Fıkıh usülu kitablarının yazımında "Fukaha metodu" ve "Mütekellimun metodu" olmak üzere belli başlı iki metod takip edilmiştir. Fukaha metodu özellikle Hanefilerin takip ettiği bir metod olup, temel özelliği fıkhi örneklerden kurallara gitmesidir. edilip, meselelere uygulanmasıdır.
Fıkıh usulünün faydası ve gayesi klasik dönem terminolojisiyle kısaca şer'î-amelî hükümleri bilmektir.
Fıkıh usûlünün sözlük anlamı “fıkhın delilleri” veya “fıkh'ın kökleri” olarak tarif edilebilir.
Fıkıh usulü, İslam dininin ana kaynakları olan Kur'an ve Sünnet'in nasıl anlaşılması gerektiğini, bu kaynaklardan hareketle ibadet ve muamelatla ilgili konuları inceleyen bir bilim dalı olarak sayısız esere konu edilmiştir.
İlgili 36 soru bulundu
Fıkıh üç ana kısma ayrılır: 1. Muamelat (İşlemler) ve 2. Ukubat (Yaptırımlar / Cezalar) ve 3. İbadat (ibadetler).
Dünyada böyle bir mevzu üzerine yazılmış en eski eser, mücerred hukûk ilminin vâzıı İmam Şâfiî'nin “Hukûkun Kökleri”(Usûlü'l-Fıkıh) tesmiye ettiği (Risâle) adlı eseridir; ona göre bu ilim, kökleri teşkil ettiği halde, kanun kaideleri dalları (furû) teşkil eder.
Fıkıh dersinin içeriğini; ibadet, ahlak ve sosyal hayat ile ilgili konular oluşturmaktadır. Bu derste öğrencilere teorik bilgiler vermenin yanı sıra davranış kazandırma da amaçlanmaktadır. Fıkıh dersinin alt yapısını; Temel Dini Bilgiler, Tefsir, Hadis ve diğer meslek dersleri oluşturmaktadır.
Sözlükte “bir şeyi bilmek, iyi ve tam anlamak, derinlemesine kavramak” mânasına gelen fıkıh kelimesi ilim, fehim gibi yakın anlamlı diğer kavramlara göre daha özel bir anlam taşır. Fakīh de (çoğulu fukahâ) “bir konuyu derinden kavrayan, ince anlayış sahibi kimse” demektir.
Fıkıh; en geniş anlamıyla kişinin hak, yetki ve sorumluluklarının bilincinde olmasıdır. Fıkıh ilmi ise kişinin Allah'a karşı ibadet yükümlülüğünü, helal haram ölçüsünü ve kişiler arası ilişkileri inceler. Fıkıh ilminin temel kaynaklarını Kur'an, sünnet, icma ve kıyas oluşturmaktadır.
Fıkıh Metotları Nelerdir? Fıkıhta başvurulan kaynakların ilki Kur'an'ı Kerim'dir. Bunun dışında hadis ve sünnetler de fakihlerin sık sık başvurduğu kaynaklar arasında yer alır. Kullanılan diğer yöntemleri ise kıyas ve içtihattır.
Hal böyle olunca fıkıh usûlü de görevini ta- mamlamıştır, dolayısıyla artık işlevsel değildir. Hukuk üretimi bugün ancak bir mezhebin doktrinine ve onun fetva usûlüne bağlı olarak tahric yoluyla mümkün olabilir.
Ebû Hanife her iki ilim için önem arz eden “fıkh” kavramına sıklıkla vurgu yapar ve bu kavramı “kişinin hak ve sorumluluklarını bilmesi” şeklinde tanımlar.
Ebû Zeyd ed-Debûsî'nin (ö. 430/1039) fıkıh usulüne dair eseri.
Her bir davranışla ilgili hükmün dayandığı özel delil anlamındadır. Bir hükme delil olan tek bir âyet ya da hadis, tafsîli delil niteliğindedir.
Kelâm ilminde hüküm İslâm dininin inanç, ibadet, muâmelât ve ahlâka dair temel ilkelerini ifade eder. Fıkıhta ise sadece mükelleflerin fiilleriyle ilgili ilâhî hitaplara hüküm denilir (hüküm kelimesi ayrıca hükümdar buyrukları için de kullanılmıştır, bk. DİPLOMATİK; FERMAN).
Mübârek, Süfyân b. Uyeyne, Yahyâ b. Saîd el-Kattân, Abdurrahman b. Mehdî, Ali b. Medînî, Yahyâ b. Maîn, Ahmed b. Hanbel ve Buhârî bu ilimde derin bilgisiyle tanınan âlimlerin başında yer alır.
AKÂR: Bina, arazi, bağ ve bahçe gibi başka yere nakli mümkün olmayan maldır. Bu nevi mala gayr-ı menkul denir. Asıl akar, arsa ve araziden ibarettir.
“Fıkıh” kelimesinin türevleri Kurân-ı Kerimde 20 (yirmi) yerde geçer ve bu yerlerin hepsinde fıkıh, mastar ya da isim olarak değil de, muzari fiil olarak kullanılır.
Genel anlamı ile dinin ince ölçüleri ile bilinmesi ve öğrenilmesi için kullanılmaktadır. Fıkıh ilmi, dinin ince ölçüleri demektir. Biraz daha güncelleştirilmişine ilmihâl adı veriliyor. Zikretmeye gerek yoktur ki, fıkhın esas aldığı bilgi kaynağı kitabımız Kur'an ve Peygamber aleyhisselamın hadisleridir.
İshak Tokadi, ilimleri şu isimler altında tasnif eder: 1- Tecvid: Kur'an'ı öğrenmeye yardımcı olur, bu ilmi öğrenmek Farzdır. 2- Kelam: Kelam için Fıkhı Ekber okunmalıdır, bu ilmi öğrenmek Farz-ı Kifâyedir. 3- Fıkıh: Önde Gelen fıkıhçıları verir, bu ilmi öğrenmek Farzdır.
Usûl-i fıkıh, yalnızca aklî ve naklî ilimleri birleştiren bir ilim değil, bütün ilimleri birleştiren bir ilimdir ve bir metodoloji olması nedeniyle bütün ilimlerle ilişkilidir. Usûl-i fıkıh ilminin fıkıh dışında en çok ilgilendiği ilim, dil bilimleridir. Ulûm-i İslamiyye, nas denilen dinî metinleri merkeze alır.
Bu bağlamda usul kelimesi kişinin anne, baba ve onların anne ve babası şeklinde yukarıya doğru devam eden ve kendisine kan bağıyla bağlı üst soy hısımlarını, fürû ise aynı şekilde aşağıya doğru devam eden alt soy hısımlarını ifade eder. Fürû hısımlığı, özellikle aile ve miras hukukunda birçok özel hükme konu olmuştur.
Bu mezheplerden Sünnî İslam inanışında yaygın olanları Malikî, Hanefî, Şafiî ve Hanbelî mezhepleridir. Bu nedenle bu dört mezhebe zaman zaman dört büyük fıkıh mezhebi denmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri