A. ÖZEL MALiYET KAVRAMI Özel maliyet bedeli, iktisadi bir işletmede kullanılmak amacıyla kiralanan gayrimenkullerin iktisadi kıymetlerini devamlı olarak artırmak amacıyla kiracı tarafından yapılan giderler toplamıdır.
Özel maliyet; bir iktisadi işletme tarafından faaliyetini yürütmek amacıyla kiralanan gayrimenkullerle ilgili olarak, kiracı tarafından yapılan ve kiralanan gayrimenkulün iktisadi değerini ve ekonomik ömrünü devamlı suretle artıran harcamaların toplamıdır.
264 Özel maliyetler hesabı, kiralanan gayrimenkullerin geliştirilmesi ya da ekonomik değerinin devamlı yükseltilmesi maksadıyla yapılan giderleri ve bu gayrimenkullerin kullanılması için tutulan, kira süresi tamamlandığında mülk sahibine bırakılan varlıkların tutarlarını içerir.
Kiralanan gayrimenkulün kira süresi dolmadan kiracısı tarafından boşaltılması durumunda, boşaltma tarihi itibariyle henüz itfa edilmemiş olan özel maliyet bedelleri boşaltmanın gerçekleştiği yılda bir defada gider olarak kaydedilebilecektir.
Vergi idaresinin görüşüne göre özel maliyet bedellerinin itfa süresinin tespitinde öncelikle mevcut kira söz leşmesine bakılacak ve sözleşmedeki kira süresi esas alınacaktır. Ancak kira süresi belli değilse 333 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca 5 yılda itfa edilecektir.
İlgili 23 soru bulundu
A. ÖZEL MALiYET KAVRAMI
Özel maliyet bedeli, iktisadi bir işletmede kullanılmak amacıyla kiralanan gayrimenkullerin iktisadi kıymetlerini devamlı olarak artırmak amacıyla kiracı tarafından yapılan giderler toplamıdır.
Görüleceği üzere özel maliyet bedelleri işletmenin aktifinde yer alan maddi olmayan duran varlık sınıfında iktisadi bir kıymettir.
Özel maliyet bedeli, iktisadi bir faaliyetin icrası için kiralanan gayrimenkullerde, bizzat kiracı tarafından gayrimenkulü genişletmek ve iktisadi kıymetini devamlı olarak artırmak için yapılan değer artırıcı giderler ile kiracının faaliyetini yürütebilmek için oluşturduğu tesisata ait gideri ifade etmektedir.
-Kiralanan işyerine yapılan boyama işlemi özel maliyet kapsamında olmayıp normal bakım gideridir.
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: Yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
Diğer taraftan reklam panosu asılan işyerinin kiralık ya da mükellefin kendisine ait olmasının gider yazma ve amortisman ayırma açısından bir önemi bulunmamaktadır. Çünkü işyeri kiralanmış olması durumunda söz konusu reklam tabelaların 'Özel Maliyetler' kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir.
Özel Maliyetler (Kira müddeti belli olmayanlar)” satırında, kira müddeti belli olmayan özel maliyet bedellerinin itfasına esas faydalı ömür süresi 5 yıl ve amortisman oranı %20 olarak tespit edilmiştir.
Amortisman; aşınma ve yıpranma, eskime veya diğer faktörler nedeniyle bir varlığın değerindeki azalma olarak tanımlanır. Başka bir deyişle, bir varlığın maliyetini faydalı ömrü boyunca tahsis etmenin bir yoludur.
Üretim için konulan tüm makineler, tesis ve cihazlar 253 muhasebe kodu ile işlem yapılan bu hesapta izlenir. Aynı zamanda, üretim amacı ile kullanılan taşıma gereçlerinin izlendiği hesap olarak da bilinir.
Sabit maliyet – Değişken maliyet. Toplam maliyet – birim maliyet. Gerçek maliyet – fırsat maliyeti. Fiili maliyet – tahmini maliyet.
yapılan harcamalar özel maliyet olup.amaortisman yöntemi ile değill kiralanan yerin kira süresi kadar olan sürede itfa edilmelidir. unutmadan dolap v.s. gibi demirbaşlar normal amortismana göre giderleştirilmelidirler.
Ürünlere doğrudan yüklenmeyen ve belirli yükleme sürücüleri kullanılarak hangi miktarda ürünlere yükleneceği belirlenen giderler ise endirekt giderlerdir. Bakım onarım giderleri, enerji giderleri endirekt giderlere örnek olarak gösterilebilecek gider türlerindendir (Çetiner, 1991: 20).
2023 yılı demirbaş sınırı, KDV hariç tutarlar dikkate alınarak uygulanıyor. 2023 yılında KDV hariç 4.440 TL'nin altındaki demirbaş alımları doğrudan gider yazılabiliyor.
Üretimin diğer birimlerde yol açtığı maliyet dikkate alınmaksızın sadece firmaya yüklediği maliyet, marjinal özel maliyet fonksiyonu MÖM(x) ile ifade edilir.
Doğrudan maliyetler: proje ürünü veya hizmetlerinin üretilmesiyle doğrudan ilgili olan maliyetlerdir. Doğrudan maliyetler çoğunlukla açık ve net biçimde belirlenebilen maliyet çeşididir. Doğrudan maliyet türleri işçilik, hammadde/malzeme, makine/teçhizat, eğitim ve seyahat maliyetlerinden oluşur.
Maliyet kelimesi, çeşitli gayelere göre bedel ve karşılık anlamında kullanılmakla birlikte, çoğunlukla bir işletmeye belli bir mal, hizmet veya faktör şeklinde sunulan girdilerin, işletmeye olan yükü anlamını taşır. Sermaye maliyeti, emek maliyeti, kredi maliyeti gibi.
Dolayısıyla madde olmayan duran varlıklar aşağıdaki gibi belirtilebilir: Haklar. Özel maliyetler.
Bir evde taşınması mümkün olmayan; fırın, ocak, ankastre, kombi, duşakabin, klozet, lavabo, petek gibi sökülüp götürülemeyecek ürünler evin demirbaşlarıdır.
Maddi duran varlıklar; mal veya hizmet üretimi veya arzında kullanılmak, başkalarına kiraya verilmek veya idari amaçlar çerçevesinde kullanılmak üzere elde tutulan ve bir dönemden daha fazla kullanımı öngörülen, fiziki kalemlerdir (TMS, 2011, 482).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri