Geleneksel pişirme yöntemleri nelerdir diye sorarsanız: Haşlama, poşe, göz yumurta, çırpılmış, omlet sıklıkla kullanılan tekniklerdir.
Simmer: Slimmer de oldukça teknik bir terimdir. Sıvı içerisinde sabit 93 derecede pişirme olarak bilinir. Hafif ateşte kaynatma olarak da tanımlanabilir.
Fransızca bir terim olan sous vide tekniği, özellikle moleküler gastronomide kullanılan bir pişirme metodudur. Temel olarak vakumda pişirme anlamına gelir. Diğer bir deyişle; yiyeceklerin, havası tamamen alınmış naylon poşetler içerisinde pişirilmesine verilen isimdir diyebiliriz.
İlgili 19 soru bulundu
Pişirme tekniği olarak bilinen konfit kelimesi muhafaza etmek anlamını taşır. Yemeğin kendi yağıyla ve içinde muhafaza edilmesi ise konfittir. Konfi tekniğinde bir yemek bekletilerek, kısık ateşte uzun süreli pişirilir. Konfi tekniğinde yemeğin ısısını kendi kendine pişerken iyi ayarlamak gerekir.
1- Saf suda haşlayarak pişirme usulü. 2- Suda kaynatarak pişirme.
Stewing işlemi de braising ile benzerlik gösterir. Ancak bu yöntemde daha çok su kullanılır. Sulu tencere yemekleri bu yöntemle pişer. Güveç, tamamen sıvıya daldırılmış ve yavaşça kaynatılan küçük, tek tip et parçaları kullanan bir kombinasyon pişirme yöntemidir.
Blanching, temel olarak kaynar çiğ olan malzemelerin suda pişirilmesine verilen isimdir. Fransızca bir kelime olan blanche, dilimizde daha çok “blanche etmek” şeklinde kullanılır. Blanching için tam ve temel bir pişirme yönteminden ziyade bir ön pişirme yöntemidir diyebiliriz.
Pişirme-soğutma (cook-chill) sisteminde hedef, pişirilen ürünün, bozulabileceği sıcaklığın ve gıda zehirlenmelerine yol açan mikroorganizmaların gelişme sıcaklıklarının altındaki derecelere hızla soğutul- masıdır.
En sağlıklı pişirme yöntemi olarak haşlama, buğulama, güveçte pişirme ve fırınlama yöntemleri kullanılmalıdır. Bu yöntemler ile pişirme yapıldığında gıdaların besin öğesi kaybı da az olmaktadır. Sindirim daha kolay hale gelip pişirme ile meydana gelebilecek sağlık açısından riskler ortadan kalkmaktadır.
Türkçede “breze etmek” olarak kullanılan bu terimin diğer adı sosta pişirme diyebiliriz. Özellikle büyük parça etler için bu yöntem sıklıkla kullanılır. Burada esas nokta ürünleri yavaş pişirmektir.
Graten, bir malzemenin, genellikle ekmek kırıntıları, rendelenmiş peynir, yumurta veya tereyağı kullanılarak esmerleşmiş bir kabukla doldurularak hazırlandığı bir mutfak tekniğidir. Graten Fransız mutfağında ortaya çıkmıştır ve genellikle bir çeşit sığ bir tabakta hazırlanır.
17. STEAMING: Buharda pişirme.
Buharda pişirme, yiyecekleri pişirmek için kaynayan suyun nemli ısısını kullanan bir mutfak tekniğidir. Kaynatmanın aksine, buharda pişirme, su ile yiyecek arasında boşluk bırakır.
Kör pişirme, tart hamurunun kıtır kıtır olması için uygulanan bir yöntemdir. Kör pişirme yönteminde, hazırlanan tart hamuru ön pişirmeden geçer. Hamur, iç harç ile doldurulmadan önce fırında 15 dakika kadar pişirilir. Bu sayede hem daha çıtır, hem de lezzetli bir hamur elde edilir.
Blanç etmek (şok haşlama yöntemi), sebzeleri ve yiyecekleri kısmen pişene kadar kısaca kaynattığınız veya buharda beklettiğiniz bir işlemdir. Brokoli, yeşil yapraklı sebzeler, çalı fasulyesi, bamya ve kuşkonmaz gibi birçok sebzeyi dondurucuya atmadan önce önemli bir adımdır.
1- Gıdaların (genellikle sebzeler) pişmeden önce çok kısa haşlaması. 2- Şok haşlama. 3- Blanşi yapmak.
Sıvı Nitrojen Kullanılmadan -30 su da Soğuk Pişirme Tekniği.
Bir tencerede büyük boyutlarda doğranmış etlerin, düşük ısıda pişirildikten sonra sos veya stok, fond ilave edilerek yavaş bir şekilde pişirilmesi işlemine ''Braising'' denir. Braising tekniği ile pişirilen yemekler genellikle yahni gibi Türk mutfağındaki birçok yemeği pişirmek için kullanılan bir tekniktir.
Marine edilen et oda sıcaklığına ulaşana kadar dışarıda bekletilir. Tava etleri cızırdatacak kadar ısıtılır. Daha sonra mühürleme işlemi yapılır. Ateş kısılarak, etin kısık ateşte kendi suyu ile pişmesi beklenir, kafanızda bütün et nasıl pişirilir sorusu varsa eti kısık ateşte pişirmek gerektiğini unutmayın.
Asitte pişirme kimyasal bir yöntemdir. Kısaca asitli gıdalar ile pişecek olan gıdayı birleştirmektir. Örneğin , Eti sirke ,Limon , şeker ve tuz ile marina edip kapalı bir kabın içerisinde beş yada altı saat beklettiğinizde bir nevi eti pişirmiş sayılırsınız.
Dantel anglez, tığ ile örülen şeritlerin desene göre şekillendirilip, aralarının birit ve ajurlarla tutturulması sonucu oluşan işleme türüdür.
Sous Vide; Fransızca bir terim olarak vakum altında anlamına gelir. Genel olarak; gıdaların pişirilmeye hazırlanması, lezzetlendirilip vakum poşeti içinde havası alınarak vakumlanması, kaynatmaya oranla (100C) daha düşük kontrollü ısı uygulanmış su banyosu içerisinde ürünlerin pişirilmesi sürecidir.
Confit pişirme yöntemi olarak kullanılsa da temelinde koruma, saklama yöntemidir. Malzemeler tuzlanarak yağ içerisinde düşük ısıda yavaş yavaş pişirilir. Genellikle ördek confit yaygın olsa da confit sebzelere de yapılmaktadır. Confit yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta yağın kızgın olmamasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri