Dîvânu Lugâti't-Türk'ün pek çok önemli özelliği arasında eserin ilk sayfalarında yer alan bir de harita bulunmaktadır. Bugünkü bilgilerimize göre bu, bir Türk'ün çizdiği ilk dünya haritasıdır.
kaşgarlı mahmud; araplara türkçe öğretmek, türkçenin de arapça kadar zengin bir dil olduğunu göstermek için arapça-türkçe bir sözlük hazırladı: dîvânu lugâti't-türk. bu sözlüğe türk dünyasının ne kadar büyük olduğunu göstermek için de bir harita ekledi. bu harita türklerin yaptığı ilk dünya haritasıdır.
Türkler tarafından yapıldığı bilinen en eski harita, KAŞGARLI MAHMUT'un DİVANÜ LUGATİ'T-TÜRK adlı kitabında bulunmaktadır.
Pîrî Reis, kendisini yetiştirmiş olan amcası Kemal Reis'in 1511'deki ölümünün ardından Gelibolu'ya çekilip orada bir dünya haritası, bir de Kitab-ı Bahriyesini hazırlamıştır. Dünya haritasını 1513'de tamamlayıp 1517 yılında, Mısır'ın fethinin hemen sonrasındaki günlerde Yavuz Sultan Selim'e takdim etmiştir.
kaydedilmiş Türk kültürünün eşsiz eserlerindendir. Kâşgarlı Mahmud eserinde, 11. yüzyıldaki Türk yurtlarını gösteren, Türk dünyası haritasına da yer vermiştir. Harita, bir Türk'ün çizdiği ilk dünya haritasıdır. Dîvânu Lugâti't-Türk haritası hakkında genellikle akademik düzeyde çalışmalar yapılmıştır.
İlgili 34 soru bulundu
Bugün tek nüshası İstanbul'daki Millet Kütüphanesinde olan Dîvânu Lugâti't-Türk'ün bulunuşu, yayımlanması ve çevirisi, ilgi çekici olaylar dizisidir. Eserin bulunuşu tamamen bir rastlantı sonucudur.
İstanbul Millet Kütüphanesinde bulunan elimizdeki tek nüshanın son sayfasında verilen bilgiden Kâşgarlı Mahmud'un Dîvânu Lugâti't-Türk'ü 25 Ocak 1072 günü yazmaya başladığı, 10 Şubat 1074 günü tamamladığı açıkça anlaşılmaktadır.
Türkler tarafından yapıldığı bilinen en eski harita Kaşgarlı Mahmut'un çizdiği dünya haritasıdır. Dilbilimci Kaşgarlı Mahmut bu haritayı Dünyada Türkçenin değişik ağızlarının konuşulduğu bölgeleri göstermek için çizmiş ve “Divan-i Lügat it Türk” adlı kitabına koymuştur.
Dünyanın en eski haritası 8200 yıl önce Konya'nın güneyinde Çatalhöyük'te yapıldı. Duvara çizilen bu haritada Çatalhöyük'ün planı ve Hasan Dağı yer alır. Çatalhöyük'te bulunan dünyanın en eski haritası, 3 metre uzunluğunda ve 90 santimetre enindedir. Harita kerpiç bir evin duvarına çizilerek boyanmıştır.
Piri Reis in Kanuni Sultan Süleyman'a armağan ettiği haritanın bu parçası, Piri Reis'in 1513'te çizdiği ilk dünya haritasıyla beraber halen Topkapı Sarayı'nda bulunur.
Yaklaşık 9 bin Türkçe sözcük içerir. Dönemin özelliklerini yansıtan sözcükleri barındırır. Karahanlı Türkçesi ile yazılmıştır.
Abraham Ortelius (2 Nisan 1527 – 28 Haziran 1598) Flaman haritacı ve coğrafyacı. Genellikle ilk modern atlas olarak kabul edilen, 70 harita içeren Theatrum Orbis Terrarum (Dünya Sahnesi Görünümü,1570) adlı eseriyle bilinir.
Akdeniz kıyılarını gezerek teker teker haritalarını çizip bilgilerini kaleme aldığı Kitâb-ı Bahriye'si yıllarca denizcilerin kılavuzu oldu... Tesadüfen bulunan 1513'te tamamladığı Dünya Haritası'nın yalnızca tek parçası günümüze kadar ulaşabildi.
Mahmûd bin Hüseyîn bin Muhammed el-Kâşgarî (Arapça: محمود بن الحسين بن محمد الكاشغري, Uygurca: Mehmud Qeshqeri) veya bilinen adıyla Kâşgarlı Mahmud (1008-1102), Türk dilleriyle ilgili çalışmalarıyla tanınmış 11. yüzyıl leksikografı. Kâşgar'ın 45 km güneybatısındaki Opal kasabasında dünyaya geldi.
En eski dünya haritaları eski Babil'de MÖ 9. yüzyıla kadar uzanır. Ancak bu haritalar temel bölge haritalarıydı ve pek çok abartı ile doluydu. Antik Yunanistan, coğrafya çalışmasının doğuşunu ve onunla birlikte ilk gerçek dünya haritalarını keşfetti.
O zamanlar çizilen bu tarz harita,poster,afiş gibi propoganda yollarında çağdaş Türk kadınını kullanmaları gerçekten çok hoş.
İlkçağ haritacılığının uygarlığın bir fonksiyonu olarak M.Ö. 4000 yıllarında başladığı düşünülmektedir. Babil kentinin, bu dönemlerden kalma ve tablet üstüne çizilmiş bir kadastro haritası bulunmuştur.
Gümüşten yuvarlak bir Dünya haritası oluşturan İdrîsî, Orta Çağ'ın en önemli coğrafyacılarından biri olarak kabul ediliyor. Kuzey Avrupa'nın Ceuta şehrinde doğan İdrîsî, Kurtuba'dan Sicilya'ya gelerek Norman Kralı II. Roger tarafından bir Dünya haritası hazırlamakla görevlendirmişti.
Modern Türk haritacılığının kurucusu olarak bilinen M. Şevki Paşa (1866-1927) Fransa'ya gönderilen (1890) subaylardandır.
Anadolu Medeniyetleri Müzesinde yer alan ve MÖ 6200 yıllarına tarihlenen Çatalhöyük kent planını gösteren harita, dünyanın bilinen en eski haritasıdır.
Divânu Lügati't-Türk
İslamiyet öncesi Türk edebiyatının sözlü ürünleri olan sav, sagu, koşuk, destan gibi türlerden de örnekler verilmiştir. Yaptın sonunda dönemin Türk dünyasını gösteren bir harita vardır. Hakaniye Lehçesi ile yazılmış olan bu yapıtta 7500 adet Türkçe sözcük açıklanmıştır.
DLT'ün bugün için bilinen tek nüshası İstanbul, Millet Genel Kütüphanesi, Ali Emirî, Arabî No: 4189'da kayıtlıdır. Save'li Muhammed bin Ebì Bekr tarafından 27 Şevval 664 /1 Ağustos 1266'da istinsah edilen bu yazma Ali Emiri tarafından İstanbul'da bir sahafta bulunmuştur.
Çalışmada DLT'de yer alan ve XI. Yüzyıl Türk yaşamıyla ilgili maddi ve manevi kültüre dair kayıtlar üzerinde durulmuştur. Çalışma giriş, kadın ve toplumdaki yeri, yaşam koşulları ve kaynakça olmak üzere toplam dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın niteliği hakkında kısa bilgiler verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri