Peygamber Efendimiz (asm) ilk cemaatle kılınan teravih namazının ardından iki gün daha cemaate imam olarak teravih namazını kıldırdı. Üçüncü gece mescid dolup taştı. Hele dördüncü gece mescidin, cemaatı almaz hale geldiği görüldü. Bunun üzerine Resûlullah (asm), teravih namazını kıldırmak için, cemaatın yanına çıkmadı.
Enderun usulüyle eda edilen teravih namazını, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kıldırdı. Namaz sonrasında cemaatle birlikte dua eden Erbaş, vatandaşların ramazan ayını tebrik etti.
Peygamber'in (s.a.s.) uygulamasıyla sabittir. Nitekim Hz. Peygamber teravih namazını birkaç defa cemaate kıldırmış, ancak daha sonra farz olur düşüncesiyle cemaate kıldırmaktan vazgeçmiştir (Buhârî, Salâtü't-terâvîh, 1 [2012]; Müslim, Salâtü'l-müsâfirîn, 177-178 [761]). Hz.
Çeşitli hadislerden anlaşıldığına göre Peygamber (sav) teravih namazını yalnız sekiz rekât olarak kılmıştır. Fazlasını ne kılmış ne de emretmiştir. Buhari Aişe'den şöyle rivayet ediyor: Peygamber (sav) Ramazan-ı şerif'in içinde ve dışında (nafile olarak) on bir rekâttan fazla kılmazdı.
Hz.
Ebû Bekir döneminde teravihin tek başına kılınmasına devam edilmişdir. Hz. Ömer halife olunca, halkın dağınık bir şekilde teravih namazı kıldıklarını görüp, tekrar cemaatle kılınmasının daha uygun olacağını düşünmüş ve sahabeyle istişare ederek bu namazın yeniden cemaatle kılınmasını başlatmıştır.
İlgili 26 soru bulundu
Osman ve Hz. Ali dönemlerinden başlayarak günümüze kadar cemaatle yirmi rekât olarak kılınmıştır. Sahabeden kimse buna itiraz etmemiş ve âlimler tarafından da bu şekilde kabul edilmiştir. Günümüzde de, başta ülkemiz olmak üzere pek çok İslam ülkesinde teravih namazı cemaatle 20 rekât olarak kılınmaktadır.
Bu tür hadislerden hareketle İslâm âlimleri, teravih namazının erkek ve kadın her müslüman için sünnet olduğu konusunda görüş birliğine varmıştır. Hanefîler, Şâfiîler, Hanbelîler ve bazı Mâlikîler'e göre bu namaz müekked sünnettir. Orucun değil ramazan ayının sünneti olduğundan oruç tutamayanlar da bu namazı kılar.
Şunu ifade etmek gerekir ki teravih namazı nâfile bir ibadet olduğundan, farz gibi telakki edilmesi doğru değildir. Bu nedenle, yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rek'at kılınması hâlinde sünnet yerine getirilmiş olur.
Teravih namazlarının cemaatle kılınmasına, Hz. Ömer'in (ra) hilâfeti esnasında başlanmıştır. Günümüzde de cemaatle kılınmaktadır. İlk Ramazan orucunun tutulduğu ayda Peygamber Efendimiz (asm), geceleri teravih namazı kılmağa başlamıştır.
Peygamberimiz Hz. Muhammet (S.A.V) ashabıyla beraber teravih namazı kıldığı, ancak ashabının hevesini görünce farz olarak algılanır diye cemaatle kılmayı bırakarak teravih namazını yalnız kılmaya devam ettiği biliniyor. Bu nedenden dolayı teravih namazının farz değil tamamı sünnet olduğu kabul ediliyor.
Ehl-i sünnet âlimleri ittifakla teravih namazının cemaatle kılınmasını meşru kabul ederken, Şiiler Ramazan gecelerinin namaz ibadetiyle ihyasını meşru, cemaatle kılınmasını bidat saymış, Râfizîler ise bizzat teravih namazını bidat kabul etmişlerdir.
Bu bakımdan teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir. Teravih namazını dört rek'atta bir selâm vererek kılmak caiz ise de iki rek'atta bir selâm vererek kılmak daha faziletlidir. Bu namazın her dört rek'atının sonunda bir miktar oturup dinlenmek müstehaptır.
Teravih namazı, kadın erkek her müslüman için sünnet-i müekkededir. Teravih, orucun sünneti değil, vaktin sünnetidir. Bir mazereti dolayısıyla oruç tutamayanlar da teravih namazı kılarlar. Ramazan gecelerini ihya etmek için kılınan Teravih namazı, Kur'an'da zikredilmemektedir.
2020'de ibadete yeniden açılan Ayasofya Camii'nde ilk teravih namazı kılındı.
Diğer Arap ülkelerinin aksine Fas, Tunus, Katar, Umman ve Ürdün'de teravih namazı evlerde kılınıyor.
Ali (r.a.) “ Allah Ömer'in kabrini nurlandırsın, Ömer mescitlerimizi teravihin feyziyle nurlandırıp şereflendirdi…. “ Sözleriyle Hz Ömer (r.a.)'in teravihle ilgili uygulamayı övmüştür. Yine rivayetlerde Hz. Ali (r.a.)' de bir imam tayin ederek insanlara yirmi rekat teravih kıldırmasını emretmiştir.
Teravih namazı, Ramazan ayı boyunca yatsı namazından sonra kılınan nafile bir namazdır. Ramazan gecelerini ibadetle ihya için sünnet-i müekkede olarak meşru kılınmıştır.
Bu bakımdan teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir. Teravih namazını dört rekâtta bir selam vererek kılmak caiz ise de, iki rekâtta bir selam vererek kılmak daha faziletlidir.
Teravih namazı vakti içinde kılınmazsa, vakti dışında ne cemaatle, ne de tek başına (münferiden) kazâ edilmez. İki veya dört rekatte bir selam verilir. Her selamdan sonra biraz oturmak sünnettir. Bu esnada salevat-ı şerife, salat-ı ümmiye, ayet veya dualar okunur.
Günümüzde de, başta ülkemiz olmak üzere pek çok İslam ülkesinde teravih namazı cemaatle 20 rekât olarak kılınmaktadır.
Çeşitli Hadislerden anlaşıldığına göre Peygamber (sav) teravih namazını yalnız sekiz rekat olarak kılmıştır. Fazlasını ne kılmış ne de emretmiştir. Buhari Aişe'den şöyle rivayet ediyor" Peygamber (sav) Ramazan-ı Şerif'in içinde ve dışında (nafile olarak) onbir rekattan fazla kılmazdı. Dört rekat namaz kılardı.
Öyle ki bu namazın cemaati ülkemizde de, Cumâ ve Bayrâm namazlarının cemaatinden sonra en kalabalık cemaat olarak dikkat çekmektedir. Sünnet-i Müekkede olan Terâvîh namazı, yirmi rekâttır.
Nafile namazların tek başına kılınması daha faziletli olduğu halde, teravih namazının cemaatle kılınması Hz. Peygamber (s.a.s.)'in uygulaması ile sabittir.
Teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir. Hz. Peygamber, “Kim inanarak ve sevabını Allah'tan bekleyerek Ramazan namazını (Teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır” buyurmuşlardır (Buhari, “Salatü't-Teravih”, 1; Müslim, “Müsafirin”, 174).
Teravih namazı, Ramazan-ı Şerif Ayı'na mahsus bir gece namazıdır ve Ramazan ayında Teravih ile Yatsı namazı birleşir. Teravih namazı 20 rekat, yatsı namazı ise 13 rekattır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri