Kamyon veya çekici kullanmak için alınması gereken ehliyet sınıfı C sınıfı ehliyet, ağır yük taşımacılığı yapan sürücülerin alması gereken ehliyet sınıfıdır.
C sınıfına ait olan ehliyetle kamyon ve çekiciler kullanılmaktadır. C1 sınıfına ait olan ehliyetle ise 7,5 tona kadar olan kamyon ve çekiciler kullanılabilmektedir. C1E sınıfına ait olan ehliyetlerle ise 12 tona kadar olan kamyon ve çekicileri kullanmak mümkün olmaktadır.
C sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
Kamyon ve Çekici Ehliyeti
C sınıfı ehliyetle Kamyon kullanabiliyor, ancak Tır kullanamıyorsunuz. Tır kullanabilmek için ise C sınıfı ehliyet aldıktan sonra CE sınıfı ehliyet almanız gerekiyor. C sınıfı ehliyet için Römork takılmamış bir çekici ile eğitim alarak sınava girmeniz gerekiyor.
C1 Sınıfı Ehliyet ile Yüklü ağırlığı maximum 7,5 ton olan Kamyon , Motorlu Bisiklet , Otomobil , 4 tekerlekli Motosiklet (ATV) ve Traktör kullanabilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
B sınıfı ehliyet ile motorlu bisiklet, traktör, dört tekerli motorsiklet, kamyonet ve araba kullanılabilir. Ruhsatta otomobil olarak geçen bir aracınız varsa ve bu araç 6 tekerliyse bu aracı B sınıfı ehliyetiniz ile kullanabilirsiniz.
Türkiye'de her araç için belirlenmiş bir ehliyet grubu bulunmaktadır. Kamyon ve çekici kullanmak isteyenler için oluşturulan ehliyet türü ise C sınıfı sürücü belgesidir.
CE sınıfı ehliyet alan herkes tır ve kamyon gibi ağır vasıta araçları kullanabilir.
C sınıfı ehliyete sahip olmak için istenen ilk şey B sınıfı ehliyeti almış olmaktır. C sınıfı ehliyet almak için kişilerin bir kursa kaydolması, yazılı sınava ve direksiyon sınavına girmesi gerekmektesonrasında ise C sınıfı ehliyet sahibi olabilmek için sadece direksiyon sınavına girilmesi yeterli.
C sınıfı ehliyet, geniş kapsamlı bir ehliyet türüdür. C sınıfı ehliyete sahip kişiler; B, B1, C1, F ve M sınıfı ehliyet türlerine ait araçları da kullanabilmektedir.
Kamyon, tır ve çekici gibi araçları kullanabilmek için gereken C sınıfı sürücü belgesi halk arasında kamyon ehliyeti olarak da biliniyor. C sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler aynı zamanda M, B, B1 ve F sınıfına giren araçları da kullanabiliyor.
E sınıfının kapsadığı araçları kullanabilmek için C ve D sınıfı ehliyetin alınması gerekiyor.
2015 yılına kadar alınmış olan D sınıfı ehliyetler Tır ve Kamyon sürebilirken 2016 yılında yönetmelik değiştiğinden dolayı 2016 yılından itibaren alınan D sınıfları sadece otobüs kullanabilmektedir. B sınıfı ehliyetiniz Tır kullanabilmek için Önce C sonra CE sınıfı ehliyet almak gerekir.
C1 sınıfı 7500 kg'a kadar çekici ve kamyon kullanımı için gereklidir. C1E ise aynı kriterlerin 12.000 kg'luk araçları için gereklidir. C sınıfı çekici ve kamyon ehliyetlerinin genel sınıfı olurken, CE römorklu modelleri kapsamaktadır. Minibüs için D1 ehliyeti gereklidir.
CE ehliyet sınıfı; C sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve yüklü azami ağırlığı 750 kg'yi geçen römork ve yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanmaya yetki veren ehliyettir. Bu ehliyet, “yeni tır ehliyeti” olarak da bilinir. CE sınıfı ehliyet yaş sınırı 21'dir.
C Sınıfı Ehliyet Bilgileri
C sınıfı sürücü belgesi ile azami yüklü ağırlığı 12.000 kilogramdan fazla yük taşımak için imal edilmiş kamyon. Asgari yaş sınırı 21 olup B sınıfı ehliyet ile deneyim ve tecrübe aranmaktadır. C sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 5 yıldır.
Ek olarak B sınıfına ait ehliyete sahip bir birey, CE sınıfı ehliyete geçiş yapabilir. B sınıfı ehliyetten CE sınıfı ehliyete geçiş yaparken C sınıfı bir ehliyetinizin olması gerekmektedir. Bu anlamda B sınıfı ehliyeti olan insanlar 21 yaşını tamamlayınca C sınıfı ehliyete geçiş yaparlar.
Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır. B sınıfı ehliyet, ülkemizde en fazla sahip olunan ehliyet sınıfıdır. B sınıfı ehliyete sahip iseniz aşağıdaki sınıflara ait tüm araçları kullanma iznini elde edersiniz.
7500 kilograma kadar kamyon ve çekici (C1 sınıfıdır, C1 sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır) 12000 kilograma kadar kamyon ve çekici (C1E sınıfıdır, C1E sınıfı için C1 sınıfı ehliyet tecrübesi aranır) Kamyon ve çekici (C sınıfıdır, C sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır)
Forklift ehliyeti, G sınıfı ehliyete dahildir. G sınıfı ehliyet, yalnızca iş makinaları kullanabilmek adına alınan sürücü belgesine verilen isimdir. Forklift operatörü ehliyetini alan kişiler iş makinalarını, kapalı ya da açık alanlarda, şantiye ve depo içinde yasal olarak kullanabilme hakkına sahiptirler.
Minibüs kullanabilmek istiyorsanız öncelikle Otomobil Ehliyeti (B sınıfı ehliyet) almanız gerekiyor. Ardından Minibüs kullanabilmek için D1 sınıfı ehliyet almanız gerekiyor.
C Sınıfı ehliyet kamyon kullanımı için alınmaktadır. Her çeşit kamyon kullanıcıları için geçerli ehliyet türüdür. 2016 yılından önce alınan E Sınıfı ehliyetinizi 28.04.1997 tarihinden önce alanlar TIR (çekici) kullanabilirler.
M sınıfı ehliyet sahipleri moped gibi 2 – 3 – 4 tekerlekli motorlu bisikletleri kullanabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri