Börk, Orta Asya'dan gelen Ahilerin de giydiği bir başlıktır.
Börk kelimesi, keçe, çuha ve kadife kumaştan yapılmış olan kürklü ve gösterişli bir başlıktır.
Osmanlı Devleti'nin ilk dönemlerinden itibaren orduda çeşitli şekiller alarak kullanılmıştır. Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey, kırmızı kadife veya çuhadan yapılmış, üstüne sarık sarılan bir başlık giyerdi. Bu başlığa, Börk-i Horasani denirdi.
Börk karşılığı olarak Arapça metinlerde kalensüve Türkiyye (Türk külâhı) veya kalensüve Şâşî (Taşkent külâhı) yahut kalensüve Bulgarî (Bulgar külâhı; Bulgar, Etil kıyılarındaki bir Türk şehrinin adıdır; Togan, s. 174-178) gibi adlara rastlanmaktadır.
Eskiden Osmanlılar'da, bugün de bazı İslâm ülkelerinde kullanılmakta olan bir baş kıyafeti. Genellikle tarikat mensupları tarafından kullanılan bir başlık türü. Hükümdarlık alâmeti ve tarikat sembolü bir tür başlık.
İlgili 21 soru bulundu
Kayı Boyu Börk, Alpagu Börk, Ertuğrul Gazi Börk, Kürklü Börk, Sarıklı Börk, Kafkas Börk, Osmanlı Börk, Çocuk Börk, Kuyruklu Börk, Kurt Başlı Börk olarak birçok isimlendirilmesi olan modelleri mevcuttur.
Burada konakladığı sırada bölgede yaşayan yerel halkın kafasına taktıkları siyah sarıklar dikkatini çeker. Eski Türkçe'de "Börk" adı verilen şapka biçimli sarık giyen insanlar için vezirine dönerek - "Şuradaki KaraBörklüler de kim?" diye sorar. O günden sonra yörenin adı "KaraBörk" olarak anılmaya başlar.
Tarihçe. Börk köyünün Osmanlı döneminden önceki adının Bergi (ბერგი) olduğu tahmin ediliyor. Nitekim Rus idaresi 1886 nüfus tespitinde köyü Berk (Берк) şeklinde kaydetmiştir. Bergi, Kolhi dilinden gelen Megrel ve Laz dillerinde "kazma" anlamına gelir.
oldurgan f. (< bört-tür-mek) halk ağzı. (Et, soğan, sebze vb. şeyleri) Rengi değişecek kadar pişirmek, hafifçe kavurmak.
Türkçe kökenli isimler arasında yer alan Burçin isminin anlamı geyik ve dişi geyik olarak geçiyor. Türkiye'de sıkça kullanılan isimler arasında yerini almıştır.
Börk, eski zamanlarda Türkler tarafından kullanılan bir şapka türüdür. Kışlık börk şapkalar, kalın yapısı sayesinde kafanıza soğuk geçmesini önler.
Börk, Hanak - Ardahan ili Hanak ilçesine bağlı köy.
Asya Hun Devleti, tarihte bilinen ilk Türk devletidir ve Orta Asya'da yaşayan Türk boylarını bir araya getirerek, siyasî birliği sağlamıştır.
Kürkçünün kürkü olmaz, börkçünün börkü TDK sözlük anlamı şu şekildedir: başkalarının gereksemelerine çare bulan kişi, bunlara benzeyen kendi ihtiyaçlarını savsaklar anlamında kullanılan bir söz.
Böke genel olarak isim şeklinde kullanılır ve değerlendirilir. Özellikle erkek çocuklar için kullanılan bir isim olarak öne çıkıyor. Bu doğrultuda Böke, 'Şampiyon ya da güçlü kimse ile beraber kahraman,' olan kişiler için kullanılmaktadır.
Eski yüzyıllarda, özellikle şaman toplumlarda topladığı şifalı otlardan ilaç yapan kişilere otacı denirdi. En meşhur otacıların başında, ölüme çare bulduğuna inanılan Lokman Hekim gelir.
börtmek : genelde sicaktan veya nemden dolayi, en genel olarak bir ortamin atmosferik $artlarindan dolayi cok sıkılmak, terlemek, rahatsiz olmak.
Bir şeyi ortadan kaldırmak, yok etmek amacıyla girişilen çaba.
Kelime Anlamı: Bürhan kelimesi, kanıt, delil veya argüman anlamına gelir. Kökeni: "Bürhan" kelimesi Arapça kökenlidir. Arapça'da "برهان" (burhan) şeklinde yazılır ve kanıt veya delil anlamına gelir.
TCG Berk, ismini Osmanlı Donanması'nda 1908'de hizmete giren Berk-i Satvet'ten almıştı. Esinlendiği isim Osmanlı'dan, modeli ise ABD'den mirastı. Hızlı üretime uygun, daha ucuz bir gemi olan Amerikan Claud Jones sınıfındandı Berk. Refakat muhrip gemisiydi.
Yeniçeriler yaklaşık 45 santim kadar olan, keçeden yapılmış, "börk" adı verilen bu başlıkları giyerlerdi. Börkün eski Türkçedeki kelime manası; keçeden veya hayvan postundan yapılan başlıktır. Börk adı verilen bu başlığı döneminde yeniçeriler dışında hiç kimse kullanmıyordu.
Kullanım Şekli: Tavsiye edilen günlük porsiyon miktarı ve şekli, yetişkinler için 1 veya 2 kapsül kullanılması şeklindedir.
Sipahi (Osmanlı Türkçesi: سپاهی), Osmanlı ordusunun ağır süvari sınıfı askeri.
örk TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,halk ağzında Hayvanları çayıra bağlamaya yarayan kalın ip, örük.
Mensup olduğumuz Türk kavmi, tarihe ancak 4.000 yıl önce giriyor. Fakat biz, Türklerin tarihini MÖ VII. yüzyıl hatta tam manasıyla MÖ III. yüzyıldan, ilk Büyük Türk Hakanı Tuman (Teoman) Yabgu'dan biliyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri