Tanzimat Dönemi'nden itibaren önce sarayda sonra da toplumda yer edinmeye başlayan Batı tarzı tiyatronun ülkemizdeki gelişiminde, bu dönemin yenilikçi ve eğlenceye merakı ile de bilinen Padişahı Abdülmecit'in önemli bir yeri vardır.
Batılı anlamda ilk Türkçe oyun, Şinasi'nin Şair Evlenmesi'dir (1860). Bu oyun Dolmabahçe Saray Tiyatrosu'nda oynanmak üzere yazıldığı bilinmektedir.
Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu Hakkında
Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu' nun tarihi Osmanlı dönemine kadar uzanır. 1879 yılında Hüdavendigar Vilayeti Valiliğine atanarak Bursa' ya gelen Ahmet Vefik Paşa, Bursa kadar tüm ulus açısından da önemli sayılan ilk Türk tiyatro sahnesini kurmuştur.
Modern tiyatronun Türkiye'ye gelmesi ise Tanzimat döneminde olmuştur. Batılılaşma çabalarının etkisinin görüldüğü bu yıllarda, Güllü Agop tarafından Osmanlı Tiyatrosu isminde bir topluluk kurulmuştur.
Edebiyatımıza kazandırdığı ilklerle ölümsüz olan Namık Kemal tarafından kaleme alınan “Vatan Yahut Silistre” sahnelenen ilk tiyatro yapıtı olma özelliğini taşıyor.
İlgili 43 soru bulundu
Bilinen ilk tiyatro eseri M.Ö 6. yüzyılda yaşamış olan Aiskylos'a aittir. Bu eser normalde üç farklı oyundan oluşsa da sadece son oyun günümüze kadar ulaşmıştır.
Tanzimat Dönemi'nden itibaren önce sarayda sonra da toplumda yer edinmeye başlayan Batı tarzı tiyatronun ülkemizdeki gelişiminde, bu dönemin yenilikçi ve eğlenceye merakı ile de bilinen Padişahı Abdülmecit'in önemli bir yeri vardır.
Türk edebiyatında ilk tiyatro eseri örnekleri Tanzimat Döneminde verilmiştir.
Tanzimat Dönemi yazarı İbrahim Şinasi tarafından 1859'da yazılan, Tercüman-ı Ahvâl gazetesinde tefrika edilen ardından kitap olarak basılan Şair Evlenmesi, Türk edebiyatının batılı anlamdaki ilk özgün tiyatro eseri olma özelliğini taşır.
Geleneksel Türk Tiyatrosu olarak kabul ettiğimiz Karagöz, Kukla, Ortaoyunu, Meddahlık özellikle 17. ve 18. yüzyıllarda halkın ilgiyle izlediği sahne sanatlarımızdandı.
Batılı anlayışa uygun bugünkü modern tiyatro, edebiyatımıza Tanzimat'tan sonra girmiştir. Tanzimat'ın daha ilk yıllarında tiyatro binaları yapılmaya başlanmış, önceleri rakipsiz yıllarında tiyatro binaları ve grupları zamanla yerlerini yerli topluluklara bırakmışlardır.
Ülkemizde sahneye çıkan ilk tiyatro oyuncusu Afife Jale'dir.
Devlet Tiyatrosu, 1 Ekim 1949 akşamı Küçük Tiyatro'da Cevat Fehmi Başkut'un “Küçük Şehir”, Büyük Tiyatro'da Johann Wolfgang von Goethe'nin Faust adlı oyunlarıyla açıldı. 20 Kasım 1949'da, Devlet Tiyatrosu'nun ilk çocuk oyunu "Yıldız Ece" sahneye konuldu.
İbrahim Şinasi (Osmanlıca: ابراهيم شناسى) (5 Ağustos 1826, İstanbul – 13 Eylül 1871, İstanbul), Türk gazeteci, yayımcı, şair ve oyun yazarı. Türk toplumunda Tanzimat'ın ilanı ile başlayan batılılaşma sürecinin ilk ve en önemli yazarlarındandır.
İstanbul Şehir Tiyatrosu'nun ilk şekli ve adı olan 'Dârü'l-bedâyi Osmani' ilk temsillerin verildiği, ilk tiyatro oyunlarının oynandığı ve ilk konservatuar olma özelliği taşıyor. 'Dünya Tiyatrolar Günü' kapsamında, Osmanlı'nın ilk tiyatro ve mûsiki mektebi olan Dârü'l-bedâyi Osmani'yi yakından tanıyalım.
Gerçek anlamda ilk Türk tiyatro oyunu ise İbrahim Şinasi Efendi'nin 1859'da Dolmabahçe Saray Tiyatrosu için yazdığı '' Şair Evlenmesi'' olmuştur. Batı tiyatrosunun Osmanlı topraklarında gelişimine katkı sağlayan bir başka etken ise Türk devlet adamlarının ve aydınlarının tiyatroya gösterdiği ilgi olmuştur.
Afife Jale (1902, İstanbul - 24 Temmuz 1941, İstanbul), Türk oyuncu. Müslüman-Türk kadınlarının tiyatro sahnesinde yer almasına öncülük ederek Türk tiyatrosunda sembol bir isim olmuştur.
Tiyatro: Sahne üzerinde ve bir seyirci topluluğu önünde, sanatçılar tarafından, hareketli olarak canlandırılacak nitelikte yazılan edebi türdür. ➥ Başka bir tanımla ifade edilecek olursa; herhangi bir olay, durum veya tasarının sahnede canlandırılması amacı ile yazılmış eserlere “dramatik metinler” denir.
Antik Yunan Dönemi (Tiyatronun Altın Çağı)
Tiyatro ilk kez IO 6. yüzyılda Yunan toplumunda dinsel törenden özerkleşerek bir sanat türü haline geldi; dinsel ya da pratik ölçütlerle değil, estetik ölçütlerle değerlendirilen bir “oyun” a dönüştü.
Geleneksel tiyatrodan ayrı olarak Batı Tiyatrosu üç döneme ayrılır: 1839'dan 1908'e kadar olan dönem, Tanzimat Tiyatrosu; 1908'den 1923'e kadar olan dönem, Meşrutiyet Tiyatrosu; 1923'ten sonraki dönem de, Cumhuriyet Tiyatrosu.
Geleneksel tiyatro denildiğinde kukla, Karagöz, ortaoyunu, meddahlık, hokkabazlık ve köy seyirlik oyunları akla gelmektedir. Karagöz, kukla, ortaoyunu, meddahlık ve hokkabazlık gibi türlerin tamamına Halk Tiyatrosu da denilmektedir.
Tanzimat dönemi Türk tiyatrosu; Batılılaşma hareketi doğrultusunda “Batılı anlamda” tiyatro eylemi ile edebi tiyatronun başlayıp kurulduğu İstibdat Dönemiyle birlikte son bulan tiyatro dönemi. Tanzimat Tiyatrosu, “devşirme” ve “uyarlama” Batı tiyatrosu olmakla birlikte, ilk edebi ve kurumsal Türk tiyatrosudur da.
İlk örnekler
Ahmet Mithat Efendi, Kıssadan Hisse ve Letâif-i Rivâyat (1870-1893) eserleriyle hikâye türünün ilk yerli örneklerini vermiştir. Aynı yıllarda Emin Nihat Bey tarafından Müsâmeretnâme yazılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri