Çünkü boyoz, yumurta olmadan yenmez. Sabahları ya da akşama doğru sıcak sıcak ve yanında, üzerine tuzkarabiber serpilmiş haşlanmış yumurta ve taze demli çay ile yenilen boyoz, neredeyse İzmir sabah kahvaltılarının vazgeçilmezlerinden biridir.
Rodillo Donuk Gıda Markası ile Turkiye, Avrupa, Amerika ve orta dogunun guvenini alan Donuk Boyoz' un ilk marka tescilli tek ureticisidir. Izmir in meşhur Boyoz unu tatmak isteyen herkese, Alsancak Dostlar Fırınını şiddetle ve ısrarla tavsiye ederim.
Sıcak boyozları, katı yumurta eşliğinde servis edebilirsiniz.
Boyoz, 1492'de Türkiye'ye yerleşen Sefaradlar tarafından Anadolu ve özellikle İzmir mutfağına katılmış, İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, mayasız bir hamur işidir. İzmir'in coğrafi işaret olarak tescillenen tatlarından boyoz, sadece Türkiye çapında değil, dünyada da adını duyurdu.
İlgili 43 soru bulundu
Yeni fiyat tarifesinin perşembe gününden itibaren geçerli olacağı öğrenildi. İzmir Pide, Gevrek İmalatçıları Esnaf Odası'nın kararı ile 5 liradan satılan meşhur İzmir gevreği ve boyozu, yüzde 40 oranında zamlanarak 7 lira oldu. Yeni fiyat, 20 Nisan Perşembe gününden itibaren geçerli olacak.
Kendine has bir lezzeti olan boyoz; genelde tulum peyniri, çay ve haşlanmış yumurta ile birlikte tüketiliyor. Ancak boyozun yanındaki yumurta bilinenin aksine oldukça farklı şekilde hazırlanıyor.
Sıcak halde alınır, yanına peynir, yumurta ve çay eşlik eder. kağıdından çıkartılıp, tabağa koyulur, kağıda bir miktar yağını bırakmıştır.
Hamurun özelliği un, çiçek yağı ve tahin karışımı ve tuzlu olmasıdır.
Pişirme Şekli: Dondurulmuş boyozlarımız, mikrodalga fırında ya da oda sıcaklığında bekletilerek çözülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika pişirilir. Fırının özelliğine göre, pişirme süresi birkaç dakika uzama ya da kısalma gösterebilir.
Boyoz. İzmir denilince akla ilk gelen lezzetlerden biri olan boyoz, İzmir yöresel yemekleri listesinin ilk sırasında yerini almaktadır. İzmir halkının kahvaltı sofrasından eksik olmayan boyoz, güne başlamanın en lezzetli halidir. Yanında yumurta ile birlikte tüketilir ve İzmirlilerin kahvaltı kültürünü yansıtır.
Sübye. Çoğu kişinin adını bile duymadığı Sübye, Ege ve İzmir yöresinde kavun çekirdeği kullanılarak yapılan şerbete verilen bir isim. Bozayı andıran krem renkli yoğun kıvamı ile özellikle yaz aylarında tüketilen bir içecek olan Sübye, kavun çekirdekleri, şeker ve su karışımı ile hazırlanıyor.
İzmir sokak lezzetleri açısından da geniş bir çeşitliliğe sahiptir. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi İzmir gevreği ve boyoz, atıştırmalıkların başında gelen kumru, kelle söğüş, çöp şiş ve yazın içinizi serinleten şerbet çeşitliliğine Kemeraltı çarşısı başta olmak üzere İzmir'in hemen her yerinde rastlayabilirsiniz.
İzmir Boyozu, buğday unu, su ve tuz ile hazırlanan hamura yuvarlak göbekli şekli verildikten sonra pişirilmesi ile elde edilmektedir. Ürün, pişmemiş veya yanık görünümünde olmayan hafif karamelize renktedir.
İzmir'in Meşhur Tatlıları
İzmir'in meşhur tatlılarından akla gelen ilk şey lokmadır. Lokma tatlısını denemek isteyen birinin hem şerbetli şekilde hem de sade şekilde yeme imkânı vardır. İzmir'e gidenler yuvarlak şeklinde yapılan lokma tatlısını, İzmir'in birçok yerinde yeme imkânı bulabilirler.
“Nerenin Tahini Meşhur?” sorusu internette sıklıkla araştırılmaktadır. Fakat Konya'nın ve özelde Bozkır'ın meşhur Bozkır tahini bir kere mutfağınızda ve sofralarınızda yer aldığında bu soruyu bir daha sormanıza ve araştırmanıza gerek kalmadığını anlayabilirsiniz.
En iyi organik tahin markası olabilecek Lissiya Farm, organik tahiniyle sofralara kusursuz bir lezzet katıyor. 550 gramlık cam kavanozu ile hem gözlere hem damaklara hitap ediyor. Lissiya Farm Tahin, arkadaşlarınıza hediye edebileceğiniz güzellikte bir yerel lezzet.
Boyozun sadece 1 tanesi neredeyse 260 kalori.
Bu kalori miktarı ise sağlıklı bir öğün için oldukça fazla. Diyetisyenler, boyozun sürekli tüketilmesi durumunda kilo aldıracağını ifade ediyor.
Boyoz yapımı için özel olarak üretilmiş Alfa Boyoz, %100 bitkisel susuz yağdır. İdeal sertlikte bir yağ olup bu özelliğiyle ustaların rahat işlemesini sağlar. Ambalaj Tipi: Kolide, PE torba içlnde satılmaktadır.
Pişirme Şekli: Dondurulmuş boyozlarımız, mikrodalga fırında ya da oda sıcaklığında bekletilerek çözülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika pişirilir. Fırının özelliğine göre, pişirme süresi birkaç dakika uzama ya da kısalma gösterebilir.
- Boyozları kutudan çıkartıp, mikrodalga fırında ya da oda sıcaklığında çözdürün. Çözülen boyozları fırın tepsisine dizin. Tepsiyi, önceden ısıtılmış 200-220° fırına yerleştirin. 20 dakika pişirin. (Pişirme süresi, fırına göre birkaç dakika fark edebilir.)
Boyozu dondurarak saklamak istiyorsanız tarifin 18. maddesini de tamamladıktan sonra, tam pişirmeniz gereken anda pişirmek yerine birbirlerine değmeyecek şekilde dondurup donduktan sonra poşete koyup dondurucuda saklayabilir ve yemek istediğiniz zaman çözdürmeden direkt olarak pişirebilirsiniz.
Boyozun ortaya çıkışı ve isminin kökeni
Boyoz aslında bir nevi Musevi çöreğidir. İlk çıkışının atık hamurların değerlendirilmesine bağlı olduğu söylenir. Sefarad kökenli Museviler 1492 yılında İspanya'dan kovulduktan sonra İzmir'e yerleşirken boyozu da bizimle tanıştırmışlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri