde körleşme olasılığı çok yüksek.
Üstün zekâlı çocuğun kim olduğuna ilişkin birçok farklı tanım yapılmıştır. Bunların içersinde en yaygın kabul gören tanıma göre zihinsel yeteneklerin birçoğunda yaşıtlarına göre üst düzey bir performans gösteren, yaratıcılık yönü güçlü olan, bir işe başladığında asla vazgeçmeyen kişiye üstün zekâlı denilmektedir.
Bu kurama göre dört farklı üstün zekâ ve yetenek alanı vardır. Bunlar; zihinsel alan, yaratıcılık, duyusal motor ve sosyoǦduyuşal alanlardır. Üstün zekânın üstün yetenek alanlarına dönüşebilmesi için belli katalizörler gerekmektedir.
Standart zeka testlerinde, testin türüne göre yaklaşık olarak 130 veya 140 üzeri zeka bölümü (IQ) elde eden ya da görsel sanatlar, müzik gibi performans alanlarında aynı yaş, deneyim veya çevre şartlarına sahip akranlarına göre üstün performans gösteren çocuk/öğrenciler özel yetenekli olarak kabul edilmekte ve BİLSEM' ...
- Üstün zekaya sahip çocukların yönlendirilmemeleri halinde ne gibi riskler söz konusudur? - Üstün yetenekliler kapasitelerine uygun eğitim almadıkları takdirde hem bu yeteneklerinin körelmesine hem de psikolojik olarak sıkıntıya düşmelerine neden olabilir.
Zeki kişiler, kendilerini yeni fikirlere ya da fırsatlara karşı kapatmazlar; diğer insanların görüşlerini değer ve geniş fikirlilikle kabul etmeye ve düşünmeye isteklidirler. Ve daima alternatif çözümlere açıktırlar.
Dağınıklığı seven insanların diğer insanlara göre daha yaratıcı ve daha zeki olduğu ortaya çıktı. Yapılan araştırmalar, dağınıklığın yaratıcılıkla orantılı olduğunu ortaya koydu. Dağınık yaşayan insanların ise tembel değil beyinlerinin farklı çalıştığını gösteriyor.
World Population Review'de yer alan verilere göre, 2023 yılı itibarıyla 85.816.199 nüfusu olan Türkiye'nin IQ ortalaması 86,8. Türkiye bu puanla 199 ülke arasında 77. sırada bulunuyor.
Kısa süre sonra da üstün yetenekli çocuklar için bir okul olan Yeteneklere Dikkat Merkezi'ne (CEDAT) göndermesi tavsiye edildi. Burada IQ'sunun akıllara durgunluk veren ölçüde 162 olduğu doğrulandı. Bu, her ikisi de 160 IQ'ya sahip olan Albert Einstein ve ilham perisi Stephen Hawking'den daha yüksekti.
Aynı sene yayımlanmış Uçman'ın Goodenough-Harris testinin (Bir İnsan Çiz testi) karşılaştırmalı verileri ise 96 IQ sonucunu vermektedir. Lynn ve Vanhanen'ın 2002'de yayımlanan IQ and the Wealth of Nations kitabına göre Türkiye'nin IQ değeri 90'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri