Elbistan, Kahramanmaraş iline bağlı en büyük ilçedir. Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinin kesiştiği noktada yer alır. Şehir merkezinin nüfusu 90.000 kadardır.
Elbistan 140.000'i aşan nüfusuyla ve içinde barındırdığı ticaret hacmi ve oluşan sermaye açısından Türkiye'nin 18 ilinden daha büyük olan ancak il olamamış bir ilçedir. Büyükşehir merkez ilçeleri hariç tutulduğunda Türkiye'nin en büyük 22. ilçe merkezidir.
TARİHİ: Eski tarihçiler tarafından, Elbistan adının Abbasta, Ablastany, Ablastin, Abulastyn olarak değişikliklere uğradığı ifade edilmektedir. Selçuklu devri Türk tarih yazarlarının yazdıklarına göre de Elbistan'ın, Ablistan ve Albıstan olarak adlandırıldıgı anlaşılmaktadır.
Kahramanmaraş İlinin kuzeydoğusun da yer alan Elbistan; Doğu Anadolu Bölgesinin batı ucunda, Akdeniz Bölgesinin doğu sınırı yakınında, yüksek dağlarla kuşatılmış, Ceyhan nehrinin başlıca kollarının birleştiği aynı adı taşıyan ovanın güney kenarında, Şardağı'nın (2300) kuzeydoğu eteklerinde kurulmuştur.
İlçede 69 köy ve 50 mezra vardır. Ovadaki köyler toplu yerleşim, dağlık bölgedekiler ise dağınık ve mezralardan oluşmaktadır. Elektriksiz ve Telefonsuz köy bulunmamaktadır. 45 köye ulaşım tamamen asfalt yol ile(233 km) 24 köye ise kısmen asfalt, kısmen stabilize(410 km+118,7 km tesviye) yol ile sağlanmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Elbistan'da da 41 Alevî köyü vardır. Yine Kahramanmaraş'ın diğer ilçelerinde birçok Alevî köyleri vardır.
Daha çok tarihi camileri, höyükleri ve çarşıları ile dikkat çeken ilçede gezip görebileceğiniz birçok yer bulunmaktadır. Elbistan gezisinde mutlaka görmeniz gereken başlıca yerler; Pınarbaşı, Ulu Cami, Elbistan Uzun Çarşı, Elbistan Kapalı Çarşı, Kız Kalesi, Çarşı Camii, Himmet Baba Cami ve Türbesi ve Karahöyük'tür.
"Elbistan'da depremde 924 kişi hayatını kaybetti. 924 kişinin de defin işlemleri tamamlandı. Tedavi gören 71 kişi bulunuyor, 167 kişi sevk edildi. Kurulan 2 bin 817 çadırda 7 bin 830 kişi kalıyor.
Elbistan - Hatay arası toplam 183 kilometre. İki konum arasındaki otobüs yolculuğu 3 saat 30 dakika sürüyor.
Bir başka ifade ile Elbistan'daki Ermeni vatandaşların bir kısmı mezhep değiştirerek Gregoryenlikten Protestanlığa geçmiştir.
Dr. Mükrimin Halil Yinanç'ın yaptığı araştırmalarında ise Elbistan adının ünlü pehlivanların çok oluşu anlamına gelen Alp-stan olarak isimlendirildiği bunun sonradan Albistan veya Elbistan şekline dönüştüğü ifade edilmektedir.
Daha önce anlattığımız gibi; dağlar arasına sıkışmış bulunan Elbistan, Akçadağ, Afşin, Göksun köylerinde çoğunlukla Kürt aleviler ve bir kısmında da Türk Aleviler oturmaktadır. İlçe merkezleri ve bazı köylerde de (asimile olduğunu bilmeyen Sünniler yaşamaktadır.)
Kahramanmaraş ilinin 11 ilçesi vardır: Dulkadiroğlu ve Onikişubat, büyükşehir metropol ilçeleridir. Diğer ilçelerinden nüfusu ve alanı en büyük ilçesi Elbistan'dır.
Sivas - Elbistan arası seyahat mesafesi kaç kilometre ve yolculuk kaç saat sürer? Sivas - Elbistan arası toplam 345 kilometre. İki konum arasındaki otobüs yolculuğu 5 saat sürüyor.
Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan depremin büyüklüğü 7,6 olarak kaydedildi. Bu deprem ise 45 saniye sürdü.
Şili depremi, 10 dakika ve 9,5 şiddetinde gerçekleşti ve bu deprem dünya tarihinin yaşamış olduğu en büyük depremlerden birisi oldu. Maraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ilk deprem 7,7 büyüklüğündeki 65 saniye; Elbistan ilçesindeki ikinci deprem 7,6 şiddetinde ve etki süresi ise 45 saniye olarak gerçekleşti.
Depremin Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde saat 13.24'te ve 7,6 büyüklüğünde gerçekleştiği açıklandı.
Elbistan - Adıyaman arası seyahat mesafesi kaç kilometre ve yolculuk kaç saat sürer? Elbistan - Adıyaman arası toplam 167 kilometre. İki konum arasındaki otobüs yolculuğu 2 saat 30 dakika sürüyor.
Diyarbakır - Elbistan arası toplam 390 kilometre. İki konum arasındaki otobüs yolculuğu 6 saat sürüyor.
Elâzığ - Elbistan arası seyahat mesafesi kaç kilometre ve yolculuk kaç saat sürer? Elâzığ - Elbistan arası toplam 329 kilometre. İki konum arasındaki otobüs yolculuğu 5 saat 30 dakika sürüyor.
Kahramanmaraş İli Elbistan İlçesi Keçemağara Köyü'nde Yer Alan Keçe Mağara Kazısı Cumhurbaşkanı Kararlı Kazılar Statüsünde Yer Almaktadır.
Elbistan aktif fay hattı ile II. derece deprem kuşağındadır. Elbistan'ın eteğine kurulduğu ŞARDAĞI (2200 m), dış Toroslar'a dahil olan bir uzantıdır. Deniz seviyesinden ortalama 1150 m yükseklikte bulunan Elbistan ovasını; BİNBOĞA (2935 m), BERİT (3054m), NURHAK(3090m) ve HİZANLI(2256m) dağları ile çevrelemiştir.
TOPALLI HAN ( KURTPİ HAN )
İsminden de anlaşılacağı gibi, Elbistan'ın Yazıtopallı mevkiindedir. Yapısı diğer hanlarda olduğu gibi kum ve kireç karşımı kist ve taştan yapılmış olup, dikdörtgen biçimindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri