Elektrik devresi; üreteç, iletken, anahtar, sigorta ve alıcıdan oluşan kapalı bir sistem içerisinde akımın yol aldığı sistem olarak da açıklanabilir. Elektrik devrelerinde her ölçüde ve şekilde çeşitli sayıda direnç, kondansatör, bobin gibi pasif devre elemanları bulunurular.
Elektromekanik devre elemanları, hareketli parçaları veya elektrik bağlantılarını kullanarak elektrik işlemleri yerine getirebilen elemanlardır. İki terminalden fazla olan pasif bileşenlerin çoğu, karşılıklılık teoremi gereği iki portlu parametreler şeklinde tanımlanabilir.
Günümüzde kullanılan temel elektronik devre elemanları direnç, anahtar, kablo, röle, transformatör, motor, jeneratör, batarya ve pasif elemanlar olarak kullanılır. Bu elemanlar kullanılarak enerji üretimi, dağıtımı, anahtarlaması, saklanması ve dönüşümü gibi işlemler yapılabilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
1.2.Elektrik Devresi ÇeĢitleri
Elektrik devreleri açık devre, kapalı devre ve kısa devre olmak üzere üç çeĢittir.
Elektrik devresi, direnç, kondansatör, iletim hatları, güç kaynağı ve anahtarlar çeşitli devre elemanlarının bir araya gelerek oluşturduğu devrelere verilen isimdir.
a.Üreteç: Elektrik enerjisini üreten alet ve makinelere kısaca üreteç denir. Piller, akümülatörler depoladıkları kimyasal enerjiyi, istendiğinde elektrik enerjisine çeviren üreteçlerdir.
Elektrik devresindeki anahtarın açık durumda olduğu ve alıcının çalışmadığı devrelere açık devre denilmektedir. Devreyi kumanda eden anahtar kapalı durumdaysa, alıcı çalışmaktadır. Akımın geçtiği ve alıcının çalıştığı devre, kapalı devre olarak tanımlanmaktadır.
Diyot, akım için tek yönlü anahtar olarak hareket eden bir yarı iletken cihazdır. Akımın bir yönde kolayca akmasına olanak sağlar ancak zıt yönde akan akımı ciddi şekilde sınırlandırır. Diyotlar redresör olarak da bilinir çünkü alternatif akımı (AC) atımlı doğru akıma (DC) dönüştürür.
Diyotlar, transistörler, tristörler, entegre devreler aktif devre elemanlarıdır. Aktif devre elemanları, kontrol edilebilir elektronik anahtar, doğrultmaç, yükselteç olarak kullanılırlar.
- Öncelikle küçük lamba ve duy bir araya getirilir. - Daha sonra iletken iki farklı kablo pilin artı ve eksi kutuplarına yerleştirilir. - Diğer açıkta olan iletken kadının iki ucu duyu tarafına dokundurulur. Bu şekilde yukarıda yapılan basit yöntem ile beraber elektrik devresi oluşturulur ve ampul yanar.
Anahtar ya da şalter, elektrik devrelerindeki akımı kesmeye ya da akımın bir iletkenden başka bir iletkene yön değiştirmesini sağlayan devre elemanıdır.
Güç Kaynağı: Bir elektrik devresine gerekli enerjiyi sağlayan elemana güç kaynağı (üreteç) denir.
Direnç Ne İşe Yarar? Direnç, elektronik devrede sistemin akımını sınırlar ve onu belirli bir değerde tutar. Bunun yanı sıra hassas olan devre elamanlarının üzerinden yüksek akımlarını geçmesini engellemektedir. Beslenme gerilimi ve beslenme akımını da bölmek için kullanılır.
7- Basit bir elektrik devresi pil, ampul, anahtar ve kablolardan oluşur. 8- Ampul, elektrik devresinin enerji kaynağıdır.
Elektrik devresinde güç yoksa, multimetre ohm'a çevrilir ve kablolar kontrol edilir. Multimetre devamlılık gösteriyorsa kısa devre olduğu anlamına gelir.
Akım sensörü, elektrik devresinden geçen akımı ölçer ve kontrol devresine gönderir. Kontrol devresi, ölçülen akımı işler ve eğer aşırı akım algılanırsa, anahtarı açarak devreyi keser. Elektronik sigortaların çalışma mantığı, otomatik sigortalara benzer şekilde termal ve manyetik etkilere dayanmaz.
Elektrik devreleri; üreteç, anahtar, iletken, sigorta ve alıcıdan oluşmuş kapalı sistemlerde akımın izlediği yola verilen isimdir. Basit elektrik devreleri; elektrik devresi elemanları, üreteçler, ampul ve anahtardan meydana gelmektedir.
Temel Elektronik Devre Elemanları (Diyot–Transistör–Direnç–Kondansatör–Bobin–Triyak–Diyak–Kuadrak–Tristör) gibi devre elemanları için linklere gidebilirsiniz.
Elektrik, doğada bulunan elektrik yüklerinin birbiri ile kaynaşması sonucunda iç içe geçme ve birleşmesi ile oluşan enerjidir. İletken bir telin, manyetik alan içinde hareket ettirilmesi sureti ile elektrik üretimi gerçekleşmektedir. Elektrik akımının üretimi için ise elektrik jeneratörü kullanılmaktadır.
Günümüzde elektrik iletimi, genellikle alternatif gerilimle yapılır. Ancak kimyasal piller, dinamolar ve güneş pilleri doğru akım ile çalışır.
Diğer elektrik devresi elemanları, ampule enerjiyi ulaştırabilmek adına hizmet etmektedir. Ampul, elektrik enerjisini ışık enerjisine çevirmektedir. Bu sayede ortam aydınlanır ve önümüzü görebilmemiz mümkün hale gelir.
Elektrik devrelerinde iki nokta arasındaki gerilim veya potansiyel farkı “VOLTMETRE” ile ölçülür. Voltmetre, potansiyeli ölçülecek uçlar arasına (paralel) bağlanır. Bu iki ucu kısa devre etmemesi için iç direnci çok büyük olmalıdır.
Duy bir elektrik malzemesidir. Küçük veya büyük ampullerin sığabileceği şekilde olan bu araç, kablolardan geçen elektriğin daha kolay ve pratik şekilde ampule aktarılmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri