Sondaj ile su kuyusu açılırken yerin kaç metre altına inileceğine dair izlenmesi gereken birkaç adım bulunmaktadır. Bunun yasal sınırı 10 metre olarak belirlenmiş durumdadır. Detaylı olarak ifade etmek gerekirse sondaj sırasında 10 metreden daha aşağıya inilecek ise mutlaka yasal izin alınmalıdır.
Haziran 2013'te araştırmalara başladıklarını açıklayan Ulutürk, "Kısa süre önce 950 metre derinlikten 70 derece sıcaklığında termal su çıkardık. 650 metre derinliğe sahip ikinci kuyudan ise 80 derece sıcaklığa sahip su bulduk. Saniyede 150 litre kapasiteye sahip.
Balçova jeotermal sisteminde, yüzey ve derin kuyulardan elde edilen jeotermal üretim sıcaklığı 80°C-140°C arasında değişmektedir. Ortalama üretim sıcaklığı 115°C olarak kabul edilebilir.
En sıcak deniz suyu nerede, sorusuna verilebilecek yanıtlardan biri kuşkusuz Kaş kıyılarıdır. Yerli ve yabancı turistlerin yaz aylarında akın ettiği Kaş kıyılarının en ilgi çeken yerlerinin başında Kaputaş kumsalı gelir.
İlgili 26 soru bulundu
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verilerinden alınan bilgilere göre Türkiye'nin en soğuk ve en sıcak deniz suyu sıcaklıkları belli oldu. Buna göre yapılan ölçümlerde en soğuk deniz suyu Akçakoca'da ölçülürken, ikinci sırada Zonguldak üçüncü sırada ise Bartın'da ölçüldü.
Kozaklı, Nevşehir'in Kaplıca'ları ile tanınan ilçesidir. İl merkezi olan Nevşehir'e en uzak ilçedir. İlçeye bağlı 24'ü köy olmak üzere 30 yerleşim birimi bulunmaktadır. İlçenin il Merkezi olan Nevşehir'e uzaklığı 85 Km, çevre iller Kayseri, Kırşehir ve Yozgat'a ortalama uzaklığı ise 90 Km'dir.
İçme Suyu. Her tür termal su içilebilir özellikte değildir, ancak içme suyu olarak da kullanılabilen termal su kaynakları mevcuttur. Bu suların içme suyu olarak kullanımı ile sindirim sistemini düzenlemek söz konusu olabilir.
JED tarafından paylaşılan bilgilere göre, jeotermal kaynaklı ısıtma yapılan en yüksek hane sayısı 38 bin 899 ile İzmir'in Balçova ve Narlıdere bölgelerindeyken, Afyonkarahisar Sandıklı'da bu rakam 30 bin, yine Afyonkarahisar'ın Ömer-Gecek bölgelerinde 25 bin 610 ve Kütahya Simav'da ise 18 bin 612.
Termal kürler, genel olarak 10 ile 15 gün uygulanacak şeklinde tavsiye edilir. Ancak bu durum hastalıkların çeşidine göre değişiklik gösterebilir. Yeraltından çıkan su 100 dereceyi bulabilir, ancak bizim girebileceğimiz sıcaklık genelde 36 – 38 derece arasındadır.
Bu kapsamda yer altı suları, her bölgede farklı derinliklerde olabilmektedir. Sondaj yöntemiyle ulaşılabilen sular bazen 1000 metre, bazen ise 100 metrede çıkabilmektedir. Bu derinliklere göre de uygulanan sondaj teknikleri değişiklik gösterebilmektedir.
Kaplıca suyunun ideal sıcaklığı insan vücudunun ortalama sıcaklığı olan 36°C baz alınarak hesaplanmış bir aralık. Yapılan araştırmalar banyo kürü olacak kaplıca suyunun sıcaklığının 38°C-42°C aralığında olması gerektiğini gösteriyor.
Genel olarak kaplıca suyu sıcaklığının ideal derecesi 36 – 38 derece arasındadır. Su sıcaklığında kesinlikle 45 derecenin üzerine çıkılmamaladır.
Kaçak Kuyu: Arama ruhsatı olmadan açılmış kuyulardır. Devlet Su İşleri Müdürlüğü'nün görevlilerinin tespiti halinde kuyu DSİ tarafından kapatılır. Kapatma masrafları kuyu sahibinden alınır ve ayrıca yerel yönetimler tarafından kuyu sahibi 2.000'den 7.000'TL ye kadar cezaya çarptırılır.
Oysa sondaj kuyularının ömrü, 20 yıldan fazla olup hem su kalitesi hem de su basıncı yüksektir.
Bir alanda su bulunması isteniyorsa vadi gibi bir alanda çakıl veya kum katmanlarında kil tabakasının bulunması alanda su olduğunun bir göstergesidir. Bu gibi arazide su belirtileri incelenerek sondaj yapılması gereken bölgenin belirlenmesi mümkün olabilmektedir.
Ülkemizin jeotermal potansiyeli oldukça yüksek olup potansiyel oluşturan alanların %78'i Batı Anadolu'da, %9'u İç Anadolu'da, %7'si Marmara Bölgesi'nde, %5'i Doğu Anadolu'da ve %1'i diğer bölgelerde yer almaktadır.
Türkiye'de çalışmakta olan toplam 32 adet jeotermal enerji santrali bulunur. Santrallerin kurulu olduğu iller ve santral sayıları şöyledir: Aydın (20), Denizli(5), Manisa(5), Çanakkale (2). Ayrıca; Aydın'da 4, Manisa'da 2, Denizli'de 1 adet jeotermal santral kurma çalışmaları devam etmektedir.
"Su-Enerji-Gıda Bağlantısı: Tarım İçin Jeotermal Su" ismini taşıyan projeye, Ege Üniversitesi ve TÜBİTAK destek veriyor. Proje sonuçlandığında elektrik üretimi, ısıtma ya da turizm amaçlı kullanılan jeotermal sular, daha sonra zararlı maddelerden arıtılıp soğutularak bitkilere verilecek.
1. Jeotermal enerji, hidrolik, güneş, rüzgar vb. gibi tükenmez enerji kaynaklarındandır. Tükenirlikleri kesin olan kömür, petrol, doğalgaz, bitümlü şist, nükleer enerji kaynaklarına göre çok daha uzun ömürlüdür yani tükenmezdir.
Örnek olarak, küçük erimiş taş parçaları termal suların sıcak olmasını sağlayan etkenlerden biridir. Termal suları ısıtan bir diğer etken ise bu suların yerin altındaki sirkülasyonudur. İki durumda da termal suların sıcaklığının temel kaynağı, Dünya'nın manto katmanında bulunan radyoaktivitedir.
Ülkemizde kaplıcalar denilince ilk akla gelen şehir Yalova oluyor. Yalova genelinde termal sular oldukça şifalı ama şehirdeki en popüler kaplıcalar arasında ilk sırayı Armutlu Kaplıcası alıyor.
Uluslararası Şifalı Su Kaynakları Araştırma Merkezinin 30 ülkeyi kapsayan çalışmasına göre, dünyanın en kaliteli termal suyu olan Haymana termal suyu, pek çok faydasının yanı sıra ciltte yaşlanmayı geciktirme özelliği ile dikkati çekiyor.
1 – Sandıklı Hüdai Kaplıcaları / Afyon
Ülkemiz genelindeki en şifalı kaplıcalardan biri olduğunu düşünülen Sandıklı Hüdai Kaplıcası'ndaki termal su 72 derece sıcaklıkta çıkarılıyor. Bu kaplıcanın ülkemizdeki diğer pek çok kaplıcadan farkı ise çamur banyoları.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri