Asıl adı Muhyiddin Pîrî Bey'dir. Künyesi Ahmed ibn-i el-Hac Mehmed El Karamanî'dir. Amerika'yı gösteren Dünya haritaları ve
Türkçe'nin serpilip gelişmeye başladığı o dönemde, Kaşgarlı Mahmut'la birlikte Balasagunlu Yusuf Has Hacib de Türk diline büyük hizmet etti. Bu iki Türk alimi, ortaya koydukları eserlerle, Türk dil birliğinin sağlanmasına önemli katkılarda bulundular. Aynı zamanda filolog, etnograf ve ilk Türk haritacısı.
Osmanlı Kaptan-ı Derya'sı (Amiral) Pîrî Reis tarafından 1513'te çizilmiştir.
Türkler tarafından yapıldığı bilinen en eski harita Kaşgarlı Mahmut'un çizdiği dünya haritasıdır. Dilbilimci Kaşgarlı Mahmut bu haritayı Dünyada Türkçenin değişik ağızlarının konuşulduğu bölgeleri göstermek için çizmiş ve “Divan-i Lügat it Türk” adlı kitabına koymuştur.
İlgili 41 soru bulundu
Modern Türk haritacılığının kurucusu olarak bilinen M. Şevki Paşa (1866-1927) Fransa'ya gönderilen (1890) subaylardandır.
ve XI. yüzyıl Türk-İslâm coğrafyacısı olarak Bîrûnî, tam adıyla Ebû Reyhan Muhammed b. Ahmed el-Bîrûnî ise 973 yılında Harezm'de dünyaya gelmiştir. Batı dillerinde Alberuni veya Üstad Aliboron olarak anılmakta olup Türk ve İslâm dünyasında ise Bîrûnî olarak meşhur olmuştur.
Babil Dünya Haritası (M.Ö.
Bilinen en eski dünya haritası olan Babillilere ait bu harita, kil bir tablet üzerine oyulmuştur.
O zamanlar çizilen bu tarz harita,poster,afiş gibi propoganda yollarında çağdaş Türk kadınını kullanmaları gerçekten çok hoş.
Piri Reis in Kanuni Sultan Süleyman'a armağan ettiği haritanın bu parçası, Piri Reis'in 1513'te çizdiği ilk dünya haritasıyla beraber halen Topkapı Sarayı'nda bulunur.
Anadolu Medeniyetleri Müzesinde yer alan ve MÖ 6200 yıllarına tarihlenen Çatalhöyük kent planını gösteren harita, dünyanın bilinen en eski haritasıdır.
Kaşgarlı Mahmud, Türk dilleriyle ilgili çalışmalarıyla tanınmış 11. yüzyıl *leksikografıdır. Dîvânu Lugâti't-Türk (Türkçe sözlük) isimli bir yapıtında bir dünya haritası çizmiştir. Kaşgarlı Mahmud'un eserinde yer alan haritanın ilk Türk dünyası haritası olması bakımından büyük değeri vardır.
Bugünkü bilgilerimize göre, Dîvânu Lugâti't-Türk'teki harita, Japonya'nın gösterildiği ilk dünya haritasıdır.
15. yüzyılda yaşamış Trablusgarplı bir bilim insanı olan Mürsiyeli İbrahim, günümüz çağdaş haritacılığının kurucusu olarak kabul ediliyormuş. 1456 yılında çizdiği Akdeniz ve 1460'da çizdiği Güney Avrupa haritası ile Türk haritacılık tarihinde önemli bir yere sahipmiş.
Strabon (Strabo) dünyanın ilk coğrafyacısı olarak bilinir. Strabon'un yazdığı Coğrafya (Geographika) kitabı sadece bir coğrafya kitabı olmayıp, aynı zamanda miladın başlarındaki eski çağ dünyası hakkında bilgi veren bir ansiklopedi, bir tarihi coğrafya veya coğrafyanın felsefesidir. Strabon (M.Ö.
Eratosthenes, coğrafya disiplininin kurucusu olarak kabul edilmektedir. MÖ 2. yüzyıl Yunan bilginiydi. MÖ 276'da Cyrene'de doğduğuna ve İskenderiye Kütüphanesi'nin baş kütüphanecisi olduğuna inanılıyor.
Eski Yunan'da Miletoslu Hekataios, M.Ö 500 yılında ilk coğrafya kitabını yazan coğrafyacıdır. Thales, Heredotos, Aristo, Eratosthenes, Hipparkos, Marinus, Strabon ve Batlamyus İlk Çağ'da coğrafyanın gelişmesine katkıda bulunan coğrafyacılar olarak öne çıkarlar.
Matematik ve bölgesel coğrafya konularında çalışmalar yapmış olan Eratostenes, çalışmalarını “Geographica” adlı kitabında toplamış ve bu kitap adının, sonradan bilim dalının adı olması dolayısıyla da coğrafyanın isim babası olarak kabul edilmiştir ( Bergman ve diğ., 1993).
Tarihteki Ünlü Coğrafyacılar
Bu dönemde Heredotos, Batlamyus, Erastosthenes, Strabon, Thales ve Aristo yaptıkları çalışmalarla tarihe isimlerini kazımayı başarmışlardır. Ortaya koydukları eserlerle coğrafyanın temelini atarak sonraki dönemler için gerekli ortamı oluşturmuşlardır.
Ağırlıklı olarak ticaret amaçlı yapılan bu keşifler, dünya üzerinde yeni yerlerin keşfedilmesinin önünü açar. Bartelmi Diaz, Vasco da Gama ve Macellan bu çağda iz bırakmış Portekizli coğrafyacılardır. Americo Vespucci ve John Cabot dönemin İtalyan coğrafyacılarıdır.
İlkçağ haritacılığının uygarlığın bir fonksiyonu olarak M.Ö. 4000 yıllarında başladığı düşünülmektedir. Babil kentinin, bu dönemlerden kalma ve tablet üstüne çizilmiş bir kadastro haritası bulunmuştur.
İnsanlığın ilk yerleşik hayata geçtiği dönemlerin başlangıcı kadar haritacılık biliminin geçmişi de eskilere uzanmaktadır. Yerleşik hayata geçenler, bulundukları yerleri ve buralara yakın olan avlanma, beslenme gibi alanları gösteren basit krokiler çizmişlerdir. Bu sayede ihtiyaçlarına ulaşmada kolaylık sağlamışlardır.
Yerküre üzerinde çeşitli ölçümler yapan ve elde edilen veriler ışığında planlar ve haritalar hazırlayan meslek sahiplerine harita mühendisi denir. Ölçümler ışığında hesaplamalar yapmakla da mükellef olan harita mühendisleri, kamu kurumlarından özel sektöre kadar geniş bir alanda istihdam edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri