Menopozda, yetersiz olan hormonları yerine koyma anlamına gelen hormon replasman tedavisi (HRT) uygulanıyor. Bu amaçla östrojen veya östrojen ve progesteron içeren ilaçlar kullanılıyor.
Düşük hormon seviyeleri: Menopozla, yumurtalıklarınız östrojen ve progesteron hormonlarını çok az üretir. Hormon seviyeleri değiştiğinden, osteoporoz, kalp hastalığı ve inme gibi sağlık riskleri geliştirebilirsiniz.
Menopoz tıpkı bebeklik, ergenlik, cinsel olgunluk gibi hayatın bir dönemidir. Menopoz döneminde yumurtalıklardaki (overler) folikül miktarı azalır ve buna bağlı olarak östrojen üretimi azalır. Zamanla östrojen üretimi kesilir ve yumurtalıklar küçülür. Buna bağlı olarak adet döngüsü kesilir ve üreme yeteneği kaybolur.
Menopozda yaşanan bu değişim sadece adet döngüsüyle sınırlı değildir. Diğer fiziksel ve ruhsal değişimler, kadınları kötü etkileyebiliyor. Bu yüzden pek çok kadın hormon tedavisine başvurabiliyor. Ancak her kadının hormon tedavisi almaması gerekiyor.
Kemiklerin sağlıklı olması için kalsiyum ve D vitamini başta olmak üzere bazı minerallerin ( fosfor, magnezyum, çinko, krom, bakır gibi ) ve vitaminlerin ( E, C, B6, K gibi ) yeterince alınmaları gerekmektedir. Menopoza giren kadınların çoğunda kanda bulunan yağların düzeylerinde değişikliler olabilmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Yaşın ilerlemesiyle birlikte, vücudun güneş ışığını D vitaminine dönüştürmesi zor olabiliyor. Bu nedenle özellikle 50-60 yaş üstü kadın ve erkeklerde özellikle menopoz dönemindeki kadınlara D vitamini takviyesi gerekli görülüyor.
Menopoza ; Elma sirkesi, soya, E vitamini, Siyah yılan kökü, Hayıt bitkisi, tarçın, Akupunktur, yoga, Menopoz egzersizleri Menopoza iyi gelmektedir.
Östrojen eksikliği belirtileri
Östrojen hormonu seviyesinin düşmesi, kadınlarda bir dizi belirtiye neden olabilir. Bunlar arasında sıcak basması, terleme, uyku sorunları, vajinal kuruluk, cinsel isteksizlik, depresyon, anksiyete, hafıza sorunları, kemik yoğunluğunun azalması ve osteoporoz riskinin artması yer alır.
Östradiol: En güçlü ve en etkili östrojen tipidir.
Doktor kontrolünde yapılan düzenli beslenme, egzersiz, normal beden kitle endeksine ulaşma, sağlıklı cinsellik ve stresin kontrol altına alınması östrojen hormonunun düzene girmesine yardımcı olur. Hormon replasman tedavisi, menopoz yaşayan kişilerde düşük östrojen için yaygın olarak kullanılan bir tedavi yöntemidir.
Sonuçlar, mililitre başına pikogram (pg/mL) olarak verilmiştir. Estradiol için normal seviyeler: Premenopozal kadınlar için 30 ila 400 pg/mL. Menopoz sonrası kadınlar için 0 ila 30 pg/mL.
Vücutta östrojen seviyelerini artırmak için tercih edilebilecek yollar mevcuttur. Düzenli ve aşırıya kaçmadan yapılan egzersiz, düşük beden kitle endeksi hedefi, sağlıklı ve etkili cinsel hayat, stresten olabildiğince kaçınmak, beslenme kontrolü ve yeterli uyku etkin ve ucuz yollar arasındadır.
Bunun için; sağlıksız üretilen hazır gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalı, trans yağ tüketilmemeli, sebze-meyve ağırlıklı beslenilmeli, alkolden uzak durulmalı, düzenli ve tek eşli bir cinsel hayat sürülmeli, stressiz bir yaşam tercih edilmeli, spor yapılmalı ve sigara içilmemelidir.
Bu amaçla östrojen veya östrojen ve progesteron içeren ilaçlar kullanılıyor. Menopozla ortaya çıkan sorunların çoğu, HRT ile sona eriyor. Uzun süre tek başına östrojen alınması, rahimde kanser riskini artırıyor. Bu nedenle östrojenle birlikte progesteron hormonu da verilerek bu etki önleniyor.
Menopozda hormon takviyesi kilo aldırıyor mu? Hormon takviye tedavisi sonucunda yan etki olarak tedavinin kilo aldırdığını düşünen kadınlara da rastlanmış ancak araştırmalar bunun doğru olmadığını ortaya koymuştur.
Menopoz Bittiği Nasıl Anlaşılır? Menopoz bittiğini anlamak için kişinin son iki yıl içerinde hiç adet olmamış olması gerekmektedir. Burada özellikle kadınların regl döngüsünün bitmesi anlamına gelmektedir. Burada kadınların adet kanaması bitmektedir.
Kadında o dönem bu hormonlardan hangisi hakimse onun etkisi altında kalır. Reglinin ilk günü östrojenin başlangıç günü olarak kabul edilir ve bu hormon değeri git gide yükselir. 15. gün yani reglinin tam ortasına gelindiğinde ovülasyon yani yumurtlama gerçekleşir ve östrojen de en yüksek seviyeye ulaşır.
Vajinanıza vajinal östrojen tableti yerleştirmek için tek kullanımlık bir aplikatör kullanırsınız. Doktorunuz tableti ne sıklıkla takmanız gerektiğini size bildirecektir. Örneğin, ilk iki hafta boyunca günlük olarak ve daha sonra haftada iki kez kullanabilirsiniz.
Genellikle tüp bebek tedavisi gibi noktalarda inceleme gerçekleştirileceği zaman adet döneminin 2. ve 3. günü gibi başlangıç dönemlerinde E2 değeri 50 pg/ml gibi bir rakam oluşturmalıdır.
Aşırı kilolu kadınlarda östrojen hormonu fazla miktarda üretilir. Fazla östrojen, âdet kanamasının gecikmesine neden olabilir.
Estradiol testinde aynı isimli hormonun kan dolaşımındaki düzeyi incelenir. E2 testi olarak da isimlendirilen bu tetkikte bir çeşit östrojen formu olan ve başta yumurtalıklar olmak üzere meme ve böbrek üstü bezleri tarafından salgılanan bu hormonun miktarı tespit edilebilir.
Bu dönemde; baharatlı, acılı şeyler yememeli, kahve, çay ve sigara mümkün olduğu kadar azaltılmalıdır. Bol bol sebze yemeli; süt, ıhlamur veya adaçayı içilmelidir.
Menopozda, günlük kalsiyum kaybı 28 mg olup, bu kayıp osteoporoz ile sonuçlanmaktadır. Kaybı karşılayabilecek günlük kalsiyum gereksinimi 900 mg'dır. Amerika'da, günlük 700 IU D vitamini ve 500 mg kalsiyum alımının, 65 yaş ve üstü yetişkinlerde, kemik kırıklarını azalttığı bildirilmektedir.
Ateş basması, vajinada kuruluk, ruhsal gerginlik gibi menopoz belirtileri de hormon tedavisi ile azaltılabilir. Bu dönemde verdiğimiz ilaçlar vücudun ihtiyacı olan hormonları yerine koymak içindir. Düzenli yıllık kontroller yapılarak 5 yıl ilaç kullanımı önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri