Belencer Muharebesi, 652 yılında (653) İslam Halifesi Osman ile bir Türk devleti olan Hazarlar arasında gerçekleşen, Türkler ile Müslümanlar arasında yapıldığı bilinen ilk muharebedir. Savaş Hazarlar'ın galibiyeti ile sonuçlanmış, Abdurrahman bin Rebîa bu savaşta ölmüştür.
Türkler ile Müslüman Araplar tarihte ilk kez ittifak oluşturdular. 751 yılında Talas Irmağı kenarında gerçekleşen savaşta Arap ve Türk orduları Çinlileri ağır bir yenilgiye uğrattılar. Talas Muharebesi, Türk-Müslüman ilişkilerinde ve Türklerin Müslümanlaşmasında bir dönüm noktası olmuştur.
Hazar devletinin girmiş olduğu en önemli savaşlardan olan Belencer Savaşı Türkler ile Müslümanlar arasında gerçekleşmiş olan ilk savaş olarak bilinmektedir.
Nihavent Savaşını kazanarak, İran'daki Sâsânî devletine son verendi. Daha sonra Araplar, doğuya doğru ilerlediler ve Ceyhun nehrine ulaştılar. Ceyhun nehrinin ötesinde Türkler bulunuyordu. Böylece, Türklerle Müslüman Araplar ilk defa karşı karşıya gelmiş oldular.
Türklerin Araplarla ilk münasebetleri 7. asırda başlamıştır. Sonraki asırlarda münasebetler de Türklerin Arap coğrafyasındaki sayısı ve etkinliği de artmıştır. Nitekim, 1250 yılında Mısır merkezli Memluk devletinin kurulması ile Arap coğrafyasında Türk egemenliği başlamıştır.
İlgili 27 soru bulundu
Karluklar Talas Muharebesi'ne kadar Karluk Devleti olarak devam etti. Daha sonra Karahanlılar'a dönüştü. İslamiyeti kabul eden ilk Türk topluluğudur.
Arap Ayaklanması (Arapça: الثورة العربية Al-Thawra al-'Arabiyya, İngilizce: Arab Revolt), Arap İsyanı veya Arap İhaneti, I. Dünya Savaşı sırasında Haziran 1916 tarihinde Yemen'de Aden, Suriye'de Halep'i kapsayan bağımsız ve birleşik Arap devleti yaratma amacıyla Şerif Hüseyin bin Ali tarafından başlatılmıştır.
Talas Savaşı 751 yılında Çin Orduları ile Müslüman Araplar ve Karluk Türkleri arasında gerçekleşmiştir. Talas Savaşı, Müslüman Araplar ile Karluk Türklerinin Çin Orduları karşısında zafer kazanmış olduğu bir savaştır.
Arapların soyu
Baide ile kastedilen Arap yarımadasında yaşamış ve İslamiyet öncesinde nesilleri tükenmiş olan Arap kabilelerdir. Bu kabilelerden bazıları Âd, Semûd ve Amâlika'dır. Bakıye Arapları ise Arapçayı Baide Araplarından öğrenmiş olan Ya'rub bin Kahtan oğulları ve Mead bin Adnan oğullarıdır.
751 yılındaki Talas Savaşı'nda Müslüman Araplarla birlikte Çinlilere karşı mücadele etmiştir. Karluklar İslamiyet'i benimseyen ilk Türk topluluğudur. Karluklar, Moğollara itaat eden ilk Müslüman Türk topluluğudur. Karluklar, ilk Müslüman Türk devleti olan Karahanlıların kurulmasında da etkili olmuştur (840).
Bugünkü bilgiler ışığında M.Ö. 3000 yıllarına kadar indirilebilen Türk tarihi, 5000 yılı aşkın bir devamlılık arz etmesi yanında, dünya medeniyetine sağladığı katkılar bakımından da insanlık tarihi açısından büyük önem taşımaktadır.
Türk, Turok veya et-Turk (Arapça: الترك ابن يافث), Türk ve Arap mitolojilerine göre tarihen yaşamış ve şimdi de nesillerini devam ettiren tüm Türk halklarının efsanevi atası. Efsaneye göre Türk, Yafes'in oğludur. Yafes ise hem Kitâb-ı Mukaddes'te hem de Kur'an'da adı geçen Nuh'un oğludur.
- Talas Savaşı ile birlikte Türk İslam Tarihi başlamıştır. Bu sebeple Türk İslam Tarihi konusunda oldukça önemli bir savaştır.
Talas Savaşı ya da Talas Muharebesi; Çinliler ile Abbasiler ve Karluklar arasında yaşanmış bir savaştır.
Talas Savaşı'nın çıkışının en önemli nedeni İpek Yolu üzerinde bir hakimiyet sağlamaktır. Yani diğer pek çok sayıda savaşta olduğu gibi ekonomik bir sebeptir. Çin'den başlayarak Avrupa'ya kadar giden İpek Yolu'na hakim olma gibi bir düşüncesi ile birlikte Talas Savaşı, Çinliler ve Araplar arasında gerçekleşmiştir.
Araplar ilk defa Suriye çölünde ortaya çıkmış bir halktır. İlk defa Asur kaynaklarında Arap ismi kullanılmıştır. Arap isminin kökeni hala daha tartışmalıdır. Proto-Arapların, Arap Yarımadası'nın Hicaz ve Necid bölgesinden geldiği düşünülüyor.
Süresi ve niteliği bakımından incelediğimizde Talas Savaşı , dünya savaşlar tarihi içerisinde çok fazla dikkat çekmemektedir. Ancak sonuçları bakımından değerlendirdiğimizde Tang hanedanlığı ve Abbasî Devleti arasında geçen bu savaş tüm dünyada sosyal, kültürel ve siyasi açıdan değişikliklere sebep olmuştur.
Osmanlı'da Araplara kavmi necip denirdi yani güzel kavim seçilmiş kavim. 600 yıl ulemadan bir tane bile itiraz eden olmadı. Atatürk ortaya çıkıp ilk defa Büyük Türk Milletinin karakteri yüksektir. Ne Mutlu Türküm Diyene deyince, İslamda kavmiyetçilik yoktur diye ortaya çıktılar.
Hicaz-Yemen Cephesi, halk arasında Yemen Cephesi adıyla da anılır.
Cahiliye döneminde Arap kabilelerinin bir kısmı Allah'a inanıyor, ama kıyamet gününe ve ahirete inanmıyorlardı. Çoğu topluluk genelde putperestti. Putları tanrı kabul etmiyorlar, aksine Allah'a ulaşmak için birer aracı olarak görüyorlardı. Yemen'de bulunan Himyer kabilesi, Güneş'e tapardı.
Ancak, şahıs olarak Müslümanlığı ilk seçen Türk, sahabelerden Osman bin Talha'dır. (Talha Oğlu Osman) Şimdi ilk Müslüman olan bu iki Türk hakkında ayrıntılı bilgi sunalım: Osman Bin Talha: Peygamber'imiz döneminde Mekke'de demir işiyle uğraşan bir sülale vardır.
59. Hıristiyanlığı benimseyen ilk Türk devleti Avarlardır. 60. Macarlar, Hıristiyanlığın Katolik mezhebini. benimseyen tek Türk boyudur.
İlk Müslümanlar (Arapça: Sabikin-î İslâm), İslam'ı ilk kabul eden sahabelerdir. İslam'ı ilk kabul eden Hatice'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri