Türk milli kültürü ile yeniden şekillenmiş olan cenkname, bir edebi tür ve eser olarak da ifade edilebilir. Tarihsel açıdan belli başlı bazı savaşları ön plana çıkarmak ve anlatmak amaçlı ele alınmıştır. Bu yönüyle İslamiyet açısından büyük öneme sahip hale gelmiş olduğunu dile getirmek mümkün.
sorusu birçok kişi tarafından merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Türk edebiyatının önemli eserlerinden olan cenknameler, tarihsel olarak belli savaşları anlatmaktadır. Savaşlar dışında islami açıdan da önemli kabul edilen bu eseler, milli kültürü yeniden şekillendirmek için kullanılmıştır.
Cenknâme, savaş ve kahramanlık hikâyelerinin anlatıldığı, manzum, mensur veya nazım nesir karışık şekilde yazılabilen bir türdür. Türk destan geleneğinin İslâmî dönem mahsullerinden olan cenknâmeler, Müslümanlar ile gayrimüslimler arasındaki savaşları konu edinen hikâyelerdir (Toprak, 2014: 7).
Ali'nin yiğitliğinin ve kahramanlığının anlatıldığı bu eserler İslâmiyet'i yaymak ve benimsetmek için hem sözlü kültürde hem de yazılı kültürde önemli bir araç olarak kullanılmıştır. Hz. Ali cenknâmeleri manzum veya mensur bir şekilde kaleme alınmıştır. Fakat manzum bir şekilde kaleme alınan cenknâmelerin sayısı azdır.
Hz. Ali cenknâmeleri 13. ve 14. yüzyıldan itibaren tercüme veya telif yoluyla Türk edebiyatına kazandırılmış ve Türk milleti tarafından kabul görmüş önemli halk anlatılarıdır. Bu anlatılar, insanlara gazâ ruhunu aşılamayı ve onlara ideal bir Müslüman tipi sunmayı amaçlamıştır.
İlgili 34 soru bulundu
Çeng-nâme, Ahmed-i Dâ'i'nin 1405-1406 ( Hicri 808) yazdığı, 14. yüzyılın ilk telif eserlerindendir ve Yıldırım Bayezid'in şehzadelerinden Emir Süleyman'a sunulmuştur. Eser, bir tevhidle başlar, na't ve dört halifeye övgü ile devam eder, ardından da konuya girilir.
Cenknâmeler, XIII. yüzyıldan itibaren Anadolu coğrafyasında, devrin toplum yapısı, hayat tarzı ve dünya görüşüne uygun olarak, Anadolu'nun en hareketli dönemlerinde, Dursun Fakı tarafından tercüme, adapte ve telif yoluyla Türk tarihine kazandırılan eserlerdir.
Türk milli kültürü ile yeniden şekillenmiş olan cenkname, bir edebi tür ve eser olarak da ifade edilebilir. Tarihsel açıdan belli başlı bazı savaşları ön plana çıkarmak ve anlatmak amaçlı ele alınmıştır. Bu yönüyle İslamiyet açısından büyük öneme sahip hale gelmiş olduğunu dile getirmek mümkün.
Cenknâmelerin yazılış amacı topluma, dinî- ahlaki, tarihî bilgi vererek insanları şuurlandırmaktır.
Türk Edebiyatı verimleri içinde bulunan 16. asırdan itibaren görülmeye başlanan, genellikle aşıklar tarafından nazım ve nesir (şiir ve düz yazı) karışık bir ifade tarzı ile dinleyicilere anlatılarak nesilden nesle aktarılan, yer yer masal ve destan özellikleri de gösteren hikayelerdir.
Cenknameler İslamiyet'i yaymak için farklı dinler ile savaşlarının hikayeleştirilerek anlatılmasıdır. Hikayeler genellikle 13.yy'da Anadolu'da geçmektedir. Mübalağalı bir anlatımı bulunmaktadır.
Cenknâmeler, özellikle Hazreti Muhammed, Hazreti Ali ve çocukları etrafında şekillenir. Bu Cenknâmelerde, Hz. Ali'nin hayat hikâyesi, kerametleri ve onun etrafında cereyan etmiş olaylar anlatıldığı gibi, diğer İslam büyüklerinin kahramanlıklarına da yer verilmiştir.
eserleri yanında Arapça'dan tercümeleri de bulunan, XIV. asır sonu ile XV. asrınbaşlarında yaşamış olan divan şairi Ahmed-i Dai'nin Türkçe bir mesnevisidir.
ÇENG-NÂME (AHMED-İ DÂ'Î) Ahmed-i Dâ'î'nin yazdığı mesnevi.
DÎVÂN (ADLÎ)
Adlî mahlasıyla şiir yazan Sultan II. Bâyezîd'in eseri.
Halk hikâyeleri destan geleneğinin devamı olarak gelişmiş zamanla destan geleneğinden modern hikâyeciliğe geçişi sağlamıştır. Destan geleneğinden halk hikâyeciliğine geçişi sağlayan ilk eser olarak kabul edilen Dede Korkut Hikâyeleri bu türün ilk örnekleri olarak da kabul edilmektedir.
Dresden nüshası
Kitâb-ı Dedem Korkud Alâ Lisân-ı Tâife-i Oğuzân (“Oğuz boyunun diliyle Dedem Korkud Kitabı”) adını taşır; giriş ve 12 hikâye içerir.
Halk hikâyesi veya halk öyküsü, toplumsal iz bırakmış bir olaydan veya bir yazınsal ürünün sözlü kültürde bıraktığı derin etkiden kaynaklanarak ortaya çıkan halk edebiyatı ürünlerine verilen ad.
EFENDİMİZ'İN (ASM) AMCALARI Ebu Leheb Müşrik olarak ölmüştür. Hatta Tebbet Suresi onu kötülemek için indirilmiştir. - Ebu Talib → Hz. Ali'nin (r.a.) ve Hz. Ca'fer-i Tayyâr'ın babasıdır.
Dede Korkut Destanları
Hikayeler Oğuz Türklerine aittir.Oğuz Türklerinin 24 boya ayrılması sebebiyle, sayılarının Oğuz boyları kadar olması fikri bazı Türkologlar tarafından düşünülmüşse de, bugün elimizde sadece 12 hikaye bulunmaktadır. Dede Korkut hikâyeleri Oğuz Türkleri`nin en bilinen epik destanlarındandır.
Bu bağlamda bilindiği üzere âşıkların divan şairlerinden etkilenip aruzla şiir söylemeleri gibi divan şairleri de eserlerinde zaman zaman halk kültürüne / halk edebiyatına ait unsurlara yer vermişlerdir. Şeyh Galib'in Hüsn ü Aşk adlı mesnevisi de bu eserlerden birisidir.
Göçebe Oğuz boylarının bir hanlık düzeni içinde IX.-XI. yüzyıldan XV. yüzyıla, Sirderya boylarından Doğu Anadolu ve Azerbaycan'a kadar uzanan mücadele ve yaşayışlarının ifadesi olan Dede Korkut Kitabı, bilindiği üzere, XV. yüzyıl sonlarında yazıya aktarılmıştır. Dil yapısı Eski Anadolu Türkçesini temsil eder.
Türkistan Nüshası adı verilen bu nüshada “Salur Kazan'ın Yedi Başlı Ejderha'yı Öldürmesi” adlı 13. boy'a yer verilmiştir. “Dede Korkut, kültür tarihimize, edebiyat ve tarihçiliğimize miras bıraktığı eserlerin her birini 'boy' diye adlandırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri