2. Süleyman döneminde göreve başlamış, resmî bir devlet görevlisi idi ama devletin merkezi bürokrasisi içinde değildi.
1591-1659 arasındaki döneme ilişkin Osmanlı tarihiyle tanınır. Naima, genç yaşta İstanbul'a giderek Baltacılar Ocağı'na yazıldı. Çeşitli devlet görevlerinde bulunduktan sonra Divan-ı Hümayun katipleri arasına girdi. Burada geleneğe uygun olarak kendisine Naima unvanı/sanı verildi.
Naima, ölümüne kadar Mora'da yaşadı. Naima'nın Ravzatü'l Hüseyn Hülasat-ı Ahbarü'l Hafikeyn adını taşıyan tarihi, H.1000/1591'den başlayarak h.1070/1659 kadarki olayları kapsar. Vakaları sırasıyla yazan Osmanlı tarihlerinin en önemlilerinden biri olarak kabul edilir.
Divan-ı Hümayun'a bağlı ilk resmi vakanüvis Halepli Mustafa Naima, sonuncusu ise Abdurrahman Şeref olup Osmanlı'nın yetiştirdiği en büyük vakanüvis Ahmed Cevdet Paşa olarak kabul edilir.
ilk Osmanlı vakanüvisi tarihçi Naima on yedinci yüzyıl Osmanlı toplumu için önemli sosyolojik gözlemlerde bulunmuş bir tarihçidir. ibni Haldun izleyicile- rinden olan Naima onu aşmaya çalışmaktadır. Eseri Tarih-i Naima Mukaddime kadar olmasa da özellikle din ve toplum ilişkileri üzerine zengin bir kaynaktır.
İlgili 34 soru bulundu
Abdurrahman Şeref Efendi (1853 – 1925):
Osmanlı Devleti'nin son resmî vakanüvisi olan Abdurrahman Şeref Efendi 1853 yılının Ağustos ayında İstanbul'un Tophane semtinin Otakçılar mevkiinde dünyaya gelmiştir (Kodaman vd. 1996: 18).
Osmanlı tarihini kayıt altına almak için kendilerinden önce yazılanları derleyen ve kendi dönemlerinin olaylarını kayıt altına alan devlet tarihçilerine vakanüvis denir. Vakanüvislik kurumu 18. yüzyılın başlarında kurulmuştur.
Kendi dönemlerindeki olayları yazmakla görevli olan ve vakanüvis denilen resmî Osmanlı tarihçileri, tarihçilik görevine getirilirken özenle seçilirlerdi. Vakanüvis olarak görevlendirilecek olanlarda güzel yazı, dil bilgisi, dile hâkimiyet ve bilgiyi aktarabilme kabiliyeti gibi yetenekler aranırdı.
Bu dönemler; Beylik Dönemi (1299 ve öncesi), Kuruluş Dönemi (1299-1453), Yükselme Dönemi (1453-1579), Duraklama Dönemi (1579-1699), Gerileme Dönemi (1699-1792) ve Dağılma Dönemi (1792-1922) olarak adlandırılmaktadır.
Osmanlı tarihi 1299 – 1453 yılları arasında Kuruluş Dönemi, 1453 – 1579 yılları arasında Yükselme Dönemi, 1579 – 1699 yılları arasında Duraklama Dönemi, 1699 – 1792 yılları arasında Gerileme Dönemi, 1792 – 1922 yılları arasında Dağılma Dönemi olmak üzere beş ana başlık altında incelenir.
Osmanlı İmparatorluğu (1299-1922 senelerinde imparatorluk olarak, 1922-1924 senelerinde halifelik olarak devam etti), ismini Anadolu Beyi ve ilk Osmanlı padişahı olan I. Osman'dan (1258-1326) alan bir Türk devletidir.
İlk resmi Osmanlı tarihçisi Mustafa Naima Efendi'nin (1655 – 1716) hazırladığı ve 1574 – 1651 yıllarını kapsayan eser, ilk olarak 1734 yılında İbrahim Müteferrika tarafından basılmıştır. Daha sonra 6 ciltlik bu basım yapılmıştır. Naima, tarih yazımına yepyeni bir stil getirmiştir, renkli ve çekici bir üslubu vardır.
önemli kaynaklardan biridir. Mustafa Naîmâ Efendi, kendinden önceki ve kendi döneminin kısa bir kısmını inceleme fırsatı bulmuş bir devlet adamı ve tarihçidir. Kendisine Amcazâde Hüseyin Paşa tarafından verilen görev nedeniyle Osmanlı Tarihi'nde ilk resmi vak'anüvist olarak bilinmektedir.
Naîmâ, tahminen 1065/1655'te Halep'te doğdu. Yeniçeri ocağında yetişen ve yeniçeri serdarlığına kadar yükselmiş olan dedesi Küçük Ali Ağa ve babası Mehmed Ağa, Haleb'in etkili kişilerindendi.
Zira vak'anüvislik, 18. asrın başlarında ortaya çıkmış ve imparatorluğun yıkılışına kadar devam etmiş resmî tarih yazıcılığının adıdır. Fatih Sultan Mehmed döneminde ihdas edilip Kanûnî Sultan Süleyman zamanında devamlı bir memuriyet hâline gelen şehnameciliğin de devamı mahiyetindedir.
⇒ Osmanlı devletin'de padişahın hayatı savaşları konusu olarak esas alınabilen manzum bir tarih statüsüne girebildiğini görebiliriz. ⇒ Devletin tarihi olaylarını yazan kişilere ise Şehnameci adı verildiğini görebiliriz. ⇔ Vakaniüvis; Osmanlı devletinin tarih bilime Vakaniüvis denir.
XVIII. yüzyıla gelindiğinde Şehnameciliğe ilaveten Osmanlı tarih yazımında Vakanüvislik denen yeni bir makam ihdas edilmiştir. Vakanüvislerin görevi devletçe kendilerine verilen belgeleri kaydet- mekti (Sertoğlu 1986).
En genel anlamıyla Layihalar, Osmanlı Devleti'nin ıslahı için hazırlanmış raporlar şeklinde tarif edilebilir. Kendi içerisinde birkaç gruba ayrılırlar. Bunlar içerisinde en çok bilinen ve kullanılan- ları ıslahat layihalarıdır (Kütükoğlu, 2003).
Gündem Haberleri. Osmanlı İmparatorluğu zamanında saltanatın tarihî olaylarını kaydetmekle görevlendiren kişilere verilen isim Vak'a-Nüvis, Vakavünis'tir.
Vekaniyüvis devletin görevlendirdiği olayları kaydeden kişilere verilen isimdir. 1.Kendisinden önceki vekaniyüvisin notlarını gözden geçirir. Temize aktarır ve matbaanın kurulması sonrası basılmasını sağlar. 2.Görevli olduğu süre için de meydana gelen olayları kaydetmek.
Vakanüvis Osmanlı döneminde, zamanın olaylarını saptayıp tarihe geçirmekle görevli devlet tarihçisi anlamına gelir. Vakanüvisler, sadece kendi dönemlerinin olaylarını yazmakla kalmamış, olayların kesintisiz tespiti için devrin tarihini tamamlamakla da görevlendirilmiştir.
Osmanlı Devleti'nin son vakanüvisi olan Abdurrahman Şeref, 27 Kasım 1909 yılında kurulan Tarih-i Osmani Encümeni'nin de ilk başkanıdır. Abdurrahman Şeref, 1920'de Yeniden Maarif Nazırı (Eğitim Bakanı) oldu.
Abdurrahman Şeref Bey
Devlet adamı, tarihçi ve Osmanlı Devletinin son vak'anüvisti. 1853'te İstanbul'da doğdu. 1925'te öldü. İlk tahsiline Eyüp mahalle mektebinde başladı. Eyüp Rüşdiyesinde okudu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri